用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band3其實也沒那麼可怕!!!!
樓主: 凯莉妈妈
go

Band3其實也沒那麼可怕!!!!   [複製鏈接]

Danielhk 發表於 20-1-8 12:07
因材施教忽略了“環境”對個人的影響,忽略了個人的潛力。如果一年之後教“好”了,這個學生能轉校到band1 ...

如果呢間學校可以在一年之內將我小朋友由B3教到變B1,老實講,你打死我都唔走。

家長只係一廂情願一直覺得小朋友「自己」會變B1。或是放入B1學校小朋友就會被「感染」變成B1。所謂的B1不只是看英文啊!再者,放小朋友去英語國家但唔努力改進、學習,當然佢既英文亦唔可能變B1A啊!這個最明顯不過了。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-8 19:56

回覆 Danielhk 的帖子

我唔信3歲定80,人生好多變數,莫欺少年窮。
但學校作為一個機構,按成績劃分收生在成本效益係合理好多。如果一級150個學生,程度南轅北轍,學校在教材、測考、師資方面,係唔容易安排。

在我,只要有一個公平公正,只得學生編號的公開考試。唔理我邊間學校出來、屋企有無錢、識唔識邊個重要人物、生得靚唔靚...總之能者居之,有本事就考爆燈,我覺得ok。之後升讀大學。大家就睇我有幾多5**,band幾生的招牌並唔會成世背住。

至於之前係咩讀間差學校,被人當loser的屈辱,呢間學校係自己當年成績deserved去的地方,唯有接受,為自己人生繼續努力。

little_yolky 發表於 20-1-8 12:39
如果呢間學校可以在一年之內將我小朋友由B3教到變B1,老實講,你打死我都唔走。

家長只係一廂情願一直覺 ...

我昨日跑的慢,你不允許我用體育場訓練。
我只能在佈滿石子的土路上練習。

幸運遇到良師指點。我糾正了跑步姿勢,增強了核心力量。我現在可以像體育場內其他人一樣跑了。我現在比他們還是慢些,但我已經進步。

遺憾的是,接下的幾年,我仍舊需要在泥濘的土地上訓練。周圍的人,都是抱怨或放棄。只有我給自己鼓勵。遇到疑惑,沒人給我解答。訓練方法,還是停留在幫助糾正跑步姿勢上和照顧那些跑的慢的伙伴身上。

運動場內的跑者們,已經開始使用專門編制的訓練教材和訓練設備了。我和他們的差距越來越大。
我開始懷疑我是不是命中注定就不適合跑步。

我開始懷疑每日的訓練是否值得去堅持。
周圍的人都安慰我,除了跑步,還有更多有意義的事情。人生是否成功,不是以是否跑的快來判斷。

===
我昨日跑的慢,但運氣好。好彩可以進入體育場訓練。
每日的訓練讓我疲憊不堪,受盡同學嗤笑。每次跑步,我都是最尾的那個。

我想放棄,我想離開。但媽媽替我我了一個私人教練。

教練問我有無信心。如果我有信心,他就有信心。

教練幫我糾正了跑步姿勢,還讓我增強核心力量。從未有老師告訴我,原來我跑步姿勢是錯誤的。老師們都說,人天生會跑步。

我在進步,但仍然是最尾那個。但每次我都能勉強跟在隊尾。我一定要跟住,我要在別人休息時,仍舊訓練。
....

little_yolky 發表於 20-1-8 12:39

家長只係一廂情願一直覺 ...
讀書時都識唔少國內同學,去英國讀,但係幾個中國人一有時間就圍爐取暖,咁既心態,好難學得好。同樣道理,入到一線名校,自己唔努力,都係融入唔到人地既環境,學唔到野。

Danielhk 發表於 20-1-8 12:57
我昨日跑的慢,你不允許我用體育場訓練。
我只能在佈滿石子的土路上練習。
問題唔係你昨日跑得慢,而係你過去幾年都無努力跑。幸運地遇到既,只係良師,唔係魔術師,唔可能一朝改變你。糾正步姿,增強核心競爭力,係需要數以年計既時間。

