用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生搶佔多區學額
樓主: elbar
go

世襲生搶佔多區學額   [複製鏈接]

其實如果你自己成績好,還可以再插班,中一又可以再考過,我識不少人是二缐小學,中學去band 1 top, 其實自己有實力,還是很公平的。

Felix223    發表於 17-2-9 12:11

964000 發表於 17-1-26 22:19
其實如果你自己成績好,還可以再插班,中一又可以再考過,我識不少人是二缐小學,中學去band 1 top, 其實自 ...
吓,咁樣都叫公平?人地世襲必收,不費吹灰之力就入咗,好似功能組別自動當選一樣。其它人要叩門,向校長老師獻媚,卑弓屈膝,過五關斬六將先入到,兩者不可同日而語。

se6b03 發表於 17-1-26 22:52
吓,咁樣都叫公平?人地世襲必收,不費吹灰之力就入咗,好似功能組別自動當選一樣。其它人要叩門,向校長老 ...
即係等於李生同你講, 商業社會好公平㗎,香港冇地產霸權㗎。大商家同小商戶嘅營商環境都一樣, 好公平㗎

Forgetmenot999 發表於 17-1-23 12:16

同一學校的話,好多活動都會分開搞同安排,分身不下既情況少好多
至於真係咁大義要所謂公平,咁不如全港一齊大抽獎,咁係咪公平?點解要分區

再退一步,全港師資統一分配,課程教法全部統一,全港所有學校一模一樣,咁咪唔駛爭名校爭學位,係咪最公平?

adam112 發表於 17-1-27 10:37
同一學校的話,好多活動都會分開搞同安排,分身不下既情況少好多
至於真係咁大義要所謂公平,咁不如全港一 ...

傻啦!就算幾咁統一都好,成績始終都有分別,到時咪一樣有優劣之分?總之自己得唔到想要嘅嘢而別人得到就唔會公平㗎喇。

Felix223    發表於 17-2-10 12:23

回覆樓主:

我聽過不下數百次如下之抱怨:

人地自行有分,我冇分 》唔公平

人地住九龍城有得抽名校我唔係,冇得抽》唔公平

人地兄姊讀緊細佬妹必收我冇》唔公平

升直屬中學人地B2尾升到我B2頭升唔到》唔公平

學校分精英班將好嘅學生group埋一齊,其他學生資源少咗》唔公平

直資學校受政府資助但自己揀學生》唔公平

津校受資助但叩門,插班收精英學生》唔公平

等等等等………

咁試問成人話唔公平嘅朋友,制度應該點先至絕對公平呢?

我建議不如政府直接用學卷制度推行大中小幼學校,而且每間學校劃一學費,然後所有學校都可以自行收生,整個幼稚園升小學DSE出嚟,然後學校跟成績收生,有能者居之,公唔公平?

monodad 發表於 17-1-27 12:41
傻啦!就算幾咁統一都好,成績始終都有分別,到時咪一樣有優劣之分?總之自己得唔到想要嘅嘢而別人得到就 ...

其實去到必收生安排都話唔公平,就很難傾得下去了。

monodad 發表於 17-1-27 12:57
我聽過不下數百次如下之抱怨:

人地自行有分,我冇分 》唔公平
其實好難有個絕對公平的制度嘅... (利申: 我個仔得15分)

"整個幼稚園升小學DSE出嚟,然後學校跟成績收生,有能者居之" -> 如果真係咁, 好多家長迫死D細佬都似....

rickdom6 發表於 17-2-6 10:35
其實好難有個絕對公平的制度嘅... (利申: 我個仔得15分)

幼稚園統一考試當然不可行,之不過有意見要追求絕對公平的話,咁就只得兩個極端,一個極端是幼稚園統一考試,另一個極端是全港不分區大抽獎。

我小朋友得15分, 就算唔公平又點, 已經一心諗住要大抽獎門甚至叩門, 如果抽到一間中上的小學我也收貨了, 因為叩門對家長及小朋友也很殘忍難受, 最唔公不是叩門嗎? 完全取決於學校既決定。

我小朋友最後有幸自行收生15分抽到一間中上學校, 對於大b來說是"唔公平", 但細B可以跟住入去一齊讀, 很感恩。 兩個小朋友讀同一間學校對於我呢d在職媽媽黎講真係好好既安排, 因為學校活動及考試也是相同時間, 我可以抽多些時間出席參予及照顧。我細b的"公平"是大B在"不公平"的聲音中有幸抽返黎

回覆樓主:

其實我地有大仔嘅時候,又未有細仔,都一樣經歷過大抽獎,到有細仔時才享受到世襲生呢樣嘢, 其實何來存在唔公平?大仔嘅時候咪 一樣要同人爭!你有本事生第二個咪可以享受世襲生呢樣嘢囉!其實拗來都多餘!
‹ 上一主題|下一主題