用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 世襲生搶佔多區學額
樓主: elbar
go

世襲生搶佔多區學額   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-1-24 00:35
補充:
當自己小朋友具入讀直資私小,家長自然會去考. 但其實我覺得唔公平,點解佢地可以透過考核而去選擇學生 ...

假如人人明白到世事無絕對公平,制度只能令多數人感到可行和穩定嘅話,相信無論香港甚至乎全世界都好,一定會和諧得多。

siden  大把香港人只識憤世疾俗  發表於 17-1-27 10:47

Forgetmenot999 發表於 17-1-23 12:00
若理由只為方便家長接送而必收,那對其他想大抽獎的小朋友家長很不公平。應效法spk的校長,既然給了家姐入 ...

誠紮像要管理幾間不同學校的校曆、考試時間,做父母的是何等痛苦。

ar_mak 發表於 17-1-24 00:35
補充:
當自己小朋友具入讀直資私小,家長自然會去考. 但其實我覺得唔公平,點解佢地可以透過考核而去選擇學生 ...
其實一直不是人數既問題, 係"人心"既問題

點解成日有人話"唔公平"?

家長覺得唔公平, 係因為自己無個D分, 自己入某校機會低咗甚至無咗.
但當家長咁做/諗既時候既時候, 佢地又對其它默默耕耘既非熱門學校又公平嗎?

而且講到底, 邊個先可能係制度既"受害者"? 你以為是家長? 是學生? 其實係學校

學校係無得選擇下, 必需按照準則, 收一D"品行"或者"家庭"有問題既學生既弟妹, 咁對學校公平嗎?

既然受害者都唔認為制度有問題, 咁街外人嘈乜? 咪又係想做道德高人, 或者發洩吓自己唔夠分爭入熱門學校既情緒

其實好似依家D演唱會, D靚位一早俾乜乜物物贊助商mark晒, 剩番既公發售既位, 又貴位置又唔靚. 你可以選擇買或者唔買, 但唔好一路嘈話唔抵買, 一路暗地裡諗盡辦法爭住去搶D好位

Felix223    發表於 17-1-24 14:37
hppa  well said.  發表於 17-1-24 10:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我的小朋友是世襲生,因為我是舊生。是的,我可以不用強逼小朋友上面試班,我可以平常比較關注他日常的學業,小朋友上興趣班也是選擇他喜歡的。
但是,小朋友讀小學以後不用讀書嗎?不用努力嗎?
作為舊生,我也曾經在母校努力讀書過,曾經為學校擇個獎牌,為學校拿過榮譽,也幫助過師弟師妹。那麼,我希望學校會優先考慮收取我的小朋友,這是不合理嗎?如果他們不這樣做,從我的角度,你們覺得母校對我公平嗎?
你不喜歡可以隨意批評我。本來討論就該是這樣子的。

hppa    發表於 17-1-24 14:54

mduchess 發表於 17-1-24 13:20
我的小朋友是世襲生,因為我是舊生。是的,我可以不用強逼小朋友上面試班,我可以平常比較關注他日常的學業 ...

你既情況係世襲計分生,唔同上文一直所講既世襲必收生,因為計分生收生係有上限的,唔夠位都唔會食左大抽獎既位,同埋係一早已經預計到數目。

情形類似立法會選舉功能組別有人自動當選,有人要競爭。世襲必收生=功能組別自動當選,屬小圈子玩法,外人又不能參與,更離奇既係功能組別自動當選既人超過議席數目,所以要係地方選區扣減席位比功能組別當選人。你話合唔合理?明明一早講好晒,自行同大抽獎各大約佔一半,到最後大抽獎位突然無左咁多。

se6b03 發表於 17-1-24 13:40
你既情況係世襲計分生,唔同上文一直所講既世襲必收生,因為計分生收生係有上限的,唔夠位都唔會食左大抽獎 ...

