用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選科問題
go

中四選科問題 [複製鏈接]

如修 phy chem bio 三科再加 M2, 會唔會多左D ?

大學D學科, 唔需要 phy chem bio 3 科都要修。

好似 讀 engineering 就要修 phy, 如果 medicine 就 bio+chem

而M2 係咪最好要修埋?

我囡打算4C+3X+M2,  佢想讀medicine, 現在發覺phy又冇咩用, 可能唔修 phy

呀囡 phy chem bio 3 科都高分同埋都有興趣溫。

請指教一下

9    0    0    0

bestwish 發表於 17-1-20 16:08
如修 phy chem bio 三科再加 M2, 會唔會多左D ?

大學D學科, 唔需要 phy chem bio 3 科都要修。

M2 想讀工程就有用
另暫時中大科大城大三間
m2成績好過其他可取代選修科
報依几間有著數

TwinWong 發表於 17-1-21 09:58
M2 想讀工程就有用
另暫時中大科大城大三間
m2成績好過其他可取代選修科

我囡現時最好geog 可惜唔諗修依科

睇2016參考一下先

我囡依phy chem bio 同分 咁濟 之前有諗
依家又唔想 都係等佢自己個刻鐘意咩就去揀
我囡校係數學top 個浸學生只有得修m2
不過多數第二年drop 因為難

若囡囡三科都有把握又有興趣,當然可揀4+3x+M2,不過讀8科要好勤力,時間管理要好先得,如果讀落頂唔順,S5 仲有機會 drop ,始終中三同中四課程有分別,可能讀落先知最終邊樣先最啱自己,反正有得drop,可照意願㨂選先。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-22 22:25
若囡囡三科都有把握又有興趣,當然可揀4+3x+M2,不過讀8科要好勤力,時間管理要好先得,如果讀落頂唔順,S5 ...

多謝大家意見。

再同呀囡傾過, 佢都決定會修 4c+3X+m2, S5到時再決定是否drop m2。 反而phy唔會考慮drop, 因為原來現在趨勢係第三科 elective。

有人同我講依家DSE BIO好難, 有無人知係唔係

我都為咗他選科煩, 佢話要讀BIO CHEM ECON

我見佢第一次考PHY CHEM BIO成績就麻麻, 佢對西史幾有興趣, 但佢話唔會揀, 因為學校最差果啲學生先迫住揀西史, 所以唔想揀

我就覺得唔依自己興趣選科好可惜

YDLFATHER  受朋輩影響好深  發表於 17-1-24 22:07

miffyumiffy 發表於 17-1-23 11:03
我都為咗他選科煩, 佢話要讀BIO CHEM ECON

我見佢第一次考PHY CHEM BIO成績就麻麻, 佢對西史幾有興趣, 但 ...
你女有道理, 你亦都有道理。

其實可以phy chem bio 其中2科 + Geo。 睇下學校是否可以禁揀

回覆 miffyumiffy 的帖子

你好AR. 我仔都係F.3要開始諗選科. 仔都係噉講, 世史係無得選O既同學先會選, 但佢又係世史中史比較好. 佢話問過同學都無咩人選, 攪到佢自己都唔知選唔選好..

qkhui 發表於 17-1-23 11:30

你好AR. 我仔都係F.3要開始諗選科. 仔都係噉講, 世史係無得選O既同學先會選, 但 ...

我覺得如果 Geo有把握取好高分, 係可以考慮揀。 可以 phy chem + geo。 不過要睇下學校可唔可以禁配。

bestwish 發表於 17-1-23 10:39
多謝大家意見。

再同呀囡傾過, 佢都決定會修 4c+3X+m2, S5到時再決定是否jrop m2。 反而phy唔會考 ...
其實而家都唔一定全理,只要有一個理科,由其Chem好百搭,(除非想揀神科),否則已經大部份學系可選擇。反而phy/Chem + econ或其他,將來亦可以走商科路缐。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-23 12:23
其實而家都唔一定全理,只要有一個理科,由其Chem好百搭,(除非想揀神科),否則已經大部份學系可選擇。反 ...

我女對商科冇興趣。當然目標一定係神科啦 ! 盡人事啦 !

qkhui 發表於 17-1-23 11:30

你好AR. 我仔都係F.3要開始諗選科. 仔都係噉講, 世史係無得選O既同學先會選, 但 ...

我女History 都8X 分。 不過佢最憎中世史呢2科。不知幾想快D中四唔使讀。

呀囡雖然對商科冇興趣, BAFS 都9x分。

bestwish 發表於 17-1-23 14:00
我女History 都8X 分。 不過佢最憎中世史呢2科。不知幾想快D中四唔使讀。

呀囡雖然對商科冇興趣, BAFS 都 ...
正常數理化好嘅學生, 係唔鐘意中/西史, 依D科係文人讀

TwinWong 發表於 17-1-23 15:03
正常數理化好嘅學生, 係唔鐘意中/西史, 依D科係文人讀

係呀, 所以呀囡中一時已鎖定目標係讀理科。

bestwish 發表於 17-1-23 15:26
係呀, 所以呀囡中一時已鎖定目標係讀理科。

我囡一樣唔係中西史嘅friend

bestwish 發表於 17-1-23 14:00

呀囡雖然對商科冇興趣, BAFS 都 ...
咁妳囡囡叻讀乜都冇所謂啦
不過而家學校通常會建議學生文中有理,理中有文,出路會多啲選擇嘛。

問咗讀緊中六嘅仔仔,學校是否差嘅同學先去讀history、中史,佢反應好大話當然唔係喇,話身邊好幾個讀書勁嘅同學係有讀history,亦有人去讀中史添。所以家長/學生對讀history、中史嘅學生唔應該存太大偏見。(利申︰仔並冇修讀呢兩科)

YDLFATHER  AGREE  發表於 17-1-24 22:15
Discuz!
‹ 上一主題|下一主題