用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31 網,點選好?
樓主: pig_mug
go

31 網,點選好?   [複製鏈接]

回覆 se6b03 的帖子

其實學校谷唔谷係其次,最大考慮應該係父母,我好相信一分耕耘,一分收穫,小學谷,係因為可以承接中學,以至未來,小學唔谷,上到中學,甚至大學及出來工作,點同人競爭,大家可以話我有問題,但係整個香港教育根本已經好多問題存在,有小朋友嘅就要跟住呢個遊戲嚟行,就算話係直資、國際學校,其實開始有少少變質。
小學唔谷,冇錯,小朋友係開心,但若果去到大家所謂谷嘅小學,係咪又真係難生存呢,我又唔覺,小朋友適應力好強,唔使擔心。

不喜勿插!

mayyylai 發表於 17-2-14 14:49
回覆 se6b03 的帖子

其實學校谷唔谷係其次,最大考慮應該係父母,我好相信一分耕耘,一分收穫,小學谷,係 ...

同意!

se6b03 發表於 17-2-14 13:01
我之前都掙扎左好耐。搵過資料,無乜人講呢間。但係睇過學校網頁,知道小一上學期無測考,只有評估,同埋 ...
不用擔心!沒有傳聞中咁谷,開學初期默書只係默A-Z,
學校教學模式由淺入深,小班教學,老師很有愛心,
每天約5-6樣功課,隔週默書,
最欣賞校長每天都會在校門外觀察學生
留意他們返學情況,也會解答家長問題!
希望以上資料幫到你^^

利申:阿女讀緊小一,暫時未有感覺谷,讀得很開心!

聽講基道D老師都幾现實,好成绩学生同差成绩学生待遇差得遠

kuangld326 發表於 17-2-24 15:23
聽講基道D老師都幾现實,好成绩学生同差成绩学生待遇差得遠

我估大部分其他學校老師,甚至父母都會錫乖、用功讀書的小朋友。這些小朋友,你要求的事如期做到,比我都會另眼相看。

請問四大定五大係邊幾間?

chuheadlacool 發表於 17-3-13 09:47
請問四大定五大係邊幾間?

#8入面有提及。
‹ 上一主題|下一主題