用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東九龍滙基書院
樓主: cherry21
go

東九龍滙基書院   [複製鏈接]

份問卷計不計分

回覆樓主:

不是普通問卷,當然會考慮其中。

G媽咪 發表於 17-2-4 09:08
下星期我打去學校問。但如果寄失咗,佢應該唔會比我再申請!

我都係平郵,但我係特登去郵局磅,睇下要幾多錢郵資,無記錯我成份文件要五個幾左右,如果郵資唔夠,收件人係會收唔到信,我試過有人寄信比我但無貼郵票,郵政局要我特登去攞,仲要罰雙倍郵資即$3.4,先至比返封信我,打開原來係宣傳單張,激到我彈起

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

去郵局寄依家有收條,可以去check下

Mayyuen18 發表於 17-2-4 19:57
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

去郵局寄依家有收條,可以去check下
如果要收條好似要另外比錢,郵局有問我,我無要到,所以如果選擇唔要收條就唔會有紀錄,除非份文件背後有寫回郵地址,咁成份文件就會打回頭,否則郵資不足就有機會對方收唔到信

Chowying 發表於 17-2-1 14:24
我都收到信

我都收到了。11 Feb 下午

有無人試過可改到時間?
INTERVIEW安排了早上,但剛好撞了比賽,校務處好決絕不能改時間.........

請問你們早上是in幾多點

paradisemandy 發表於 17-2-6 11:53
有無人試過可改到時間?
INTERVIEW安排了早上,但剛好撞了比賽,校務處好決絕不能改時間......... ...

我放棄唔 in Lu!

引用:Quote:paradisemandy+發表於+17-2-6+11:53+

原帖由 mum1009 於 17-02-06 發表
我放棄唔 in Lu!
Why? 你又撞時間?

mum1009 發表於 17-2-6 15:48
我放棄唔 in Lu!

証明滙基不是你杯茶。

simbafelix 發表於 17-2-6 19:11
Why? 你又撞時間?

係呀!

homan911 發表於 17-2-6 19:53
証明滙基不是你杯茶。

我想試(emoji),不過撞到應一應!(emoji)

paradisemandy 發表於 17-2-6 11:53
有無人試過可改到時間?
INTERVIEW安排了早上,但剛好撞了比賽,校務處好決絕不能改時間......... ...

................

進爸爸 發表於 17-2-7 08:47
匯基校務處態度強,屬於意料之內。
係.....佢地比的原因是已排好時間,無言。但我會再嘗試SEND EMAIL去,希望有機,始終唔想錯過

其實匯基唔比改時間是學校政策還是校務處的問題?

paradisemandy 發表於 17-2-7 09:07
係.....佢地比的原因是已排好時間,無言。但我會再嘗試SEND EMAIL去,希望有機,始終唔想錯過

其實匯基唔 ...

其實好多中學都唔可以改時間, 因為甘多人報名, 人人都改, 就好難攪.

我估唔會係校務處自己決定.

匯基無得改時間, 培基, 李國寶都係無得改時間.
[信念] 這東西是在您最脆弱的一刻能幫您堅持下去, 戰鬥到底.

有無人試過可改到時間?

進爸爸 發表於 17-2-7 08:47
匯基校務處態度強,屬於意料之內。

paradisemandy 發表於 17-2-7 09:07
其實匯基唔比改時間是學校政策還是校務處的問題?

校務處有員工態度唔好令人感受差我不作評論, 但因為咁所有野都賴晒學校校務處我就不敢苟同.

其實, 我印象中記得匯基封面試信特登用 Bold size 字體 Bold 住唔俾改時間面試, 非常顯明學校政策一視同仁全部考生唔俾改時間, 但依家卻講到間學校嘅校務處如何態度強好似校務處不近人情唔俾人改時間就係校務處問題, 真係睇見咁樣對學校嘅批評, 真係令人無言.

莫非, 只有匯基東九龍嘅鄰居學校先至最好? 已註冊咗鄰居學校, 唔洗係度咁講匯基東九龍呀?

其實呢, 匯基東九龍真係好差架, 校務處員工態度咁差真係唔好 IN 及唔好讀呀, 咁我及好多人多謝你啊!

上星期我曾有一絲絲壞惡念諗我成日係 EK 講培基點好點好會唔會咁令培基多人識咗, 多人報及考, 以至第一輪培基唔收阿女? 我係咪當初應該抺黑下培基呢? 因為我當初係校務處交表時都有極不愉快及嬲嘅感受, 但我由始至終無講過培基一點點的不是, 因為我相信老師及校長價值觀重要過校務處接待員及文員.

另外, 我去赤柱聖士提反 2次交報名表及後補資料, 純個人感覺嗰接待員隻眼好似係頭頂咁, 問多一句都唔係好想答你. 我真係千里迢迢請假入赤柱交資料, 問多兩句受到咁嘅對待? 但我反而會諗佢係草根市民, 唔係好似老師及校長咁有修養及學識, 我唔會要求校務處基層員工好似老師及校長咁嘅要求.

P.S. 因識人( C9) 係學校做接待員, 學校做接待員只有中五程度 (都唔係 full cert, 廿幾三十年前只得幾科合格而已) 只有幾千蚊一個月, 仲要係年年續約合約制, 而編制係歸校工類, 唔係文員類, 草根員工, 大家想要求接待員啲咩野呢?

以上純個人意見

yvonnetsang  同意.  發表於 17-2-7 10:04

其實學校面試要更改時間係難的, 甚至是不可能.
點界定什麼情況可改期? 眾多申請人的時間編排好了, 更改就會影響其他面試者. 牽一髮動全身. 如你可以改, 他人又改, 咁點安排? 如一個可改, 其他人不可改, 又會有人問點解 A 可以 B 不可以.

我也明白家長見到撞期了很希望可以更改到, 但規則就是規則. 可能也要無奈作出取捨了.

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

小時了了 發表於 17-2-7 10:00
校務處有員工態度唔好令人感受差我不作評論, 但因為咁所有野都賴晒學校校務處我就不敢苟同.

其實, 匯基封 ...
抱歉我未有留意面試信用 Bold size 字體 Bold 住唔俾改時間,我收到的不是自己小朋友的面試通知書,所以未有詳加留意通知書內容,面試時間也是口頭告知,所以被告知不能改時間時非常無奈,事情一波三折,感覺與學校無緣......
我並非責難校務處不近人情,只是一向以為有恰當原因可向學校作出申請,這種想法看來要改變一下。

lamlammama 發表於 17-2-7 10:33
其實學校面試要更改時間係難的, 甚至是不可能.
點界定什麼情況可改期? 眾多申請人的時間編排好了, 更改就 ...
我朋友做學校的(不過非中學),申請人有supporting document都會儘量安排,所以以為這是普遍情況......

有得必有失,又要和小朋友上一堂重要的課
‹ 上一主題|下一主題