洋蔥頭媽咪    發表於 20-1-8 19:26

Jane1983 發表於 20-1-8 12:46

你唔信3歲定80,心態上已經減少輸既機會。相反,如果你信3歲定80,覺得自己唔得,就唔會有動力去改變,所以未起步已經輸。

回覆 王家爸爸 的帖子

改制去令小朋友feel better,不如幫佢地認清小六時,自己成績係不足,鼓勵佢地奮發,後來居上。
你保護佢12-18歲時的弱小心靈,但佢始終要同世界接軌。佢出來做嘢,一樣要面對各式各樣的歧視和標籤。這是人生。

Jane1983 發表於 20-1-8 16:37
回覆 王家爸爸 的帖子

改制去令小朋友feel better,不如幫佢地認清小六時,自己成績係不足,鼓勵佢地奮發 ...
我非常同意幫小朋友認清自己不足係好重要,正如果禮記所講「學然後知不足... 知不足,然後能自反...」。只有知不足先可以自我反醒,反醒先可以知道奮發既目標,有目標先會有成功既可能性。不過能否後來居上,就有好多變數。

王家爸爸 發表於 20-1-8 15:28
問題唔係你昨日跑得慢,而係你過去幾年都無努力跑。幸運地遇到既,只係良師,唔係魔術師,唔可能一朝改變你 ...

是需要數年,才能 “勤能補拙”,“天道酬勤”,“大器晚成”
在這數年,我要呆在泥濘的土地上練習。

“我是否天生不適合跑步”,我沒有明確答案。很多人說三歲時,就已經洞察,我沒有跑步天賦。

我時常問自己這是“堅持”,“毅力”還是“固執”,“偏執”

我所接觸的訓練方法一直停留在“照顧慢的跑者”

我知道自己已經準備好了,渴望跑的更快,也想像高牆內的那些跑者一樣,有定制的培訓教材,有專業的設備。

我如果運氣好,如果天資聰慧,或許我可以插班成功。否則,差距越來越大。

我要遭受心理和資源雙重打擊。

我後悔小學沒有拼盡全力。

我恨父母沒有買房租房到41校網。

我恨父母沒有給我優秀的基因讓我讀三私一直。

我開始相信命運,黃種人天生不適合跑步,我的基因在我未出生前已經註定我就是band3仔。

王家爸爸 發表於 20-1-8 16:47
我非常同意幫小朋友認清自己不足係好重要,正如果禮記所講「學然後知不足... 知不足,然後能自反...」。只 ...

知道自己的不足,有奮發的心,唔繼續pair,或者怨天尤人。有正面的做人態度,即使真係無書緣,都可以係人生贏家。

Jane1983 發表於 20-1-8 16:37
回覆 王家爸爸 的帖子

改制去令小朋友feel better,不如幫佢地認清小六時,自己成績係不足,鼓勵佢地奮發 ...

出嚟做嘢,一定係先歧視縮骨卸膊好食懶飛果D,反而唔一定係學歷先行

回覆 little_yolky 的帖子

睇邊行。係咪名牌大學畢業、之前做過大行定三線行、英文係咪講得好、出身如何,一樣會影響人地點睇你。

Jane1983 發表於 20-1-8 12:46

非常認同你所講。個人亦贊成升中要分 Banding. 不過男仔因生理問題的確比女孩子遲熟,所以當年升中取消男女分隊對男仔的確唔公平。

B1同B3生最明顯嘅分别,在於能力、自信同學習態度。 分開唔同能力/唔同程度嘅學生去學習, 老師才容易因才施教,把能力相近嘅同學放在一起, 能力高嘅同學可以學多啲學快啲,能力較弱嘅同學老師可以照顧多啲,教慢啲, 對唔同程度嘅同學都有好處。

而且B1同B3學校教育方向理應有别,B1當然以成績行先,B3生成績冇咁理想但學校可以培養其他能力, 如果唔分硬要將佢哋撈亂嚟教,對大家都會好痛苦。

Jane1983    發表於 20-1-8 20:56

Danielhk 發表於 20-1-8 17:53
是需要數年,才能 “勤能補拙”,“天道酬勤”,“大器晚成”
在這數年,我要呆在泥濘的土地上練習。
你有冇覺得全篇文字,都係“我”在自我標簽“我”?其他人如何標籤化你唔緊要,自己標籤化自己,先最可怕。

b3410 發表於 20-1-8 20:03
你有冇覺得全篇文字,都係“我”在自我標簽“我”?其他人如何標籤化你唔緊要,自己標籤化自己,先最可怕。 ...

