用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB DIPLOMA EXAM RESULTS 2016
樓主: kiov
go

IB DIPLOMA EXAM RESULTS 2016 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-1-26 12:01
但其實取得bilingual diploma, 好似對升學無乜其際優勢 (我對IB研究唔係太多咋)
...

美國大學会考慮學生是否願意挑戰自己,讀兩個母語水平,感覺上學生肯付出,不是走捷徑,所以有學生選chi B, 片另外再選3個High level subjects, 香港和英國比較看重總分,選一個母語一個第二語文会輕鬆D。

Diploma awarded 即合格率?

kiov 發表於 17-1-25 22:56
請問 SPCC & DBS IB 出來的一般升那一類大學?

spcc 34 個IB 畢業生獲得3 大 共21 個OFFER, 無其他本地大學.

留意係OFFER, 無話最後讀. 不過起碼有2/3 報本地大學.

retriever 發表於 17-1-26 15:25
spcc 34 個IB 畢業生獲得3 大 共21 個OFFER, 無其他本地大學.

留意係OFFER, 無話最後讀. 不過起碼有2/3  ...
你呢點有商榷餘地:

人地無列出嚟唔代表一定無

讀IBDP要入香港既大學係要經Non-JUPAS考, 21個offer唔代表係21個人攞到. 可能得7個攞到(各攞3個)

而且, 係SPCC同DBS讀IBDP既學生, 大多數都係想出國升讀海外名大學多於留係本地升大學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-1-26+12:01+ 但

原帖由 poonseelai 於 17-01-26 發表
美國大學会考慮學生是否願意挑戰自己,讀兩個母語水平,感覺上學生肯付出,不是走捷徑,所以有學生選chi B ...
要中英都考母語,可能土生土長讀本地學校的學生才做得到。我相信大部分國際學校的學生都選中文B或其他外語。我認為兩科母語對考大學影響不大。

hkpapa852 發表於 17-1-26 16:03
你呢點有商榷餘地:

其實OFFER 數,一定係個學生自己報唔報俾學校知,其他本地大學係無報定報左無OFFER 就好難講。 但以校方公佈既統計,無記錯係IB 畢業生近82% 係40+, 所以段估呢班人主要報三大同國外。

我列出呢D 數主要係話呢班畢業生都對本地U 幾支持。

hkparent 發表於 17-1-26 16:28
要中英都考母語,可能土生土長讀本地學校的學生才做得到。我相信大部分國際學校的學生都選中文B或其他外語 ...

除了本地學生,私校如CKY, VSA, RC, ISF中文水平較高,比較多孩子会中英讀母語水平。如單從考大學角度,特別是香港和英國,讀Chi A可以話無乜着數,比chi b辛苦又無咁易取高分,但是學習並不單為入大學,如孩子中文水平ok, 用兩年時間hea住學chi b, 個人覺得浪費了時間

引用:Quote:hkparent+發表於+17-1-26+16:28+ 要

原帖由 poonseelai 於 17-01-26 發表
除了本地學生,私校如CKY, VSA, RC, ISF中文水平較高,比較多孩子会中英讀母語水平。如單從考大學角度,特 ...
我寧願孩子用多餘的時間專攻心儀大學學科的HL subjects.

behd 發表於 17-1-26 15:13
Diploma awarded 即合格率?

即學生成功取得diploma資格比率,要取得diploma要完成CAS (creativity, activity and services) 要求,取得最少24分(45分滿分),其中最少12分從high level subjects 取得等等,任何一項要求不達標也取不到diploma

poonseelai 發表於 17-1-27 07:47
即學生成功取得diploma資格比率,要取得diploma要完成CAS (creativity, activity and services) 要求,取 ...
印象中要取得Diploma既分數好似年年唔一樣, 對嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-27 09:14
印象中要取得Diploma既分數好似年年唔一樣, 對嗎?

好似每年一樣,至少近幾年無变過

poonseelai 發表於 17-1-27 07:47
即學生成功取得diploma資格比率,要取得diploma要完成CAS (creativity, activity and services) 要求,取 ...

請教, IB 40+ 係咪基本上都夠分收本地大學醫科?

retriever 發表於 17-1-27 11:37
近兩年好似要43分或以上先有機會

引用:Quote:poonseelai+發表於+17-1-27+07:47+即

原帖由 retriever 於 17-01-27 發表
聽說要43+.

hkpapa852 發表於 17-1-27 11:40
近兩年好似要43分或以上先有機會

即D 人拗腰用IB 報神科唔再易.

retriever 發表於 17-1-27 11:47
其實要入本地大學,最易同最大機會,都係靠DSE高分經JUPAS入。

hkpapa852 發表於 17-1-27 11:51
其實要入本地大學,最易同最大機會,都係靠DSE高分經JUPAS入。

DSE 要咩成績先入到醫科?

retriever 發表於 17-1-27 11:47

只會越來越難,IB學生越来越多(赤柱聖士提反今年第一屆,顏宝鈴明年?),但我相信non jupas學位不会增加

回覆樓主:

請問啟思中學是否不在此表?
定我唔識睇?
謝謝大家

kvvvcheung 發表於 17-1-27 16:19
請問啟思中學是否不在此表?
定我唔識睇?
謝謝大家

個表無啟思,你睇番hkpapa852 post 國際版條link, CSS
‹ 上一主題|下一主題