用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 禮賢小學 vs 德雅小學
go

禮賢小學 vs 德雅小學  

一間傳統天主教小學,另一間基督教, 而且強調學校時間表配合學生最佳的學習時間(即變相是半日制學校), 如果2選1, 大家會選哪一間?

仔定女?仔選禮賢會好d,傳統教會學校、好乖好純係好,但唔一定適合每一個人。

Jane1983 發表於 17-1-20 07:32
仔定女?仔選禮賢會好d,傳統教會學校、好乖好純係好,但唔一定適合每一個人。 ...

囡囡

不論仔女,也是禮賢for sure! 因為德雅真的太多功課和太谷了!除了學業,整個小學生涯什麼都似乎沒有了!

如果聖母玫瑰或德雅中學係你的target --> 德雅小學

cecnl 發表於 17-1-20 11:12
如果聖母玫瑰或德雅中學係你的target --> 德雅小學

問題是我的目標是要更上一層樓, 希望囡囡入到MCS/st mary/林護/荃官,那麼應選哪一間呢?

monkeydiary 發表於 17-1-20 14:38
問題是我的目標是要更上一層樓, 希望囡囡入到MCS/st mary/林護/荃官,那麼應選哪一間呢?
...

德雅,因為教得深,都好谷

monkeydiary 發表於 17-1-20 02:48
一間傳統天主教小學,另一間基督教, 而且強調學校時間表配合學生最佳的學習時間(即變相是半日制學校), 如果2 ...

我會寧願揀學校谷,好過自己要出盡力谷。放工若只有少少時間又要晚晩同個仔女狂谷,好難唔影響同仔女關係。如果同班同學都要跟學校要求既功課和程度,至少唔可以鬧我話點解阿媽要我做額外綀習。

其實齋睇升中成績,應該都係禮賢好過德雅,係唔係?

回覆 monkeydiary 的帖子

德雅級10以內應該可以去到上智

mamagu 發表於 17-1-20 15:02
我會寧願揀學校谷,好過自己要出盡力谷。放工若只有少少時間又要晚晩同個仔女狂谷,好難唔影響同仔女關係 ...

Agree, 而且如果媽媽經常要求小朋友做額外練習,他們會想辦法逃避, 到時又係上演兵做賊+鬧鬧鬧, 好難唔影響關係

emilytam826 發表於 17-1-20 15:57

但我唔熟深水埗區的中學, 上智英文其實算band幾呀?

6903658 發表於 17-1-20 15:19
其實齋睇升中成績,應該都係禮賢好過德雅,係唔係?

其實我聽過禮賢都谷,只不過他們在時間表的編排上有下過功夫,睇落無咁谷而已

而且知唔知如果在德雅做唔到級10, 會被派去哪些中學?

上智係BAND1A

如果都係級頭10,會唔會讀禮賢都會有好好的中學?

德雅有60%上band one wor

禮賢和德雅都只有升中校名而無具體數字。但只睇校名,我認為禮賢的升中結果較好,大家唔信可看看學校官方網頁。

tkinwong 發表於 17-1-20 18:50
禮賢和德雅都只有升中校名而無具體數字。但只睇校名,我認為禮賢的升中結果較好,大家唔信可看看學校官方網 ...

我只知道德雅女仔可入上智同聖母玫瑰,其實我巳心足了。(emoji)

secretrose 發表於 17-1-20 18:53
我只知道德雅女仔可入上智同聖母玫瑰,其實我巳心足了。(emoji)

我小朋友是女仔,住40網,上智都係我的dream school.

但樓主要MSC 同 St Mary, 德雅唔見有人入到。禮贀反而有若干學生入到傳統名中和林護。

我也認為德雅是很好的學校,也很想小女當年考到。