用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band3其實也沒那麼可怕!!!!
樓主: 凯莉妈妈
go

Band3其實也沒那麼可怕!!!!   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

annie40 發表於 17-2-5 19:56
brand 的定義其實很狹窄, 不要因為一個brand 的等級,而brand 了自己和孩子。

今天比賽遇到正生學校的男孩 ...
正生學生 B1-B3 都有, 家庭背景好好亦都有, 所以唔一定 B1  先係好, 只要再尋找到人生方向, 必定有一番作為.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

其實每一間中學都有佢自己的Band1-3的學生
係Band1學校裡面的band3學生
同係Band3學校裡面的band3學生
我認為是完全一樣
反正都係已被放棄的一群
很可能其實係Band1學校裡面的band3學生更慘
因為佢不是背地裡放棄
而係明罷要你家長退學

其實有能力入band one絕對是好的
但是否要選係自己選擇
近年來band one學校發生不少自殺事件
係時候諗下
入band one不等如入大學
入大學不等如有好工
但轆入band one 輸咗個家 值得嗎

KK20010609 發表於 17-2-5 16:51
Band3學生, 中學可以很快樂, 但 20+, 30+, 什至40+呢, , 是, 每一條也是路, 只是比較容易走的路為什麼不指 ...
因為呢個香港只可以有1/3小朋友做band 1, 可以讀到書的當然無理由叫佢入band 3學校, 同樣道理, 強將band 3程度既同學谷入band 1都唔係明智既做法。誰不是望子成龍, 望女成鳳, 但就係有2/3人做唔到band 1丫嘛, 小孩子是否已經輸了, 要看父母。父母覺得小孩子輸了, 小孩子就是真的輸了。但我可以肯定, 樓主個小孩一定仲未輸!

200904    發表於 22-4-28 14:02
annie40  很好!  發表於 17-2-6 21:51

引用:忘了補充一點:band3出來的孩子學多一樣東

原帖由 凯莉妈妈 於 17-01-24 發表
忘了補充一點:band3出來的孩子學多一樣東西,叫做“輸得起!”壓力也不會太大,畢竟沒人對他們有太大期望 ...
我個仔輸得起,佢教我边道跌, 边道起番身, 所以唔肯轉學, 我無奈!

但每年捱驚受怕, 我承受不起呢! 我要包容他对原校的情義結嗎?

引用:看到群裏面很多家長對於Band3的態度,我也

原帖由 凯莉妈妈 於 17-01-24 發表
看到群裏面很多家長對於Band3的態度,我也是有不同意見。我的兒子因為小學的時候成熟的速度沒有別人快,儘 ...
恭喜你找出新ㄧ頁, 但我還太迷惘中!

樓主的分享我看得很感動, 差點想哭了.  謝謝你.
希望每天開心渡過 ;-)

謝謝分享, 十分認同樓主的看法!

ChanYing1979 發表於 17-3-7 21:42
講得啱!!!!
我姨甥讀BAND3, 讀得好開心, 正如我擒日講佢響沙田董之英讀書, 學生人數唔係多,老師又願意花時 ...

凯莉妈妈 發表於 17-1-24 16:32
看到群裏面很多家長對於Band3的態度,我也是有不同意見。我的兒子因為小學的時候成熟的速度沒有別人快,儘 ...

說得好好,很認同

樓主兒子好好彩入了間校風良好的band3中學,但我見某band3中學的男女生 如果小朋友入到去咪話唔擔心 Anyway,謝謝樓主分享

王家爸爸    發表於 17-12-1 09:10

樓主分析的透徹分享的好, 因材施教, 好

凯莉妈妈 發表於 17-1-24 16:32

小孩把持得住 好叻叻
到高中都係另一關鍵
侄兒中高遇到好老師做三年嘅班主任
雖然暫時未幫到讀書成績
但反而提升個人修養
至少求學時期不煙 不搞事
做男仔要担帶 有肩膀

SimplyVoice 發表於 17-6-21 10:28
老師比學校緊要
有好老師,學校更差他/她也可力挽狂瀾
但不幸的是,「band 3」的學習風氣多數較弱
有學生講住粗口問我grammar <=======  雖然我想像唔到點樣可以講住粗口問, 但係, 佢肯問, 其實都係肯學既表現嚟。

SimplyVoice 發表於 17-6-21 10:28
老師比學校緊要
有好老師,學校更差他/她也可力挽狂瀾
但不幸的是,「band 3」的學習風氣多數較弱
感激你用心教好BAND 3的學生, 我都幫個囝睇緊BAND 2 BAND 3 學校, 希望最好入到一間有好老師和教風好的啦, 我真係剩係驚佢學壞.  
希望每天開心渡過 ;-)

16年 我親眼見到一個band3學生入了港大 相當不錯的課程 今年cgpa3.3有多 當然亦是全校的唯一

秘訣是能否有開竅的人在旁

‹ 上一主題|下一主題