用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教一向有買圖書給小孩閱讀的家長
樓主: kwokbobo
go

想請教一向有買圖書給小孩閱讀的家長

我自己同仔仔都錫書,新買嘅書會包左膠先放書櫃, 2手會買新浄啲嘅,亦會用火酒抹下吹乾才放書櫃,而且家裏常開冷氣不潮濕,慶幸未試過有問題。

回覆:kwokbobo 的帖子

我有買新書,也有買二手書,但從不見過有蚤,如果我係你,我不會要有蚤的書

忽然奇想:執個新靜display 雪櫃放個吸濕大笨象,得唔得呢?

回覆 MrBeast 的帖子

得閒開吓抽濕機咪得。

scyauchris 發表於 17-1-25 14:40

得閒開吓抽濕機咪得。

我都有開抽濕機,但通常在春天或特別濕先開

1998Ruby1998 發表於 17-1-24 16:22
回覆 kwokbobo 的帖子

有木蝨嘅書一定要揼。

應該不是木蚤,我唔識分,但木蚤會咬人的是嗎?

brother4 發表於 17-1-24 17:01
好彩放書地方西斜,日好熱,有時開冷氣,有滅蚤粉可考慮適合用動物果隻,市面上有買

...

我那個櫃都是有太陽曬住的,但個櫃有蓋,我試過用水劑那種除蚤,好似有用,但又怕書吸到入紙,唔知小朋友接觸到d書得唔得

kwokbobo 發表於 17-1-25 15:28
應該不是木蚤,我唔識分,但木蚤會咬人的是嗎?

同埋木蚤係咪大隻好明顯㗎?

scyauchris 發表於 17-1-25 14:40

得閒開吓抽濕機咪得。

唔係唔得,但要做滅絕師太就要長時間開,用電和噪,仲有間唔中有抽濕機着火,睇你時運高定低。

回覆:想請教一向有買圖書給小孩閱讀的家長

好似是較剪虫之類,用剎虫水效果不大,煙霧滅虫果隻好D ,但都有估虫藏於地板中,樣樣都試吓,滅蚤粉放細包袋中,如12元店包綠茶粉細袋,一盒有50個,粉放細包袋中放書櫃頭尾可,自己有養動物,順便防蚤用

blythe_kiss 發表於 17-1-25 14:04
我有買新書,也有買二手書,但從不見過有蚤,如果我係你,我不會要有蚤的書

...

我一向自己買,剛好有人比些書,又剛剛正是我想買的,才要。要了後,放埋左一邊無理,之後先發現

我之前書櫃有櫃門,反而會潮濕,有霉菌。依家全部換成開放式書架,而且可以曬太陽,解決潮濕問題。不過D紙張又容易變顔色

我通常自己係屋企先開, 順便抽吓房同衣櫃。

scyauchris 發表於 17-1-26 12:13

我通常自己係屋企先開, 順便抽吓房同衣櫃。
當濕度高,空氣中有無窮無盡的水份,好快又濕返。
我有個防潮柜放相機,入面抽濕的組件壞了,6xx$,棄之可惜,於是就放個大笨象入內,點知又work,humidity constantly around 6x%,一年換一次到,所以先有個奇想