用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band3其實也沒那麼可怕!!!!
樓主: 凯莉妈妈
go

Band3其實也沒那麼可怕!!!!  

bb201314 發表於 19-1-31 14:59
大家可搜尋“18區中學武館大全”
就知那些band3學校較差。
好多都唔係真事,或者已經唔係事實。

王家爸爸 發表於 19-1-31 14:47
唔可以用我哋當年既標準睇現在既小朋友。我哋當年既老師覺得越薯仔越乖,最好落堂都坐定定喺度;而追逐、嬉 ...
你也是有道理的

同意呀!其實好多band1學校出來既學生人品好差!但我有幾次經過某dband3學校,d學生竟然勁有禮貌,嚇親我囉。
所以其實真係唔可以用banding衡量人

凯莉妈妈 發表於 17-1-24 16:32
看到群裏面很多家長對於Band3的態度,我也是有不同意見。我的兒子因為小學的時候成熟的速度沒有別人快,儘 ...

同意!
因我女也是在方間所説的Band3中学讀書, 如有時間可否PM我。

dativebond 發表於 17-1-25 12:28
事實上,入得band 3,你基本上無乜可能入到本地大學,所以咁多家長會咁驚,好似中一已經判死個仔無得上大學 ...

認同

annie40 發表於 17-2-5 20:06
回覆 dativebond 的帖子

簽名被屏蔽

estherwongg 發表於 19-7-8 10:01
同意呀!其實好多band1學校出來既學生人品好差!但我有幾次經過某dband3學校,d學生竟然勁有禮貌 ...
其實唔可以將最差既B1學生同最好既B3學生比較。應該蘋果比蘋果,將最好既B1學生同最好既B3學生比較,將一般既B1學生同一般既B3學生比較,將最差既B1學生同最差既B3學生比較。

jli008 發表於 19-7-9 12:16
回覆 凯莉妈妈 的帖子

的確沒什麼可怕,其實最主要是香港的教育制度,弄死了很多中小學校,特別老師要兼顧很 ...

Agree

說得非常好.

其實有D B3學校並唔係坊間講咁恐怖,家人當年入B5半資學校,俾得學費就入得個隻,最後佢入左8大,畢業後至今都係B1小學教學。以我所知,當年個間B5學校到現時已升BANDING成為區內爭相報讀既學校。所以唔好同學校或學生標標籤,B1學校有B3生,B3學校一樣有B1生。

miu2012 發表於 19-7-15 14:08
其實有D B3學校並唔係坊間講咁恐怖,家人當年入B5半資學校,俾得學費就入得個隻,最後佢入左8大,畢業後至 ...

小學成績多注重背書。男仔普遍較弱,而他們強迫體育和電腦又不計算在評分的科目內。而且唔識認識定Banding, 女強男弱!先天系統上就有啲唔公平!

所以一般B3生都較為坐不定,課室秩序較難控制,一般老師都不喜歡教這樣的學生。這有現成令一塵嘅惡性循環!

要逆轉這樣的情況,相信要夠制度有若干的改變才可以。

yovin 發表於 17-12-31 02:50

分banding是好的,可以因材施教,有D初中生連verb table都未 ...
我是反對分banding.每個學生潛力不同,任何時候都是打基礎時候。任何時間都可以從零起步。
分banding,就如同將學生放到不同跑道。band1在標準跑道;band2在馬路或有小石頭;band3跑在泥濘的土路上或有碎玻璃,鐵釘。

任何道路都可以有冠軍,但不同課程設置,不同學習環境人為設置許多障礙。

任何時候都不應該劃分banding,任何時候都應該平等競爭。打著差異的旗幟,口口聲聲“為了更好照顧每個學生個體差異”,就是精英論作祟。是不是小學已經註定?是不是幼稚園已經註定?是不是受孕時刻已經註定?是不是基因和祖先已經註定?

同一學校,同一班級同樣可以照顧到個體差異。事實上,每個個體都是獨一無二。

回覆 Danielhk 的帖子

學生水平唔同,教學上真係有唔同。你叫band3C中中學生同band1A的學生一齊上英文堂,咁做對個band3學生唔會有好處。
中學banding唔同,行出來可能無名校咁威,但大家考同一個dse,同一份卷,無姓名無學校,你有料一樣5**。

回覆 Jane1983 的帖子

但係我覺得如果小朋友由初中開始已被標籤左, 可能會對其心態有影響的.  誰不希望自己可以做勝利者, 又有誰希望自己被大眾標籤為失敗者, 但是能力不在讀書方面也碓實沒辦法.  其實坊間家長是否一定要把BAND 1A學生捧得高高而把BAND 3學生就被視為一文不值.... 正如版主所講BAND 3其實也沒那麼可怕.. 難道BAND 1生就一定會成功, 而BAND 3生就注定會失敗

MANDIMM 發表於 20-1-8 11:08
回覆 Jane1983 的帖子

但係我覺得如果小朋友由初中開始已被標籤左, 可能會對其心態有影響的.  誰不希望自 ...

小學做B3一定有佢自身或家庭既問題,所以唔係因為被標籤所以失敗,而係佢哋有失敗既因素。如果小朋友唔係本身學習態度或家庭問題而成B3,呢D小朋友長大後都唔會係失敗者。

Danielhk 發表於 20-1-8 07:49
我是反對分banding.每個學生潛力不同,任何時候都是打基礎時候。任何時間都可以從零起步。
分banding,就如 ...

其實分band既意思係盡量因材施教,好多B3學校老師對教導B3既學生方法好好,佢哋了解學生、體諒學生,明白學生點解會唔明白。分菁英有佢既好處係無容置疑。唔好講到菁英咁遠,教我大女數學同教細女數學真係天與地,完全唔係同一組人,大女數學到依家都係咁衰!阿妹一講就明,不過佢懶之嘛

Jane1983 發表於 20-1-8 10:55
回覆 Danielhk 的帖子

學生水平唔同,教學上真係有唔同。你叫band3C中中學生同band1A的學生一齊上英文堂, ...
如果band1A和band3C兩班學生混合,隨機抽籤再分班。
六年後,DSE成績,band1A還是band1A,band3C依旧band3C

我相信這個假想實驗結果。所有追求名校,試圖擇校的家長,內心深處也會這樣認同。

“系統理論”,“個體與整體環境的互相作用”,目前並沒有發展成科學的高度。

大家的討論,banding的劃分,都是集中在個體上,試圖用個體的昨天成績,去預測個體六年後的成績。這個預測註定誤差非常大。但很多人都支持這樣的荒謬預測。

little_yolky 發表於 20-1-8 11:35
其實分band既意思係盡量因材施教,好多B3學校老師對教導B3既學生方法好好,佢哋了解學生、體諒學生,明白 ...

因材施教忽略了“環境”對個人的影響,忽略了個人的潛力。如果一年之後教“好”了,這個學生能轉校到band1學校嗎?
對“才”的判斷,發生在昨天。

但是:

今日的我,已非昨日的我。

兩日差別不大,但六年呢?

如果把香港講粵語的中一孩子送到英語國家,

他的英文是否算band3C,六年後呢?
是否能成為band1A?

回覆 MANDIMM 的帖子

按自己成績分、,被分配讀一間適合自己程度的學校。這個安排本身並無標籤意思。12、3歲學生的人生剛開始,有千百個可能,我無想過聯繫佢地到失敗者 果方面
一個人係要有突破環境,奮發圖強的心。之前為咗滿足好多人的要求,香港而家大部份專上學院都升格大學。咁有無令d學生更有尊嚴、更有前途?結果係大學生做teller,或者文員。名好聽咗,但意義不大。