用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD有咩課外活動適合?
go

[過動] ADHD有咩課外活動適合?

以前都俾亞囝玩過好多興趣班, 都會有因為:3分鐘熱度
導師接受唔到佢周身郁/講東講西
可能能力問題, 學左一段時間都冇咩表現, 佢自信心下降

所以樣樣玩2,3個月就唔想學, 你地的小朋友會唔會? 我一路想搵適合佢的活動, 但又唔覺佢對某樣野特別鍾情, 請指教.

醒目開學勳章

其實最主要係睇佢有無興趣,學咩野根本唔係重點

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/family/art/20140830/18846649

回覆 COE1205 的帖子

就係事事不大興趣, 就算DAY 1佢有興趣, 好快發覺原來要練(如游水, 小結他), 佢又冇晒興趣, 成日問佢有咩興趣, 佢都話冇, 我希望佢搵到自己興趣, 帶來動力.

醒目開學勳章

BrianHoHoHo 發表於 17-1-24 16:51
回覆 COE1205 的帖子

就係事事不大興趣, 就算DAY 1佢有興趣, 好快發覺原來要練(如游水, 小結他), 佢又冇晒 ...

而家我仔學緊功夫,游水(已經學咗4年幾),圍棋就自己上網學

BrianHoHoHo 發表於 17-1-24 11:14
以前都俾亞囝玩過好多興趣班, 都會有因為:3分鐘熱度
導師接受唔到佢周身郁/講東講西
可能能力問題, 學左一 ...

主要睇小朋友興趣,同導師或學習方式夾唔夾。如不夾,就算佢本來喜歡的東西,也易因悶和被人話而放棄。由其是佢地本身好奇又多心。

運動可消化小朋友精力. 有醫生講過, 如果活動量夠, ADHD未必要食藥.

游水, 攀石, 踩單車遠足都好. 據說攀石可改善專注力添.

如果小朋友能夠同人合作, 踢足球亦吾錯.

已pm

我個仔要跑, 而家參加田徑. 昨天爸爸帶了他到運動場跑圈, 昨晚又定又好瞓.

bigmacq88 發表於 17-2-3 09:06
我個仔要跑, 而家參加田徑. 昨天爸爸帶了他到運動場跑圈, 昨晚又定又好瞓.
...

小朋友幾大?呀仔9歲開始唔想郁,又可能平時功課太多,冇精神。

我仔都係跑步,跑步讓佢建立返自信。

可以試下學鼓,聽講都有用。

回覆樓主:

睇下佢興趣係咩……我仔鐘意畫畫同機械人,所以俾佢上呢兩樣,佢有講過敲擊樂,但冇時間了

tutik 發表於 17-2-9 15:21
小朋友幾大?呀仔9歲開始唔想郁,又可能平時功課太多,冇精神。

我個仔7歲半, 好喜歡跑. 好喜歡出一身汗的感覺. 參加了學校的田徑班, 一星期跑一次. 如果可以, 星期日再去公園跑.
但他專注力差, 做得慢... 唔係個個星期日可以去公園.

田徑班都幾好架!我小朋友都參加左,一開頭只係亂跑,但教練慢慢教佢點控制自己身體同速度,又可以郁下,又可以學習專注
去公園跑只係可以放下電,我諗參加正規活動會學埋協調同專注吧