這就是我想表達的,環境對一個人的影響,究竟有多大影響力?
一個人,尤其中學生,內心有無足夠強大到忽略“標籤”?

當你試圖忽略一個標籤時,另一個標籤緊接來到“偏執狂”。

一個人在複雜系統,受眾多因素影響。

小學時,班內有band1,band3

到了中學,突然強調因材施教,突然強調band1和band3同班,無法安排教學。

是小學老師能力超強,還是中學老師超弱?

或者個個小學都是虛度光陰,到了中學先至學到“知識”?

Danielhk 發表於 20-1-8 20:17
這就是我想表達的,環境對一個人的影響,究竟有多大影響力?
一個人,尤其中學生,內心有無足夠強大到忽略 ...

拿!好多小學係行精英班制,一班入面唔會有B1同B3。我哋學校係平行班級制,叻既同學仔係無人叻,不過差既又無人差就是了。重點係大部分小朋友都有自信,同埋成績好既唔會睇唔起成績差既同學。但係,中學係為咗培育入大學既人,又唔可以唔講成績,混埋教係差D。

little_yolky 發表於 20-1-11 23:11
拿!好多小學係行精英班制,一班入面唔會有B1同B3。我哋學校係平行班級制,叻既同學仔係無人叻,不過差既 ...

兒子前三年小學分精英班,但英文教材簡單。默書有範圍。
搬屋換了小學,
後三年的小學平行班,英文教材明顯難。默書都無範圍。

兩校升中成績差別大。精英班成績不敵平行班,我覺著是環境造成的。是訓練技術,訓練裝備,訓練場地造成了差異。

簡單地說,起跑線上都差別不大,是他們不同培育環境,造成成績差異。

另一個差別就是家庭培育。我兒子時常和一個同學玩陀螺。那同學進了B3中學。就我了解,該同學很聰明。父母從不過問他的學習。

KK20010609 發表於 17-2-5 16:51
Band3學生, 中學可以很快樂, 但 20+, 30+, 什至40+呢, , 是, 每一條也是路, 只是比較容易走的路為什麼不指 ...
唔係每個都要行同一條路, B1有幾多間? 有幾多位?  每個人都要倒模一樣嗎?  人生不會永遠都贏, 輸得起都好重要.

Danielhk 發表於 20-1-8 07:49
我是反對分banding.每個學生潛力不同,任何時候都是打基礎時候。任何時間都可以從零起步。
分banding,就如 ...

問題在於大家在分 banding上定義南轅北轍好難討論喎!~我反而覺得 band3係無障礙通道 、 band2係基本道路、 band1係越野賽道。要行動不便的或行都懶嘅人怎去跑越野賽道呢?
當基因特變或突然努力願行會走時,咪升級轉道囉。制度上有得申請架嘛、識跑識游識飛時大把頂尖學府俾你揀!

任何道路都可有冠軍,一向現實世界大部份都分組比賽㗎!踢波有甲組/ 拳賽有重量級/國家都分為第一二三世界啦!
無論怎樣分級~到最後都不「只亅是論成就,而是自己的態度、過程付出和人生意義啊!

DNA?祖先血統?精英制?大部份一向都係㗎啦!
小部份咪基因突變或天道酬勤或善有善報。不過勤力與善心都同DNA有好大關係~唉!一命二運三風水
四積陰德五讀書
六名七相八敬神
九交貴人十養生
十一擇業與擇偶十二趨吉及避凶
十三逢苦要無怨十四不固執善惡
十五榮光因緣來

又背我的金句了!
‹ 上一主題|下一主題