用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band3其實也沒那麼可怕!!!!
樓主: 凯莉妈妈
go

Band3其實也沒那麼可怕!!!!   [複製鏈接]

回覆樓主:

公平 vs 平等

yovin 發表於 20-1-23 07:35

問題在於大家在分 banding上定義南轅北轍好難討論喎!~我反 ...

呢版見多帖友上,順便講聲「我無法日日在港以淚洗面」快鬱出病來~
我全家移民 UK了!

大仔面試後竟得 London U offer ~下月回港考埋 DSE,佢都有信心嘅!

現在休養得好,生活 OK,所以終於可回復正常,上嚟說下近況。

持之以恆    發表於 20-1-25 11:51
October.    發表於 20-1-23 22:10

yovin 發表於 20-1-23 18:18

呢版見多帖友上,順便講聲「我無法日日在港以淚洗面」快鬱出 ...

祝福      
一切會更好。

yovin 發表於 20-1-23 08:00
公平 vs 平等
不同人配不同車,這是理想。
基於理想,基於能“配不同車”的自信,才有了主觀的equlity,

放棄了客觀的equality.

這基於自信:自信,對人的分類標準會準確,殘障人士的確是殘障;自信,提供的車,適合相應人士。

現實在於,高牆建立起來了,通過分數(三次呈分)把人群劃分三類。真的區分出殘障,普通,超人?

殘障也分身體不同部位,有手,足,甚至心靈扭曲。(分類標準)準確劃分後,有足夠種類的車型嗎?(資源)

一人是一個複雜系統,多人構成更加複雜的系統。

試圖人為干涉複雜系統,往往是徒勞無功的。

我傾向認為絕大部分人相差不大。由於各種原因, 造成成績差異。這種成績差異,在人生任何時候,都可以追回。

的確有小小部分人處於分化的兩端。一部分,屬於超人。一部分,學習困難。這兩部分都屬於SEN.

現在的banding不是識別SEN,而是在多人中造高牆。
不論是處於公平抑或平等的目標,試圖打破自然平衡的嘗試,最終都是徒勞。

對這個主題的關注,其實來自對b3的恐懼。

我小兒子現在小二,想到他註定要進b3,

我就感到無力絕望。

小一時,我內心有種自信,用兩三年的時間,可以追上。

小二,我開始質疑,可能需要許多年。如果中學進了b3,可能永遠追不上。

Danielhk 發表於 20-1-23 22:04

唔明點解,你仔依家先小二你就絕望,我就見過有初小學生中文測驗唔合格,一路進步,到中學成績已名列前茅,作文並多次被老師選為範文印俾同學參考。你仔仲有4年時間可以追成績,既使官津中派唔到,亦有英中直資可選。

你認定只要進入B1校,成績就一定會進步,但係,你有冇聽過,有B1校為左公開試成績好睇,會勸退成績弱既學生,也有學生以B1成績入讀B1校,結果6年後卻以B3成績畢業。

另外,聽講過,部份名校老師教學並不特別出色,也不算勤力,名校成績標青主要還是靠學生個人天份+努力。

b3學生也可出污泥而不染,亦有學生升讀大學吧。

勿杞人憂天,現在才小二,時間還多,除非你現在棄械投降,這不是能力,是態度問題。何解認定將來進B3學校?
B3 也不一定垃圾,及早認清方向,未為晚也。我一直都在B3學校讀書,全班只有幾個人讀書,最後就是這幾個入大學,惟一可借的是大學畢業後,再難聚舊。

唔洗無力絕望!

「自信」是來自家庭教育與個人,多於學校。

如非遇強越強的人,高難度仲更打擊自信。找一所「理念相同」的相約 Banding的學校,發展會更理想。

我來自 band5,中三先開始讀課內書,中六才看第一本課外書;
細仔發展遲緩,小三前未曾有過 100分。
大家都係遲起步,到現在與書做朋友, 手不釋卷!
讀書可以讀到一百歲,明白終生學習的道理,係家母常常洗腦放嘴邊。現在自己才第三個學位進行中 ,連我7O歲老媽都在返學。

加油!

https://youtu.be/H02MI5ZqpuQ

yovin 發表於 20-1-23 18:18

呢版見多帖友上,順便講聲「我無法日日在港以淚洗面」快鬱出 ...
Congratulations to your son and hope you have a new leaf of life in UK

回覆樓主:

講得對! 我個女由出世開始,和她說英語溝通(full sentence)。她不太懂說中文,看電視一定要看說英文的卡通片。 我個女當年幼稚園升小學時,就係聽取幼兒老師的意見,報了中文中學,老師話,係香港一定要中文好。就在這學校過了六年,所有中文科目都非常差,只有英文最好,但老師說得英文科成績好都冇用,中學一定派中文中學,因為所有英文中學都係band 1。一定入唔到,因為全部睇成績。個時個女係band 3成績。當然面試後,沒有一間傳統中學限收。到最後我們在想,如她入了band 3學校,一定冇心機上堂,因全中文,連英文堂都係中文教學,後來決定問她想不想讀國際學校,她立刻說限想讀,因為全英文。所以我們立刻上網找那間比較平和好小小既國際學校就立刻報名面試。(我聲明: 我們不是有錢人,兩公婆都係打工)。到最後當然收了。現在year 7, 佢好鍾意間學校,又好主動去學習。竟然係剛剛一月既1st semester assessment,英文全班最高分,其他科都合格,但中文都係唔合格。如果我當初又得佢讀band 3,應該今時今日佢都唔會鍾意返學,好似小學時,成日唔想返學。大家唔好唔會,我意思係想講,選校比小朋友,應該比他們選,任何band 1 至 band 3 學校都冇所謂,家長不能強迫他們去不想讀的學校。係小朋友讀書,唔係我哋家長。

