用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band3其實也沒那麼可怕!!!!
樓主: 凯莉妈妈
go

Band3其實也沒那麼可怕!!!!   [複製鏈接]

KK20010609 發表於 18-10-8 10:38
回覆 大件仔 的帖子

你喜歡啦, 反正你都認定佢唔係讀書才料, 不如問問自己在他小時, 你怎樣教他 ...
如何教? 我想我對兩個小朋友教法沒什麼大問題, 結果就是一個B1一個B3, 不是B3那個蠢鈍兒, 反而是較聰明的一個, 只是性格好唔同而已。性格決定了小朋友在現今教育制度下的位置, 有什麼辦法。事實既然如此, 也只好朝佢發展既方向慢慢行了。當然, 現時目標也是慢慢教導佢, 睇可唔可以入到B2個pool, 咁選擇可以多D, 入唔到也沒有辦法的。

Band 3 的可怕
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22264679

hk1 發表於 19-1-25 20:24
Band 3 的可怕
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22264679
其實睇下「名XSecret」今早有人POST咗段片,你就知道可以有幾可怕,今日既明報都有報導,不過段片比報紙講既欺凌嚴重啲。

https://news.mingpao.com/pns/%E6 ... 8%E8%A2%AB%E6%8B%98

我覺得band 3非常可怕,除非有保證校風良好,否則很難去除對band 3的偏見

校風差嘅B3小朋友入左真係超可怕

ANNAFRIEND 發表於 19-1-25 23:42
我覺得band 3非常可怕,除非有保證校風良好,否則很難去除對band 3的偏見 ...
公平啲講,又唔係間間Band3都可怕,有唔少被定位為Band3既學校,其實又唔太差。不過相對而言,校風一定差過其他學校,所以Band3學生選校,真係需要小心揀。

王家爸爸 發表於 19-1-26 09:31
公平啲講,又唔係間間Band3都可怕,有唔少被定位為Band3既學校,其實又唔太差。不過相對而言,校風一定差過 ...
呢幾日爆出band 3學校集體欺凌事件,唔單只學生可怕,連管理層都一樣可怕,震撼社會。我都知唔係間間band 3一樣,但校風較好得幾多間?唔好話band 3, 去到band 2C都已經唔係好得。我屋企附近就有間,放lunch見佢地著住校服追逐嬉戲,衣衫不整,完全不顧學校聲譽。每次見佢地我都摇頭嘆息,老師要點先教好佢地,亦暗自興幸女女入讀好中學,所以我成日提醒佢地要勤力讀書,珍惜學校,珍惜自己。

ANNAFRIEND 發表於 19-1-26 19:41
呢幾日爆出band 3學校集體欺凌事件,唔單只學生可怕,連管理層都一樣可怕,震撼社會。我都知唔係間間band 3 ...
衣衫不整當然唔好,但係著住校服追逐嬉戲,我又覺得無問題。如果你放學時候去香港公園一帶,你都有時會見到全港最勁既男女校啲學生男男女女追逐、嬉戲,小朋友活潑啲、鍾意玩,反而係好事。 如果唔鍾意學生追逐嬉戲,反而鴨真等既B2,會比大部分B1嚴。

回覆樓主:

因為有band3的學生,先會相應有band3的學校存在。band3學校并不是原罪。但作為校長和老師run間學校搞到似監獄風雲咁,學生日日返學驚被打,真係唔可以接受!

黄竹坑有間陳白沙,佢都係band3,我見佢d學生好正常,起碼係學校附近無講粗口無超短裙無當街攬錫無打架。

回覆 Jane1983 的帖子

陳白沙係Band 2, 莊月明,胡振中.果D先至係Band3.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

錡E 發表於 19-1-27 01:23
回覆 Jane1983 的帖子

陳白沙係Band 2, 莊月明,胡振中.果D先至係Band3.

發文前google過,話佢係3A,可能網上資料唔準。學術成績唔知,校風眼睇就唔差。

回覆樓主:

支持你的帖, 呢篇應該會俾每年小朋友成績唔好的家長的心靈雞湯, 因好多band1 band2的小朋友總有成績唔好但其實佢地都好努力, 只係能力不如人, 到派位突然要選學校, 你總好難落筆! 所以到現在我都開始唔強求都希望如你所發生的能讀出自信就好了! thanks

想問一下各位家長,以下 band 3 會比較校風好一些,感激!

五育
劉百樂
楊葛小琳
馮堯敬

mandychan02 發表於 18-10-6 08:25
凱莉媽媽,加油吖!我都是同路人,其實我仔有讀障,但好乖,不是不讀書,只是力不從心,香港教育係好現實 ...
想知係邊間有愛心的 band 3 中學?

凯莉妈妈 發表於 17-1-24 16:32
看到群裏面很多家長對於Band3的態度,我也是有不同意見。我的兒子因為小學的時候成熟的速度沒有別人快,儘 ...
可否分享一下是邊間 band 3 中學?

王家爸爸 發表於 19-1-26 21:29
衣衫不整當然唔好,但係著住校服追逐嬉戲,我又覺得無問題。如果你放學時候去香港公園一帶,你都有時會見到 ...
可能我較注重discipline, 我成日提女著住套校服就等於代表學校,言行舉止要謹慎。中學生著住校服,街上追逐,途人為之側目,我會第一時間望佢校章羅。講真,我又好少見超名校學生追逐,可能咁岩見唔倒啦,又唔一定代表冇嘅。不過我相信如果老師見到自己學生在街上追逐嬉戲,一定唔會覺得係活潑嘅舉動羅

好感謝你既親身分享, 我正正與你既想法一樣, 無興趣讀書考試唔一定係無前途, 為自己子女建立自信才重要.

在2017, 2018年我都為亞囝去參觀過好幾間不同BANDING既學校, 說得對BAND 3學校就是知道自己既學生沒有太大興趣喺書本上, 所以佢地在教學上會用好多比較開通既方法, 仲點希望學生將來可以有能力搵到自己有興趣既工作, 做個有用既人, 唔會一事無成等屋企養.

有時我覺得BAND3 活動教學方法都好似直資學校咁, 只係無咁好聽

ANNAFRIEND 發表於 19-1-30 20:53
可能我較注重discipline, 我成日提女著住套校服就等於代表學校,言行舉止要謹慎。中學生著住校服,街上追逐 ...
唔可以用我哋當年既標準睇現在既小朋友。我哋當年既老師覺得越薯仔越乖,最好落堂都坐定定喺度;而追逐、嬉戲、活潑啲既話,老師點都會罰。

回覆樓主:

大家可搜尋“18區中學武館大全”
就知那些band3學校較差。
‹ 上一主題|下一主題