唔係想同閣下拗,但在制度下世襲生如超收會喺大抽獎度攞位亦係一早講明。

hppa  true  發表於 17-1-24 14:55

monodad 發表於 17-1-24 13:54
唔係想同閣下拗,但在制度下世襲生如超收會喺大抽獎度攞位亦係一早講明。
...

其實如果唔係人地學校舊生,只係攞住宗教分走去同人爭,點解覺得人地要優待你?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-24 14:19
其實如果唔係人地學校舊生,只係攞住宗教分走去同去爭,點解覺得人地要優待你? ...

啱喎,所以計分制亦有佢嘅原則,如舊生貢獻,同宗教理念等因素,而且亦並非所有學位全數歸計分制所有,而且人人都有母校嘅分,(移民到香港者除外),所以冇覺得唔公平喎⋯⋯

引用:Quote:hkpapa852+發表於+17-1-24+14:19+ 其

原帖由 monodad 於 17-01-24 發表
啱喎,所以計分制亦有佢嘅原則,如舊生貢獻,同宗教理念等因素,而且亦並非所有學位全數歸計分制所有,而 ...
所以嘈來嘈去都係嗰D又唔係舊校友,又冇宗教分,又得一粒仔/女,手持只有15分又想入名校嗰D家長囉。

整整下遲D有家長放棄高薪厚職入去做校工,仔女成為必收生,跟住又投訴員工仔女必收係唔公平,學校員工攞盡著數,大呼自己友玩晒。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 monodad 的帖子

唔止新移民無父母母校分嘅。仲有d係間母校被殺咗,又或者未畢業就移咗民或出外升學嘅。不過應該唔會太多掛?!

回覆樓主:

我大仔喺K2考緊直資時,我發現有咗,而我根本冇可能應付到2個小朋友小學唔同校嘅情況,所以大仔有直資offer我都只可以放棄,喺手持15分嘅情況同人爭,最後要玩到叩門先可以入到心儀嘅小學,咁當然細仔係必收生,從細仔角度係坐享其成,但有冇唸過大仔嘅時候我付出咗幾多、犧牲咗幾多先?而家咁睇,只係話你知,每個父母喺呢個遊戲上都最少要面對一次呢個遊戲規則。並唔係坐享其成,只係已經辛苦完!

hppa    發表於 17-1-25 11:10

庸人自擾 還是 庸人不自擾??
對於我又冇銀又冇墨水,
唔會諗教育制度公唔公平,
自行個仔入間二線, 開開心心已經讀左四年,
留D心機同亞仔親子仲好,
起碼佢而家四年級, 仲好想爸媽拖佢手行街,
又肯講心底話我地知

Felix223    發表於 17-1-25 12:51
wskngai    發表於 17-1-25 11:57
hppa    發表於 17-1-25 11:10

對於有實力的人來說,他們就是喜歡"不公平"

wskngai 發表於 17-1-24 15:51
回覆 monodad 的帖子

唔止新移民無父母母校分嘅。仲有d係間母校被殺咗,又或者未畢業就移咗民或出外升學嘅 ...
母校被殺咗.. yes yes~

我一個仔... 佢呀爸間母校被殺咗, 呀媽(即你我)以前係讀女校... 哈哈.  唯有大抽獎睇下好唔好彩~

rickdom6 發表於 17-1-26 12:07
母校被殺咗.. yes yes~

你查清楚係咪真係殺校播。有D係同其他學校合併,係仲有畢業生父母嘅分㗎。

wskngai 發表於 17-1-26 15:23
你查清楚係咪真係殺校播。有D係同其他學校合併,係仲有畢業生父母嘅分㗎。
...

如果連母校係咪被殺都唔知, 抵蝕喇

wskngai 發表於 17-1-26 15:23
...
其實我母校都係被殺咗

可以去呢度睇吓:
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%B7%B2%E7%B5%90%E6%9D%9F%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%88%97%E8%A1%A8
‹ 上一主題|下一主題