用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教ming2
go

請教ming2 [複製鏈接]

請教ming2

ming2,

想請教你, 599尾段啲歌有冇五級水平? 通常老師彈599時, 係跳住彈定是每一首都彈? 我見我女老師從No.60后, 幾乎首首教.
另, 我女練琴前, 好依賴要聽翻老師彈的錄音, 一首歌反反履履聽翻5-6次先開始練, 這是否有問題?

Re: 請教ming2

簽名被屏蔽

ming2 寫道:
candytl

不過我亦擔心佢會因此而減低佢0既sight reading能力,因為如果佢係事先已經聽熟左個節奏同旋律,咁係練習時,可能就唔會好細心咁去睇d音同數拍子

ming2,

好多謝你指教及提議.
我就係有以上, 聽得太多demo會影響囡囡的Sight Reading.  你唔講我唔知, 599尾段先係四級水平, 我宜加又有些小擔心, 我女現599彈到約70幾, 歌書彈巴哈,儿童鋼琴小品集, 仲有另外一本(書名唔記得). 老師建議佢出年四月考五級, 咁會唔會太急呢? 我真係唔想未到水准就去考試. 我女現在每堂上一小時, 每日練琴約45分鐘.  

簽名被屏蔽

ming2,

我女現在七歲, 是老師提議她轉為學一小時的, 已從上月開始. 我女彈本Bach是First Lesson, 小品集上星期彈完"doll's dream", 小品集係抽某些來教. 請問小奏鳴曲(Sonatina)是要另外買定是在bach那本書裡已有?
從上月開始, 學費也由三級加到四級(4-5級相同), 我都有些少微言架. 但又唔好意思開聲問琴行. 現在每次上堂, 老師大約用40分鐘履舊歌+學新歌, 20分鐘彈scale+考試歌. 要用一年時間prepare個試, 會唔會又耐咗啲呢?
同意你所講, 如為盡快考級而忽略咗基本功, 將來損失的是自已.

我都想阿女每日練耐啲呀, 但係真係好難做到.

candytl~ 你女女幾多歲開始學 學o左幾耐ar 可以話比我知在哪間學ar

簽名被屏蔽

Dear Ming2,

請問"兒童鋼琴小品集 "的第92頁"樂興之時",
是那一級的歌,書寫的是3級,但我的鋼琴老師說是5級的程度.
因我女兒很喜歡這首歌,可否試彈?(Grade 2-Pass with Merit )

謝謝!

Flowerlam 寫道:
Dear Ming2,

請問"兒童鋼琴小品集 "的第92頁"樂興之時",
是那一級的歌,書寫的是3級,但我的鋼琴老師說是5級的程度.
因我女兒很喜歡這首歌,可否試彈?(Grade 2-Pass with Merit )

謝謝!

佢有興趣,點解唔得,我細佬妹完全唔識彈琴,但唯獨識'給愛麗c'因為佢地鐘意,咪教佢地囉

Dear Sindy,

Thank for your advise. But my teacher said that the song has some 裝飾音. If a Grade 2 student may be difficult for her to play. Even though she can play, but not very well.

Thanks!

ming2,

因我女未轉去琴行學時係跟私人老師學咗兩年幾, 未曾加過學費. 轉到琴行未夠9個月己加咗兩次. 又唔知所教同所收是否相符. 聽咗你講, 宜加都算定的.
唔計考試范圍, 我女每次大概要履3-4首歌. 所以次次啲時間都好趕.

Sindy,

我都好仲意聽"給愛麗斯", 但老師唔教呀.

Dear Sindy,

Thank for your advise. But my teacher said that the song has some 裝飾音. If a Grade 2 student may be difficult for her to play. Even though she can play, but not very well.

Thanks!

練得多就得架啦,技巧都係練返黎,少少裝飾音

Dear Sindy,

但是老師說:不要太心急,要打好基礎先.
所以想聽吓其他人意見?

Ming2你覺得如何?請給意見!

Thanks!

簽名被屏蔽

[quote]
Dear Sindy,

但是老師說:不要太心急,要打好基礎先.
所以想聽

我也有些琴書的問題,多謝各位賜教。
請問John Thompson是否Book 1 = Grade 1程度?Book 2 = Grade 2,如此類推?

ming2,
請問你同一時間最多比學生彈幾多本書(非考試期)(初級, eg. grade 1-2)?

簽名被屏蔽

ming2 寫道:

有關John Thompson 0既書...都可以好似你咁講分grade,級數唔會相差太遠0既...

不過本grade3會跳得遠少少架,有成三級尾四級程度先彈架

我想問o下Piano Pieces For Children係grade幾程度 哩本d歌好ng好聽ka thz

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題