用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Zztt
go

. [複製鏈接]

回覆:當小朋友升K1, 媽媽轉做FTM?

值得,小朋友頭幾年好重要,錯過左就追唔番,我都係番PT幫補家計,自己想多D時間陪小朋友

Zztt 發表於 17-1-25 09:57
考慮左幾耐才有此決定?

其實都唔係完全係自己的決定,原本諗住生多1胎,唔想陀B返工,更打算姐姐唔做之後自己湊,加上最近醫生評仔仔言語發展遲緩及有自閉症,要陪佢去訓練及覆診,我原本有份福利都可以嘅工,但工作周時要OT又不能隨時請假都已經同老公傾緊做到公司3月中左右,等佢地忙完至走咁樣好似好啲,但1月頭突然賠錢炒我,我就順理成章咁做ftm。這或許是神知道我很難做決定幫我安排埋,收入少左,但可以照顧家庭多些。

我都係3月會做FTM, 囝囝亦會讀K1, 又會吾再要姐姐, 希望做到自己想做既事, 陪住佢長大...

我原來都有咁嘅打算,不過經濟實在唔允許,好彩仔仔可以讀到間長全日,我可以繼續返工!
其實FTM 同working mum 都各有難處嘅!都好偉大!

引用:我原來都有咁嘅打算,不過經濟實在唔允許,

原帖由 ilmummy 於 17-01-25 發表
我原來都有咁嘅打算,不過經濟實在唔允許,好彩仔仔可以讀到間長全日,我可以繼續返工!
其實FTM 同working ...
如果放假又誰湊?

ar_mak 發表於 17-1-25 01:12
個人意見:
如果經濟上許可,而姐姐又不是同小孩太親密,不要炒姐姐,而是先"炒"婆婆嫲嫲.
1) 你可能會成為家中 ...

認同,如果無左姐姐而留係屋企,自己會好忙,仲點親子。

yaubb2014 發表於 17-1-25 12:07
如果放假又誰湊?
我地兩公婆輸流請假,或者婆婆 / 爺爺,或者社區保姆,或者附近的親戚。

kbi 發表於 17-1-25 12:21
認同,如果無左姐姐而留係屋企,自己會好忙,仲點親子。

Yes, 十萬個欣賞d 一腳踢嘅FTM, 有d仲要好有心思煮飯,好厲害

兩個好值,一個唔知,有空閒錢就點都FTM好。

我認識10個有學歷學識既FTM,10個仔女都讀書非常了得,非常乖。父母越要返工越忙,仔女讀書唔好、變得任性、甚至學壞機會就越高。

ftm表示,慘過做姐姐,不停做,食外賣,顧得細顧唔到老公,無得訓無得食,小朋友有時唔聽我支笛,反而對外人好乖,最終比錢出去等人教

回覆:當小朋友升K1, 媽媽轉做FTM

可以的話,唔好等K1,越早越好。

補充,無時間同自己扮靚,屎唔得閒屙,做到半夜,一早又起身,仲要陪佢玩公園,買餸拎哂仲要顧佢安全

ar_mak 發表於 17-1-25 01:22
補充:
其實日對夜對住D小朋友,關係未必一定係好;而在職媽媽,只要時間分配得好,一樣可以同小朋友有緊密關係, ...

對!大前題是要有個懂得與你配合、絶對服從、絶對要有耐性自律及誠實的好姐姐

Zztt 發表於 17-1-25 09:58
如果可以我都唔想炒姐姐 (emoji),可以多啲時間多啲深色啲諗下點樣教育佢
...

我自己2個都會ftm湊幼兒階段,升小學先請姐姐,因為小學返學時間長!
你未太肯定轉ftm會點,可以繼續用姐姐,你做吓ftm再考慮,如果你覺得ftm ok,遲d就可以由姐姐轉為用鐘點幫輕家務!

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

Zztt 發表於 17-1-25 01:32
可分享得與失嗎?

得多個失,失既無工人辛苦自己少左私己錢。換黎既係日日見住小朋友唔同既喜怒哀樂,成長過程,佢唔同階段的變化,呢d野都係金錢買唔到既,最緊要我好清楚自己小朋友每日的事情,很快可以作出不同解決的方法幫助佢成長。

ar_mak 發表於 17-1-25 01:22
補充:
其實日對夜對住D小朋友,關係未必一定係好;而在職媽媽,只要時間分配得好,一樣可以同小朋友有緊密關係, ...

同意
做ftm其實對小朋友一定係好
但係有時都要睇外在因素
如果家務太多影響同小朋友quality time
或者唔係每個人性格都適合做ftm
都可能未必做ftm會好得過working mom

回覆:當小朋友升K1, 媽媽轉做FTM?

有財力的話,做FTM和請工人其實是沒有抵觸的。
初生當時我無請工人,六個月才請工人做家務打雜,好讓自己好好揍bb,到小朋友上N班就索性炒掉工人,小朋友返學時我就去返part time, 轉請姨姨幫下手接送。既可有重返自己事業和時間扮靚,也可以繼續親子。

nixphoenix 發表於 17-1-26 08:06
同意
做ftm其實對小朋友一定係好
但係有時都要睇外在因素

我同意

宮二 發表於 17-1-26 08:45
有財力的話,做FTM和請工人其實是沒有抵觸的。
初生當時我無請工人,六個月才請工人做家務打雜,好讓自己好 ...

請姐姐真係香港大部份有小朋友嘅家庭嘅必需品

cameo 發表於 17-1-25 20:28
我自己2個都會ftm湊幼兒階段,升小學先請姐姐,因為小學返學時間長!
你未太肯定轉ftm會點,可以繼續用姐 ...

如果真係ftm, 都會考慮咁樣去適應...
最怕自己心野想做野
因為其實我都幾鍾意返而家份工
‹ 上一主題|下一主題