用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要12網,值得買多間樓?
樓主: beautytiny
go

想要12網,值得買多間樓?  

IloveJJ 發表於 17-3-2 22:40
我有三個細佬,高小時開始打遊戲機,都曾經攪到「家嘈屋閉」,後來大大下,打電腦遊戲,再演變成自己拆部 ...

我認同你講既經歷(亦有共鳴),但唔認同係近年主流既教養方式,會大機會有你細路佬果類結果。

近年細路既活動,無論學野定求開心,都係傾向PREPACKAGE。你細佬年代應該唔會上COURSE 成行成市卦。

而家細路,好多摺隻勁D 既紙飛機,手槍,紙船都唔識,教佢地亦唔係太想學。

因為果D PREPACKAGED 既玩意好玩太多吸引太大。

retriever 發表於 17-3-3 12:18

我認同你講既經歷(亦有共鳴),但唔認同係近年主流既教養方 ...
家長價值觀問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-3-3 12:30
其實我覺得而家既父母過慮了!
好似上面個JM,認為做醫生律師先有基本生活,咁我同我屋企人咪全部都好慘?
...

以前傳媒資訊邊有咁多渠道吖,無論升學資訊或小朋友可以接觸到既,知多D咪可以準備多D,壓力又自然多D囉 ~

好似上面個JM,認為做醫生律師先有基本生活,咁我同我屋企人咪全部都好慘?
...

係過慮架。。。 不過最大鑊係父母意圖幫細路二,三十年後既事攪定埋。

其實當年老豆果句,都係希望細路有一門手藝,養到自己。

不過多年以後變專業,變埋醫生律師呢D 職業先算數。

...
近年D人價值太扭曲了...... 叻仔叻女好似入U唔讀醫科或法律就唔正常

如果個個叻人都去晒呢兩個行業, 咁應該好有趣...... 其它行業D人都"唔叻", 咁起樓一定應該只可以起D豆腐渣樓, 攪IT一定只可以做低技術, 攪金融就等俾大鱷吞
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-3 14:55
近年D人價值太扭曲了...... 叻仔叻女好似入U唔讀醫科或法律就唔正常

如果個個叻人都去晒呢兩個行業, 咁應 ...
見到近年D 狀元大部份都走去讀medi/law, 連外國大學有full scholarship 比佢出去見識下都唔去. 如果狀元唔選擇讀medi / law / global business 又會比人話無大志

Lindytiger 發表於 17-3-3 15:28
見到近年D 狀元大部份都走去讀medi/law, 連外國大學有full scholarship 比佢出去見識下都唔去. 如果狀元唔 ...

睇家庭背景啦。就算學校FULL SCHOLARSHIP, 國外生活加其他林沈野既墊底費,唔係個個家庭有呢個底子俾子女所謂”圓夢”

retriever 發表於 17-3-3 17:44
睇家庭背景啦。就算學校FULL SCHOLARSHIP, 國外生活加其他林沈野既墊底費,唔係個個家庭有呢個底子俾子女 ...

香港有慈善基金會支持呢類型既學生去外國升學,每年有足夠既生活費架!

Lindytiger 發表於 17-3-3 17:46
香港有慈善基金會支持呢類型既學生去外國升學,每年有足夠既生活費架!
...

可否俾幾個名目我觀摩下?

Marine125 發表於 17-2-28 15:50
我自己就係咁,為個小朋友租多一間12網,一齊搬過去大半年。我同老公先旨聲明,無論結果如何也要接受,唔可 ...
欣賞你的規劃和勇氣!
現實上不是每個人都講得出做得到!

retriever 發表於 17-3-3 21:46
可否俾幾個名目我觀摩下?

其實你google "慈善奬學金"已經見到好幾個。同埋當你係讀得書又有需要時,學校/慈善奬學金自然會聯絡你睇下有冇野需要幫忙。香港仲有好多善心人而又好低調架。

回覆 raymond338hk 的帖子

其實去到做決定果刻,就會諗是否值得為小朋友花十幾萬買一個機會,如果入到心目中理想的學校,佢可以讀六年,我們覺得都值得。
加上搬之前一直未有OFFER,呢個係令到大家心裡面舒服D的方法。

好多謝老公一直的支持,雖然結果唔好,但大家亦沒有理怨對方半句,亦沒有給孩子壓力。只係同小朋友講,派到的學校不是最理想,但有學校仍然等待我們的!

所以現在未有OFFER的家長們不要氣餒,希望在人間。我上年完全感受過,要對明天有希望!

Lindytiger 發表於 17-3-4 00:02
其實你google "慈善奬學金"已經見到好幾個。同埋當你係讀得書又有需要時,學校/慈善奬學金自然會聯絡你睇 ...

其他可否具體指引下?

我按你建議查左6, 7 個獎學金, 基本上見唔到包埋生活費既, 除左賽馬會牛津大學獎學金, 不過係讀碩士, 博士學位..

其他主要係資助學費, 亦唔算好多...