用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 阿囡升小一選校意見
go

阿囡升小一選校意見

阿囡慢熱, 害羞, 但熟落左又好主動, 熱情。有少少好勝, 喜歡唱歌跳舞。
喜歡講英文, 睇書, 但有時專注力一般。
有個弟弟跟住。
想問下大家有什麼意見?

charchar2001 發表於 17-1-24 10:53
阿囡慢熱, 害羞, 但熟落左又好主動, 熱情。有少少好勝, 喜歡唱歌跳舞。
喜歡講英文, 睇書, 但有時專注力一 ...
小龍女, 久違了...... 最後決定住邊區未?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-24 11:04
小龍女, 久違了...... 最後決定住邊區未?

未呀,年年都唔同,依家真係唔識揀(emoji)

回覆樓主:

你返來啦

雲牛 發表於 17-1-24 12:00
你返來啦

牛哥,點算好

charchar2001 發表於 17-1-24 11:06
未呀,年年都唔同,依家真係唔識揀(emoji)
定好烄網先有得諗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-24 12:27
定好烄網先有得諗

先諗41和35吧

charchar2001 發表於 17-1-24 12:44
先諗41和35吧
咁唔需要諗,一定係41

hkpapa852 發表於 17-1-24 12:49
咁唔需要諗,一定係41

點揀?得15分

charchar2001 發表於 17-1-24 12:55
點揀?得15分
15/20都係要等抽獎,咁梗係搵個值搏既校網

charchar2001 發表於 17-1-24 12:24
牛哥,點算好

千金今年K2? 我都冇咩符,等hkpapa 教啦。見你咁樂觀,孩子應當愉快成長又醒目,去到咩學校都叻

回覆:阿囡升小一選校意見

引用:請大家指教,阿囡13年12月出生,家住元朗,

原帖由 旺角卡門 於 17-02-01 發表
請大家指教,阿囡13年12月出生,家住元朗,有幸以被聖心幼稚園取錄明年重讀K1做超大b,會搬12區近番學,並 ...
不是只可參加一次政府派位(包括自行)嗎?

引用:請大家指教,阿囡13年12月出生,家住元朗,

原帖由 旺角卡門 於 17-02-01 發表
請大家指教,阿囡13年12月出生,家住元朗,有幸以被聖心幼稚園取錄明年重讀K1做超大b,會搬12區近番學,並 ...
勁喎,marymount 同仁立都有宗教分

旺角卡門 發表於 17-2-1 01:04

自行可以參加兩次嗎?你問清楚好些

旺角卡門 發表於 17-2-1 01:04
k2超大仔可以參加自行小一嗎?宜加d家長真勁,甘都想到。

醒目開學勳章 王國長老

sissysze 發表於 17-2-1 09:48
勁喎,marymount 同仁立都有宗教分

聖公會有d學校計天主教都有分

siden 發表於 17-2-1 09:54
自行可以參加兩次嗎?你問清楚好些
只要一日未有傳統學制或ESF既小學學位, 其實係可以無限次參加自行派位, 不過每次參加完自行如果唔同EDB講番會退出統一派位, 就無得再參加下一次自行.

唯一有誘因參加多於一次自行, 係細B (9月以後出世既小朋友), 因為佢可以連繼兩年都有"適齡"分數去抽. 否則連"適齡"分都無埋, 抽嚟做乜.