用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 37歲先嚟讀書.....
go

37歲先嚟讀書.....

我今年37歲,十年前為應付地產從業員考試,夜校讀完中五,會考唔合格,係物流行業做左8年以上(文職),想進修,為自己增值,上網揾過資料,想由文憑,副學士之類讀起,但物流相關副學士好似冇兼讀課程,想讀建造或資訊科技相關又冇行業資歷,請問我應該由邊度入手讀起?副學士先修課程?毅進?
請指點迷津....
感激

憫母  37 歲簡直係年青la....  發表於 17-1-21 11:29

Raymondiiihk 發表於 17-1-20 16:32
我今年37歲,十年前為應付地產從業員考試,係夜校讀完中五,會考唔合格,係物流行業做左8年以上(文職),想進修, ...
Check VTC website.

讀VTC, 業界認受性高, 當年我細老會考我幾分,做左幾年野,的起心肝由文憑讀起,現在已經是high dip畢業,人工唔錯

2jkidsfather 發表於 17-1-20 18:31
Check VTC website.

謝謝你

yan98 發表於 17-1-20 19:56
讀VTC, 業界認受性高, 當年我細老會考我幾分,做左幾年野,的起心肝由文憑讀起,現在已經是high dip畢業, ...

謝謝你

Raymondiiihk 發表於 17-1-20 16:32
我今年37歲,十年前為應付地產從業員考試,係夜校讀完中五,會考唔合格,係物流行業做左8年以上(文職),想進修, ...

建造業我識好多人嘅career path :VTC 有兩、三個月 嘅 full time 短期課程有張cert (而家唔知有無),然後拎住呢張 cert 轉工,去細嘅建築公司做,然後報 IVE part time 嘅higher cert / higher dip. ,在細公司做幾個月後轉工,轉去較有規模公司做與所讀科目更有關係嘅工,之後安定下來,就是一級級讀上去直至考專業試取 xx 師牌(要費些時間,講緊起碼5-7年 ,有人最終放棄唔考牌,但好幾年行業經驗已經可以在行業站穩腳)。但前提是你要選定一個專業,向住一個高層目標進發,見你仍未打定主意邊一行(物流、建造、IT ?),純粹話想進修,好似無目標咁。進修應要同本行相關,唔係會浪費精力時間

唔好讀副學士,最好讀high dip
副學士上唔到去,就同冇讀冇分別

射雕英雄  我都有朋友讀過城大個副學士 非常認同  發表於 17-4-6 01:10

HKMA Advanced Diploma in Management Studies Programme (1year), then

- BA (Hons) (1 year) - Global Business & Logistics Management; or
- BA (Hons) Business Studies (8 months) - Logistics

回覆樓主:

其實有心唔怕遲,但建議你唔好讀副學士,一來未到大學學位又兩頭唔到岸,二來唔好同年輕人一齊讀,讀副學士同高級文憑個啲後生仔,好少真心想自我增值同尋求知識。
如果你真係想自我增值既,最好讀vtc或Ive

參加職業訓練局,因為副學士學位往往不被公司認可。 今天已有聲音要求取消副學士學位。

其實可以報 supply chain. high dia. 物流相關課程,最好是讀八大,讀完18 個月左右便可以直升大學,仲可以讀少一年, 即2年便完成degrees !

high dip