用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請指教--脫歐對一綫英國大學的影響
go

請指教--脫歐對一綫英國大學的影響

聽聞今年英國留學的預科生們申請英國一綫大學的情況十分不理想,和從前比較,大概跌了一半。有些家長說是,因為脫歐收緊了海外收生的名額。不知大家想法如何?

Choisumwong 發表於 17-1-23 17:47
聽聞今年英國留學的預科生們申請英國一綫大學的情況十分不理想,和從前比較,大概跌了一半。有些家長說是, ...

仍未啟動,应該無關。我孩子學校今年也有高分同學入唔到最心儀嗰D

回覆 poonseelai 的帖子

我也只能推測,到A-level放榜後才確定真相。幸運地小女報了香港本地大學,拿到了conditional offer。但她遇到interview的十分不愉快的經驗,不知interviewers有心定無意。

Choisumwong 發表於 17-1-23 22:22

我也只能推測,到A-level放榜後才確定真相。幸運地小女報了香港本地大學,拿到了c ...
在那裡遇到不愉快?

回覆 Choisumwong 的帖子

我地大學 Society 開會都有講話要增取海外生 quota。
按道理英國大學每一間都大約收 15-20% 的海外生,歐盟 4-5%。大部份一線大學約 15,000 - 40,000。假如一間大學 25,000 人,收 20% 海外,5% 歐盟。正式完完全全脫歐後,英國學生由 75% 佔 80%,即是多了 1250 英國人。歐盟學生則在那 20% 裡面。假如大學因為「平衡校內中國人人數」而繼續收 5% 歐盟學生,海外 quota 變成了 15%,少了 1250 個海外生。

不過大學啟動收緊措施是幾年後的事,來 3 年應該都沒有太大的影響。

1998Ruby1998 發表於 17-1-24 03:08

我地大學 Society 開會都有講話要增取海外生 quota。

相信欧盟學生影響最大,好似他們現只需交local fee,  脱欧後可能变international fee

回覆 yoyo2103 的帖子

問了她多次也不回答,算吧。她也是這一次很生氣,算是好事,上了人生寶貴的一課。

嗯,這個也是他們要關注的地方,不過出年入學的照樣交 local fees。
不過我們本身就交 international fee,自身難保,哪兒有空管 EU 學生呢?

唔講就算啦,唔係個個都可以話畀人聽自己差成點,做左咩。我父母成日問我「考成點」/「做成點」/「有冇把握」,呢d真係好討厭,尤其係我知道自己做得差果陣。好多父母以為咁樣問一句好簡單,細路反應過敏,其實呢類問題無型中帶來好大壓力。
唔緊要啦,唔係次次都一帆風順,都唔係個個會欣賞你才能,今次當係「以退為進」。生氣係一件好事,即係話佢知道自己有能力同有信心做得更好,亦都已經準備好下一次嘅挑戰。

mimi1102  希望你可以講多D 子女的心聲...  發表於 17-1-24 16:26
poonseelai  Thanks for the reminder.  I will stop asking my children such questions   發表於 17-1-24 10:52

回覆 1998Ruby1998 的帖子

小女個性獨立,追求完美的女人。我相信她不講有她的道理。很幸運地過去英國讀了幾年書,青春期到了末段,溝通也成熟起來。她原本對外國的生活有很大期望,但是讀了幾年後,不外如是。我其實想她在香港讀大學,一來香港不是差,二來可以一起生活。

醒目開學勳章

poonseelai 發表於 17-1-24 08:00
相信欧盟學生影響最大,好似他們現只需交local fee,  脱欧後可能变international fee
...

那麼學校收其他地區的學生反而可以收取更多學費, 另一方面歐盟地區的學生因學費貴而卻步,這樣對香港會更有利嗎?

3b 發表於 17-1-24 15:43
那麼學校收其他地區的學生反而可以收取更多學費, 另一方面歐盟地區的學生因學費貴而卻步,這樣對香港會更 ...

原則上如EU學生少了,其他地區學生机会应該多咗,但真要睇下会有什麼政策改变才知

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我的想法反而是:

脫歐後歐盟學生因為學費及人口不能自由流動原因,數目一定會減少,而英國學生因為呢幾年加學費,數目唔減少已經偷笑,佢地冇可能填補歐盟學生減少的數目,因此無可避免地,大學一定要增加海外學生的數目。

但如果又沒有足夠海外生,受影響一定是排名較後的學校,一線大學永遠較受歡迎。

如果以後想系英國搵野做都唔易

sayhi_gigi 發表於 17-1-25 09:07
如果以後想系英國搵野做都唔易

係呀,孩子都想畢業後留低工作,我話脱欧後可能經濟好差,机会唔会多

但英國大學真系唔錯~
最近身邊都有朋友個仔受到oxford offer~

畢業後留英工作真係唔容易,而且一畢業後visa只得2-3個月就到期,得咁短時間揾工,揾唔到工就要走,呢個都係我大仔高中要轉去美國讀的其一原因