用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (純呻)有0的灰,無N班收
樓主: hkgra
go

(純呻)有0的灰,無N班收  

回覆 rise 的帖子

係咪細B?細B通常都難搵~

回覆 europa268 的帖子

有上開PG, 表現都正常, 由開頭坐唔定變而家坐定定

回覆 hkgra 的帖子

唔算細, 8月B, 但未識講野, 同期BB好多都開始識, 又要擔心多野樣

回覆 rise 的帖子

我地仲有5月CALL WAITING ~加油媽媽

THX

我又係6月b,報左樓下救世軍同保良局,見都無得見呀諗住唔讀n直接返k,但後黎見到d 小朋友返n叻好多同自理能力高d,又後悔報得太少,加上佢越來越扭計,我又累又忟,終於的起心肝報左慧中,未約見,希望有位啦!平常心
好矛盾,樓下n唔收,如果要搭車一來一回三個鐘又好無謂,返全日又唔捨得,拖下拖下已經三月

太遠大人小朋友辛苦!

babemi 發表於 17-1-25 15:12
回樓上,好多私校都係人都收,不少私幼都係咁,只不過人地吊高D,叫你返去等信。亦有數間名私幼收凸人,超 ...

同意
容易入的學校會被人睇低,但係其實教學質素係無問題,老師亦有愛心
但很多家長只接受勁難入、好多人報的學校係好學校,不理會老師是否有愛心、孩子是否讀得開心

mamami2017    發表於 18-1-2 15:14

不要灰心啊!你可以比小孩試下黃埔ABC Pathways Kindergarten ,希望幫到你。

我都係8月B 呀~~我幫亞仔報左12間 , 有d都係好遲先報 , 其中見左3間 , 有2間唔收 , 一間等消息 , 一間抽唔到時間無去見 , 一間4月份先見 , 其他都係遲交 FORM , 睇下有無人放棄囉~~
因為現在有好多家長 , 都幫小朋友揸住2至3個位係手比較緊 , 等到時有人放棄咪睇下仲有無機會囉~~

回覆 chriskaan 的帖子

人地就揀心水學校, 我地就想揀都無得揀, 有位讀已經偷笑, 無法想像N班都未搞惦, 又要開始搵K班...天啊

回覆 rise 的帖子

係呀~~~所以 , 如果 N 班無學校收 , 我會俾亞仔返住間好d的 PLAYGROUP 先 , 再戰 K1

恭喜你有位了

其實我都係報得3間,重未有人收

冇就算啦,冇乜所謂

我5年前大女搵N, 真係好難,報十幾間先得2間收,到今年細女搵, 我都怕冇學校收, 所以都係報十幾間, 細女表現比起大女當年差好多, 但反而有5間收左, 真係唔明收生標準係乜呢? 所以1家努力D啦, 因為真係冇乜準則的, 好似撞彩咁
當個好爸爸

ricky0223 發表於 17-3-6 21:21
我又係6月b,報左樓下救世軍同保良局,見都無得見呀諗住唔讀n直接返k,但後黎見到d 小朋友返n叻好 ...
以我所知, 救世軍要好早排隊, 例如大肚時就要排隊. 我樓下個保良局最近先知原來都要好早排隊

ricky0223 發表於 17-3-6 21:21
我又係6月b,報左樓下救世軍同保良局,見都無得見呀諗住唔讀n直接返k,但後黎見到d 小朋友返n叻好 ...

慧中同學!

hkgra 發表於 17-1-20 14:07
回覆 virginiatse 的帖子

九龍區

富山嘉德麗

我仔都係6月b 請問你仔仔能力點呢?我仔能力同其他同齡ge比較弱 都無n班收想求安慰

Yyt123 發表於 17-12-26 22:38

我仔都係6月b 請問你仔仔能力點呢?我仔能力同其他同齡ge比較弱 都無n班收想求安 ...

N班不是太重要的,而且4,5月仲會call waiting, 真係冇咪直接讀k, k一定夠位比所有小朋友

鑽石仔 發表於 17-12-27 09:07
N班不是太重要的,而且4,5月仲會call waiting, 真係冇咪直接讀k, k一定夠位比所有小朋友
...

但我見我仔語言同認知都比較慢 好多人話讀n會有幫助 但d學校根本就唔會簡我仔
我係直接被reject