用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31 網,點選好?
樓主: pig_mug
go

31 網,點選好?   [複製鏈接]

下年到我仔仔抽,有冇人知基道20分入唔入得曬

ivy0508 發表於 17-2-13 12:43
下年到我仔仔抽,有冇人知基道20分入唔入得曬

20分是否入曬就不知,但我知有20分入到。

20分入唔番基道就反映太多世襲同太多人爭,今明兩年真大劑

kuangld326 發表於 17-2-13 14:12
20分入唔番基道就反映太多世襲同太多人爭,今明兩年真大劑

基道我今年15分報失敗左,反而九龍城基道自行仲有位剩,全部收晒。早知就報九龍城果間,起碼有一條龍中學。

回覆 ronnielausiu 的帖子

很幸運,讀了一年,走了,尤記得這一年同阿囡一起作戰,簡直想 C

回覆 ivy0508 的帖子

應該唔難,呢間唔算熱門,而且好似冇咗單 / 雙非,不過都要留意下出生率。

mayyylai 發表於 17-2-13 14:31

很幸運,讀了一年,走了,尤記得這一年同阿囡一起作戰,簡直想 C ...

想問下,讀到一半轉校,是否要去新校重讀該年級 ?

回覆 se6b03 的帖子

想問下,讀到一半轉校,是否要去新校重讀該年級? -- 是,因為屬於插班,除非你個小朋友好叻好叻,可以跳班,不過我估學校未必比,因為每級學額有限制。

至於我個 case,  我個女係讀完整個學期先走,所以冇呢個問題,但我朋友話  "方" 今年真係唔係好好,仲差過去年,所以佢話有幾個讀咗半個學期就走人,過完年讀新校。

mayyylai 發表於 17-2-13 14:41

想問下,讀到一半轉校,是否要去新校重讀該年級? -- 是,因為屬於插班,除非你個小朋 ...

其實方應該係屬於HappySchool黎,聽講老師都有耐性及愛心。不過可能有為數不少既新移民及非華裔學生,老師要花不少時間精力去處理學生問題及管理課堂秩序,影響教學。又要照顧少數族裔學生既進度問題,造成學校長期積弱不振,有d可惜。

侄仔有6個同校生上年派方,開學已走4個,過完年走晒!冇辦法,冇好學生願意留低,學校只會持續積弱

mayyylai  你侄仔係今年小一定小二?  發表於 17-2-13 15:34
mayyylai  全對。  發表於 17-2-13 15:34

每間學校都有佢既長處及生存之道,方既賣點並唔係升Band 1中學,新校舍之類。而係主力吸納新移民及少數族裔學生,如果唔係佢,少數族裔學生好難有學校收,而方亦會唔夠學生而晨早被殺校。

除了學術參差外,管教學生都係一個問題

新移民比非華語多,因為大部份非華語會揀油蔴地街坊會學校.

mayyylai 發表於 17-2-13 14:31

很幸運,讀了一年,走了,尤記得這一年同阿囡一起作戰,簡直想 C ...

依家轉咗邊間呀?

回覆樓主:

羅裕積大家有咩睇法?

ronnielausiu 發表於 17-2-13 15:40
羅裕積大家有咩睇法?

節錄自羅裕積校務報告

(六) 學生表現
1. 學業表現
   1. 於2015年的全港性系統評估報告中,本校根據各項數據分析,估計如下:
      本校小學三年級中文科成績應和全港水平相等或超越全港水平;英文科方面,本校的閱讀及聆聽範畴成績較去年佳,但寫作及說話卻比去年稍弱,故估計整體成績略遜於全港水平;而數學科方面,本校成績亦略遜於全港基本水平。
      小學六年級方面,中文科的成績估計超於全港水平;而英文科的成績則遜於全港水平;數學科成績應與全港水平相若。數學科成績應與全港水平相若。

其實羅年年既TSA成績都至少有一科比全港平均差, 咁到底有冇問題呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ronnielausiu 發表於 17-2-13 15:40
羅裕積大家有咩睇法?

聽講。

無錯,又係聽講,羅裕積幾谷下,但又唔係一線學校,都唔知點解要咁谷。同埋以往有直屬中學,今年不知是否脫龍,小學概覽無左直屬中學。可能直屬中學想收d好既學生,唔想收咁多羅裕積生,費事被拖累,大家攬住一齊死。

se6b03 發表於 17-2-13 15:48
聽講。無錯,又係聽講,羅裕積幾谷下,但又唔係一線學校,都唔知點解要咁谷。同埋以往有直屬中學,今年不 ...

唉!有排等仲有成三個幾月先開估!

mayyylai  完全明白妳嘅心情,當年我都係咁,晚晚發夢諗住呢件事,人都顛  發表於 17-2-14 11:52

se6b03 發表於 17-2-13 15:48
聽講。無錯,又係聽講,羅裕積幾谷下,但又唔係一線學校,都唔知點解要咁谷。同埋以往有直屬中學,今年不 ...

我覺得唔關事嘅!因為循道都同循道中學脫離咗喇!

ronnielausiu 發表於 17-2-13 16:10
我覺得唔關事嘅!因為循道都同循道中學脫離咗喇!

可能就係睇到循道循中都脫龍,循中收生自主度大左,所以張明添同羅裕積就有樣學樣照脫,張明添取回收生自主。其實脫龍對羅裕積無乜損失,反正張明添好似唔係一線。

‹ 上一主題|下一主題