用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問中四選ECON是否數理底子要好?
go

請問中四選ECON是否數理底子要好?

donald63 發表於 17-1-25 15:54

有幫助,但不一定。

有幫助的地方是睇graph的感覺,例如貫穿全科的demand supply curve。

不一定的原因係,睇curve呢件事其實純文科人都可以做得好,唔係咩高超技巧。

始終,雖然econ考concept清,一理通百理明,無乜野背,和讀理科玩法相似,但econ對數理運算要求不高,無乜野要計。

結論,文科人理科人同樣都可以讀得好好,唔一定要數學好叻先得。

可以答你無關係。我先生就喺一個例子,佢喺文科人。佢CE數唔得(E?D?),A-level quit 數。 讀econ.

A-level econ 取A.

Econ要數底好,是指入到大學讀Econ時,香港中學科程不太重要!

因為海外大學收Econ是要高階數學優異成績!劍橋Econ面試,約一半時間計數!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

數不一定要好,我文科人,A Level econ攞A, 最緊要concept清晰就可以

不需要

不需!econ背野only

不需要啊