用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 IB DIPLOMA EXAM RESULTS 2016
go

IB DIPLOMA EXAM RESULTS 2016

如有意申請IB , 供參考!

陽光點的歌    發表於 17-1-24 12:13

kiov 發表於 17-1-24 09:44
如有意申請IB , 供參考!
其實每年國際學校版都有人收集資料, 呢份已經滯後好多了!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3296123

而且, 小學其實無乜幾多間有得諗IB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝 hkpapa852 更正及提供的資訊!

kiov 發表於 17-1-24 11:15
謝謝 hkpapa852 更正及提供的資訊!
唔使客氣.

如果真係想瞭解多D全港各中學IBDP既成績, 每年都要去國際學校版睇吓.

不過, 香港真正有開辦IB PYP, MYP至IBDP既學校, 其實唔多.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-24 11:28
唔使客氣.

如果真係想瞭解多D全港各中學IBDP既成績, 每年都要去國際學校版睇吓.

英基現時PYP+GCSE+Dp, 遲些逐漸由GCSE轉去MYP, 到時多D選擇

hkpapa852 發表於 17-1-24 11:28
唔使客氣.

請問聖士提反第一年IB成績係咪未有呀?

回覆 tiffany168168 的帖子

Not yet.  The first batch of IB students will only take the IBDP exam this May

hkpapa852 發表於 17-1-24 10:36
其實每年國際學校版都有人收集資料, 呢份已經滯後好多了!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=view ...
just wonder why SPCC has different data on 2 posts?

lunhome 發表於 17-1-24 16:16
just wonder why SPCC has different data on 2 posts?
國際版既資料通常係來自學校公佈既第一批既成績,但部份學校會係後期校務報告再調整數字(可能有人覆核分數啩)。國際版果邊通常唔會再update,但其他報導通常用學校務報告既資料。

回覆樓主:

提一提,IB平均分只可作為参考,IB語文分母語和第二語文,再分highand standard level, 一個學生中文母語standard level 取滿分7和另一個讀中文第二語言取7分水平不同,數學亦有分级別,对IB school有興趣真係要每間學校詳細了解一下

poonseelai 發表於 17-1-24 17:12
提一提,IB平均分只可作為参考,IB語文分母語和第二語文,再分highand standard level, 一個學生中文母語st ...
魔鬼在細節裏!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

提一提,IB平均分只可作為参考,IB語文分母語和第二語文,再分highand standard level, 一個學生中文母語st ...
即係其實淨睇average攞幾多分都冇咩意思. 唔同學校之間嘅分數亦冇咩好比較

ok3 發表於 17-1-25 11:46
即係其實淨睇average攞幾多分都冇咩意思. 唔同學校之間嘅分數亦冇咩好比較
...

平均分可以是起點,如一間學校跟大部分有距離,真係要睇真D,其實看平均分加上入那些大學会較全面

回覆樓主:

請問 SPCC & DBS IB 出來的一般升那一類大學?

lunhome 發表於 17-1-24 16:16
再細心睇番SPCC既校務報告同國際學校版既資料, 應該係國際學校版有Update資料先啱 (之前我講錯咗).

反而呢份資料既數字, 同SPCC第一次出既IBDP成績, 校網同校務報告都有出入

唔睇咁詳盡既嘢, 都仲有少許基本嘢可以係個表度睇到:

1. Diploma Awarded 既比例: 即係幾多學生成功取後Diploma  (成績唔夠係攞唔到既, 考完攞唔到其實同"唔合格差不多)
    好似KCIS平均係高過ICHK, 但佢既Diploma Awarded 既比例只有~78%, 但ICHK係100%.

2. Student Achieve More than 40 points 比例: IBDP最高45分, 學生取得40分以上, 唔需要太理會細節(第一定第二語文), 都一定唔易

hkpapa852 發表於 17-1-26 10:55
唔睇咁詳盡既嘢, 都仲有少許基本嘢可以係個表度睇到:

1. Diploma Awarded 既比例: 即係幾多學生成功取後Di ...

仲可留意埋一間學校幾年成績是否進步中。我提出語文和數學有分級別,只想指出不可單用分數去定邊個叻D,或者讀母語水平和數學high level 勁D, 讀math studies (即相對最低要求)入oxbridge 大有人在, 選科要看孩子興趣和能力,

poonseelai 發表於 17-1-26 11:13
仲可留意埋一間學校幾年成績是否進步中。我提出語文和數學有分級別,只想指出不可單用分數去定邊個叻D,或 ...
語文級別..... 最出名善用呢方面去提高平均分咪就係某D直資學校囉

唔知呢幾年有冇變到呢?

hkpapa852 發表於 17-1-26 11:16
語文級別..... 最出名善用呢方面去提高平均分咪就係某D直資學校囉

唔知呢幾年有冇變到呢?

嚴格來講是透過選擇第一二語文去取得bilingual diploma, 這個bilngual diploma符合IB要求,但跟大部分人期望有落差,這一兩年好似無咁強調100% bilingual diploma

poonseelai 發表於 17-1-26 11:55
嚴格來講是透過選擇第一二語文去取得bilingual diploma, 這個bilngual diploma符合IB要求,但跟大部分人期 ...
但其實取得bilingual diploma, 好似對升學無乜其際優勢 (我對IB研究唔係太多咋)