用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要12網,值得買多間樓?
go

想要12網,值得買多間樓?  

醒目開學勳章 王國長老

買唔夠,要住至算數

回覆:想要12網,值得買多間樓?

值得。唔為校網,都可以租俾人

beautytiny 發表於 17-1-20 10:56

買net 12樓一定值得,抽完可出租

醒目開學勳章 王國長老

12網,如果唔太差唔太舊,實用500,兩房,預700萬。
有多餘錢當投資亦無妨,始終港島樓保值能力較高。
溫馨提示,2xhse好多流料,價錢堅離地。好多agent 放假盤,先拎左個客張票等佢唔搵第二度,再慢慢。要參考價錢最好睇成交價。

Chirley    發表於 17-1-24 13:59

回覆 beautytiny 的帖子

值得,早几年買左舊樓,而家租比人,想賣,但又冇咩升值唯有收住租先

引用:想要12網,值得買多間樓?

原帖由 beautytiny 於 17-01-20 發表
值得,我幾年前買多間,就係12區,諗住比細女抽女校,到時搬過去。現出租中,超易租出&升值多過當年自住層新界樓。

回覆:想要12網,值得買多間樓?

查實12網咁大,邊度最值得投資?
我自己就覺得天后那邊相對無咁嘈雜,附近有大型圖書館、維園,小朋友活動空間相對多,衣食住行都方便,價格又無灣仔咁貴

chrischeung 發表於 17-1-20 19:19

值得,早几年買左舊樓,而家租比人,想賣,但又冇咩升值唯有收住租先 ...

是否真係派到想入的小學,12區成功率高嗎?

宮二 發表於 17-1-21 00:19
我自己就覺得天后那邊相對無咁嘈雜,附近有大型圖書館、維園,小朋友活動 ...

Totally agree

我自己就覺得天后那邊相對無咁嘈雜,附近有大型圖書館、維園,小朋友活動 ...

小心!check真d條分界線,天后有d位不屬12網。

我有一班學生,見如果女仔,想有把握抽中net 12 的女校,選St Francis中的機率較高,但是,St Paul Catholic 及 Marymount,因為太多人揀, 如果抽吾中,好容易直落第3志願或更後,我有幾個學生本身住灣仔區,選呢2間,結局係,佛敎xxx, 李陞......咁如果搬過去,洗多幾十萬元,什至幾百萬元但又抽不到心儀小學,我寧願用20萬,俾6年小學直私學費。男仔,有家長為抽St Jo, 搬去12綱抽左嘉道里小學,喊曬,好彩最後私小st Louise waiting 收左才安樂曬。

rinarina 發表於 17-1-22 01:14

我有一班學生,見如果女仔,想有把握抽中net 12 的女校,選St Francis中的機率較 ...

搬屋既費用。。。 如果本來租緊樓,差別唔會好大。最緊要齊心,知道為左物,慳D 租囉。

有個案係一家四口加菲傭姐姐,住太原街某細單位。

如果要保持住開既條件,又要寧靜,當然貴好多!

確實多俾既一年租金,已夠平平地六年直資既學費。

rinarina 發表於 17-1-22 01:14

我有一班學生,見如果女仔,想有把握抽中net 12 的女校,選St Francis中的機率較 ...

但好的直資也非常難入

如果租,抽不中,到時6年在灣仔上小學,但6年居住環境變差。但如果抽完搬回其他區,咁校車費是2-3千。如果買,抽不中可租俾人,不過又係要誇區返學。。
我計算過,除非已有私小back up.

我辣招前高價買了不到一個月租出去,回報都有3厘半

我冇選男,女校,選左間男女校,我較保守,乙二已放李賜豪,我深信讀到叻仔的話可入聯系,中間或中上升讀英中也問題不大。所以入了乙一,別人話我好彩,其實系我保守我覺得升中派位好過好多一線尾直資了,當然讀那間小學,相信也要考頭四成先升中有保障些啦。

chrischeung 發表於 17-1-22 10:53

我冇選男,女校,選左間男女校,我較保守,乙二已放李賜豪,我深信讀到叻仔的話可 ...
你講個一/兩間呢幾年乙一都要抽嫁。
三年前下午校就康仲係乙一必入

chrischeung  系呀,三年前了。  發表於 17-1-22 19:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實除咗跑馬地同大坑山上果堆係貴D之外,其他灣仔同銅鑼灣區既樓都應該都平過天后同齡既樓
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-1-22 15:22
其實除咗跑馬地同大坑山上果堆係貴D之外,其他灣仔同銅鑼灣區既樓都應該都平過天后同齡既樓 ...

灣仔我自己唔太鐘意,我意思地鐵站附近,真係太迫喇。周街都係馬路,無娛樂休憩設施。
寧願揀銅鑼灣。起碼有維園有圖書館。