Poyau    發表於 20-2-14 14:54

凯莉妈妈 發表於 17-1-24 16:32
看到群裏面很多家長對於Band3的態度,我也是有不同意見。我的兒子因為小學的時候成熟的速度沒有別人快,儘 ...
Band3当然不可怕。。。如果校风良好的话。选择校风好的Band3,对于起步慢一点的学生,绝对有帮助, 因为学业压力低很多,老师比较体谅,有足够空间让他们适应中学生活,也可以发挥自己所长,不需要产生不必要的自卑感。
举个例子,沙田马鞍山就是band3林立的一个区,识得拣,就可以,否则进入武馆世界,就要适应另类生活。

我侄仔都係band 3中學,當初小六升中時有親戚幫忙有機會轉去band 2 佢都一口拒絕,做家長既都有擔心,今年中六了,沒有學壞,大約在中四開始突然開始緊張學業,主動出去補專科,成績突飛猛進有d科目全級第一,見家長時老師說成績如無意外可升讀大學。
坦白講,我從來都唔會歧視成績唔好既人,想當年自己讀band 1 中學但係我係群左讀唔成書果班同學,直至我結婚先見返佢地,很多事業幾好但當年成績會考都係得10分8分,反而有2個拎20幾分直升原校再上左科大都係做銀行IT同教書。
我想講其實讀唔讀到書同做人點,真係兩回事,只要小朋友唔好行錯路,佢自然會搵到自己想行既路!做家長唔使太緊張

akevinla 發表於 20-2-13 19:59
講得對! 我個女由出世開始,和她說英語溝通(full sentence)。她不太懂說中文,看電視一定要看說英文的卡通 ...

問題點解一路解決唔到中文?

當然,係BAND 1材料讀到書更係好啦! 如果好似我小朋友咁要入BAND3學校,我也要接受這狀況,因為佢本身有讀障,所以意料之內,不過希望入到間校風好D的學校已經好好,我也同佢分享當年媽媽的經驗,入了Band 3也有機會入大學,只要比D心機讀書,不可放棄,行行出狀元,條條大路通羅馬,找到自己的興趣和目標,即使有讀障,喜歡畫畫的可以將來入設計學院,也可努力成為一位設計師。其實現今香港都有好多升學途徑,我以前中學是BAND 5,我識得的會考都係10分以下,真係0分,1分都有,我考了三次英文會考先合格(因為我要入POLY讀証書,一定要英文合格先收),之後工餘再升高級文憑,一邊讀又生了小朋友,再讀大學,讀咗10年。當年大家繼續升學的都會去YMCA讀會計,商科(以前讀商科再出去找文職工作係易D,所以好多人去讀,讀完就揾工,不過有的會繼續升學),成績好D的同學就會入IVE讀,去珠港書院讀電腦,明愛,有的去英國,台灣讀書,有的去學美容,剪頭髮,到現在大家生活都很好,都有不少同學後來成為大學生,只要想讀其實在工餘會自動進修的,例如:公開大學讀,港大,中大,理大,城大,另外,有朋友係由IVE基礎文憑,上讀高級文憑,再上大學,有的讀埋碩士,在YMCA讀的朋友在香港完成課程可以再去澳洲讀大學,有同學在明愛讀會計再讀上去成為了會計師,也有電腦專材,而有一技之長的朋友,好多都自己做老闆,有開髮型屋,開美容院,開餐廰,開畫室,開跳舞學校,也有的同學做嗰行熟嗰行,即使只有中學學歷也開了自己的公司。所以條條大路通羅馬呀!   最緊要唔好學壞這句係真的。正能量!

band 3係校風可怕,產生朋輩影響,怕仔女在青春期學壞
家長自己點正面思想,都控制唔到子女的同學仔

goodmama2003 發表於 20-4-14 20:50
不用把band1捧上天,也不用把band3踩在地。
實好像游水,有娃娃池、一米深池、二米深池……有比賽池、有循 ...

大家只係怕嫁錯郎啫。依家好少少既男人都好揀擇,只要性格好,無錢樣衰都好多人青睞,所以一班剩女好頭痛。

goodmama2003 發表於 20-4-15 21:18
女多男少,冇辦法。
作個比喻啫,合適真係好重要。

我咪都係講既比喻囉⋯⋯講緊D以前收好多B3果D校風好學校呀!依家口碑好咗,收B3少咗好多了

goodmama2003    發表於 20-4-16 16:42

講得好好,最重要係適合小朋友,而唔係強迫距
‹ 上一主題|下一主題