用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教一向有買圖書給小孩閱讀的家長
go

想請教一向有買圖書給小孩閱讀的家長 [複製鏈接]

想請教你地係㸃樣清潔和保養圖書的?我小朋友一向都好鍚書,所以基本上,我都只係有時將d書曬,沒有特別清潔。

首先講小小background, 可以我怕dirty, 所以我喜歡買多過借圖書,最近有朋友送了一些二手圖書比我,而剛好那些書我正想買,但後來我發現那些二手書好像有書蚤,我自己的書暫時未發現有書蚤,到底係咪d書一用耐左就一定有書蚤?還是可以有方法一直可以keep到d書乾乾淨淨的呢?

3    0    0    0

回覆 kwokbobo 的帖子

書虱係熱帶地區好常見,有濕度,有書本(佢地食糧),就有佢的地方。外國因為氣候問題,又冷又乾,食物擺係檯到一個禮拜都唔會有昆蟲,書本放係個架到成年冇清潔都冇問題,不過香港又熱又濕,開完冷氣,室內空氣中水份咪跌到本書到。
唯一辦法就係至少每隔一個月抽濕,保持通風,清潔書架。

我鍚書得好嚴重,每次都好小心睇書,唔想整到書脊,要保持好似新買咁,d 書角全部用膠紙/少少白膠漿包住,等佢硬左,唔會整皺。而且每星期掃乾淨書架。

1998Ruby1998 發表於 17-1-24 01:07

書虱係熱帶地區好常見,有濕度,有書本(佢地食糧),就有佢的地方。外國因為氣候問 ...

即係如果我做足抽濕,佢地會自動消失?我怕那些二手的書已有書蚤,如果和自己的書放在一起,唔知會唔會傳開?聽講佢地繁殖得好快。還是要掉了那些書才不會受感染?thx

回覆樓主:

回覆樓主:

家中有些藏書,很長時間沒有郁動才會有些小書蟲,但小朋友書買了只幾年,沒出現過這情況,不過我覺得同書櫃質料有間接關係,我用的全是實木書櫃!

wan_sosin 發表於 17-1-24 11:58
家中有些藏書,很長時間沒有郁動才會有些小書蟲,但小朋友書買了只幾年,沒出現過這情況,不過我覺得同書櫃 ...
無用的, 我家也是實木書櫃, 但係屋企濕到出水, 所以時間長咗會有書蟲。樓主只好將二手書晒勁太陽(依家冬天太陽唔勁), 我會用溝稀漂白水抹一抹, 再晒, 因為我都有潔癖, 所以好少借圖書館D書。
仲有, 除咗書蟲仲會有甴曱, 所以, 樓主最好天天勤拂拭, 不使惹塵埃, 因為有塵+濕=霉、蟲、菌

little_yolky 發表於 17-1-24 12:19
無用的, 我家也是實木書櫃, 但係屋企濕到出水, 所以時間長咗會有書蟲。樓主只好將二手書晒勁太陽(依家冬天 ...

我自己的書無事,因那些都是自己買的,但朋友突然比了些舊書比我,發現有書蚤,咁我係咪唔好要那些二手書呢?

little_yolky 發表於 17-1-24 12:19
無用的, 我家也是實木書櫃, 但係屋企濕到出水, 所以時間長咗會有書蟲。樓主只好將二手書晒勁太陽(依家冬天 ...

因為我用過木唔靚嘅書櫃,好易有霉菌,用實木嘅櫃就唔易會霉,因為唔一定係書有蟲,木本身都可能有

kwokbobo 發表於 17-1-24 12:27
我自己的書無事,因那些都是自己買的,但朋友突然比了些舊書比我,發現有書蚤,咁我係咪唔好要那些二手書 ...
是書蟲吧。蚤跳下跳下的啊。最好先隔開自己的書, 然後逐本逐本抹封面, 抹完用乾廚房紙抹乾, 等大太陽時勁晒, 但黃昏前要收返, 因為太陽落山溫度降會有水氣, 吸返入去又係死, 如是者勁晒幾日。好似今個星期四有太陽, 要企住本書, 掀開中間, 晒到入面。

wan_sosin 發表於 17-1-24 12:30
因為我用過木唔靚嘅書櫃,好易有霉菌,用實木嘅櫃就唔易會霉,因為唔一定係書有蟲,木本身都可能有
...
D傢俬商好奸, 佢哋有D書架係實木, 但背板係夾板, D霉菌積响個背板度。書蟲同木蟲個樣唔一樣, 書蟲係衣魚(唔識寫, 係咁音), 頭大尾尖, 白白哋色透透哋明咁。如果係一隻隻好細隻好似塵咁, 啡黑色果D係發霉蟲仔, 一有霉菌既地方佢就會出現。乞人憎極了。

IloveJJ 發表於 17-1-24 11:18
我啲書又無清潔,又無書蝨喎!都係擺响書櫃,有時吸下面頭既塵喳喎

自己的買回家的圖書,暫時沒有書蚤,不過其實係咪用得耐的書就會有書蚤?還是保養不好先會有書蚤出現?

little_yolky 發表於 17-1-24 12:31
是書蟲吧。蚤跳下跳下的啊。最好先隔開自己的書, 然後逐本逐本抹封面, 抹完用乾廚房紙抹乾, 等大太陽時勁晒 ...

是呀,係啡色超細隻,通常是爬的,有些大少少少,是黑色會跳的

little_yolky 發表於 17-1-24 12:35
D傢俬商好奸, 佢哋有D書架係實木, 但背板係夾板, D霉菌積响個背板度。書蟲同木蟲個樣唔一樣, 書蟲係衣魚(唔 ...

衣魚以前在朋友家我見過,但今次不是衣魚,有時有些似「琴螺絲罔」,好多隻腳,但又不是spider, 好難分

kwokbobo 發表於 17-1-24 14:37
是呀,係啡色超細隻,通常是爬的,有些大少少少,是黑色會跳的
果D通常係同霉菌一齊出現, 即係本書都幾濕下。

little_yolky 發表於 17-1-24 15:27
果D通常係同霉菌一齊出現, 即係本書都幾濕下。
是嗎??我仲放d舊書入左櫃添, 我已放埋吸濕包和大笨象, 但都見到有

kwokbobo 發表於 17-1-24 16:07
是嗎??我仲放d舊書入左櫃添, 我已放埋吸濕包和大笨象, 但都見到有
無用嫁, 霉菌存在咗, 吸濕都無用架。快D攞返出嚟啦。
呢D蟲仔, 最驚漂白水味, 快D抹下自己D書先啦。

little_yolky 發表於 17-1-24 16:09
無用嫁, 霉菌存在咗, 吸濕都無用架。快D攞返出嚟啦。
呢D蟲仔, 最驚漂白水味, 快D抹下自己D書先啦。
...

好的,thx,  要續頁抹??都有少少厚mouth:" />

kwokbobo 發表於 17-1-24 16:13
好的,thx,  要續頁抹??都有少少厚mouth:" />
抹書皮好了, 內頁書紙吸水的, 靜間又吸咗水氣仲弊。有太陽晒下佢

有木蝨嘅書一定要揼。

little_yolky  樓主已經放咗入自己書架,真是大鑊鳥。  發表於 17-1-24 17:51

回覆:想請教一向有買圖書給小孩閱讀的家長

好彩放書地方西斜,日好熱,有時開冷氣,有滅蚤粉可考慮適合用動物果隻,市面上有買

‹ 上一主題|下一主題