用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有全職媽媽的小朋友的學業成績
樓主: rinarina
go

有全職媽媽的小朋友的學業成績   [複製鏈接]

回覆樓主:

識做clin psy 和社工的朋友,他們如收到兒童精神個案,以來自ftm家庭較多

2jkidsfather  Unbelievable!  發表於 17-3-8 09:45

irischowys 發表於 17-2-21 09:40
對於資質中庸、 慢手慢腳嘅小朋友, 相信做得稱職的全職媽媽幫助很大。

.........

picture 發表於 17-2-21 10:01
唔一定

敎仔同埋返工大不同

Agree.

小朋友(除咗天資甚優的) 有大人在身邊遁遁善引, 有問題的地方唔明解到明, 小朋友成績係會好d. 但這個大人可以是個Ftm, 可以是個好的补習老師, 視乎每個家庭的情況. 如果個媽媽賺錢叻但唔多識教小朋友, 找識教的老師上門同小朋友补, 可能更好.

樓主放心, 識幾位名列前矛的学生媽媽都是在職的.FTM 定Working mom 都有小朋友成績優秀的, 但無論FTM定Working mom, 唔關心小朋友學業就難有奇蹟.

我是雙職,要番工同時無姐姐,亦是全職媽媽,
工作是遷就囝囝放學時間,我自己每天跟時間競賽,其實好辛苦,
但能夠抓緊親子時間是值得的,
亦感恩囝囝算是聽教,
級一至級十內,學術型學校。
重點必須緊密溝通,比機會放電輕鬆,引導他們凡事盡力,
別跟任何人比較,跟自己比較,今天的自己勝昨天的自己就可。

2jkidsfather    發表於 17-3-8 09:45

蝦米豬 發表於 17-2-25 00:22
識做clin psy 和社工的朋友,他們如收到兒童精神個案,以來自ftm家庭較多

嗰位社工朋友個老婆是緊張型,曾試過因為阿女功課有careless mistake失控喪閙女,本來個家人即使個太太唔做都可維持生計,但個老公死都唔比太太做ftm, 怕老婆同個女關係/情緒更差

蝦米豬 發表於 17-2-25 00:22

都要補充一點,精神問題兒童也有不少來自雙職中產家庭,最後父母最終有一方變成ftm or ftd, 因為一定要辭職照顧才能收拾殘局,都是對子女學業有一定的要求。

我不是說對子女學業有要求有問題,但孩子是甚麼人,父母自己是甚麼人,學校是甚麼學校,父母自己要求是甚麼,父母與子女的關係怎麼樣,這微妙的配搭與平衡,每家的情況都不同,祈求有智慧面對與處理。

同意很多jm所說,子女的成績不是爸媽(特別是ftm)的成績表,至於是否能讀大學與出路的問題,我只知道以2017為例,考dse的人數少於全港大專學位的人數,現在讀小學/幼稚園的,到升大學時不知是甚麼世界,憂慮不了那麼多。

cmchang0927 發表於 17-1-24 23:21
讀書睇小朋友資質和性格多。我是ftm,2個小朋友成績都不一樣。。。

我都系錦話!

rinarina 發表於 17-1-24 11:29
有全職媽媽照顧的小學生,學業成績/升中,是否比較理想?當然,吾計學習障礙的兒童。是否普遍都比較好?我 ...
我覺得,唔多唔少都有幫助,可能我自己每日都唔係早返到屋企,所以可以跟既真係好有限,如果小朋友本身記性好學野快就好啲既,如果唔係點都要放多少少時間跟一跟,跟多少少,但如果返工,又何來可以每日都跟多少少,而且我身邊FTM的小朋友,多數都中或中上,又可以每日都9點已上床瞓,作息都係好有關,精神夠學野都快吸收好多!
我都好想可以FTM架
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

hellolo 發表於 17-1-28 23:12
讀書講資質,反而資質一般or麻麻就ftm好d,因為尼類人能力弱唔理佢更弱!
我認同,好似我細女,我可以引導多啲,佢一定會好啲,因都睇到,原來佢理解比較慢,但唔代表佢唔得,但佢唔識既時間,無人幫到佢,咁佢就會越來越多野唔明,如果有補習老師代替到,都會好少少,但好老師都真係幾難求
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作
‹ 上一主題|下一主題