用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 又一村同St. Rose點揀好?
go

又一村同St. Rose點揀好? [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆 SinmanL 的帖子

我女兒今年七月剛讀完K1, 可以同你分亨下, 佢哋每個月頭都有一張識字樂派回家要家長同小朋友在家温習, 等小朋友上堂可以立即回答老師。

因為試過接女女放學時, 聽到老師會同家長講, 佢返屋企要溫書呀, D 生字唔識呀!

全年有九張識字樂, 共227個中文及英文生字, 工課上學期逢星期五派中文及英文工課簿每次做兩版, 下學期就學始每天一張工作紙。工課量是不多。

其實我女女本身有一間好好的愉快學習學校收咗上午班, 但最後收到聖羅撒後補電話, 所以我考慮咗一陣都係選了聖羅撒。 其實回想返都係選得對, 因為起初我哋覺得女女唔係太叻所以讀HAPPY SCHOOL, 但讀完聖羅撒之後先發覺女女係可以谷得到。277個生字中她可以完全記得九成以上。

而且聖羅撒管教好嚴, 小朋友會聽話D 架。

以上是本人讀了一年聖羅撒的睇法。希望對你有用啦

St Rose~ 女仔好乖

watashiwing 發表於 17-7-5 11:09
回覆 SinmanL 的帖子

我女兒今年七月剛讀完K1, 可以同你分亨下, 佢哋每個月頭都有一張識字樂派回家要家長 ...

想請問其實是happy school 嗎? 還是一半谷呢?
因為聽轉左校長所以淺左好多?

Sa1234 發表於 18-1-19 16:48
想請問其實是happy school 嗎? 還是一半谷呢?
因為聽轉左校長所以淺左好多?
...

轉左校長,學校的包容性更多。 學術方面,重回軌道(其實一向算谷,只係舊年突然因變了優質免費幼稚園而令我地家長變得無所適從。。。)。 坦白說,今年開學一有番功課做女兒很不習慣,但小朋友的適應能力比想像中快,10月已習慣了。
‹ 上一主題|下一主題