用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德寶英文幼稚園 (將軍澳) 德寶(寶盈) vs 德寶(富康)
go

德寶(寶盈) vs 德寶(富康) [複製鏈接]

現在寶盈分校主要是國際班,而富康分校是主流班,除了國際和主流不同外,大家會如何選擇呢?
有沒有用家可以分享下?

1    0    0    0

回覆樓主:

我女由2014年讀N班到依家K2。N班時讀國際班,一個外籍老師加一個中文老師做班主任,老師,嬸嬸都有愛心,女女番學都開心既,但始終英文唔係母語,佢同中文老師就多野講啲,外籍老師就成日同佢傾計氹佢講英文。
到K1時轉番主流班到依家,日日都會同我講番番學好開心。程度一定較有學券學校深,K2下學期開始默書,今星期默英文下星期就中文,最多三個詞語,小朋友接受到既。每日都有外籍老師上課,普通話就一星期有三堂,全日班就比半日班各上多一堂。茶點都可以既,校舍都大,語境非常好既。活動教學,上英文課已經學埋拼音,哩個好好,出面要再俾錢學,但佢上堂就學埋。多出外比賽機會,如朗誦。交通安全隊都成日拎奬的。2016年時仲轉左個校長,我覺得轉得好!有好多新既改革,但以小朋友為出發點,以前行政混亂,依家透明度高左,而且成日見到個校長,以前成日唔見人。

回覆 yeung_b_mama 的帖子

你好呀!我係新搬入哩區既媽媽,對哩區既約幼稚園零知識,依家努力了解中,啱啱剛到你哩個post,寶盈哩間德寶因為近我,我都想小朋友報考K1,想請教你當年囡囡入學面試時係點架?係考小朋友多啲定大人多啲架?因為我聽人講有啲學校着重家長

fatfattiger 發表於 17-4-13 10:43

你好呀!我係新搬入哩區既媽媽,對哩區既約幼稚園零知識,依家努力了解中,啱啱 ...

我都係新搬到將軍澳。有Deborah 同greenfield  offers,  最後選了Deborah,面試時感覺Deborah (寶盈)較international . 小朋友嚟近讀K2.希望無選錯喇

Owencheung 發表於 17-4-22 08:40
我都係新搬到將軍澳。有Deborah 同greenfield  offers,  最後選了Deborah,面試時感覺Deborah (寶盈)較int ...

我仔國際K2 我都係覺得德寶感覺比綠茵好,寶盈老師睇得出好鐘意小朋友,我小朋友好有學習動機,我好滿意間學校,而家學校仲有免費的面試班比小朋友上

yeung_b_mama 發表於 17-3-30 14:18
我女由2014年讀N班到依家K2。N班時讀國際班,一個外籍老師加一個中文老師做班主任,老師,嬸嬸都有愛心,女 ...

請問你囡囡讀寶盈定富康?

yeung_b_mama 發表於 17-3-30 14:18
我女由2014年讀N班到依家K2。N班時讀國際班,一個外籍老師加一個中文老師做班主任,老師,嬸嬸都有愛心,女 ...

希望德寶好!囡囡8月開始讀國際PN。總覺得他們的前線員工禮拜一般,行政不太有條理。

fatfattiger 發表於 17-4-13 10:43

你好呀!我係新搬入哩區既媽媽,對哩區既約幼稚園零知識,依家努力了解中,啱啱 ...

老實講,當年我無諗過佢會入到哩間學校,因見左幾間學校都唔收,其中只有一間收,而且一心諗住讀果間就算,所以當年面試,我要番工無陪佢去見的,由其他家人陪同去見的。我真係唔知佢考左咩(emoji)希望你小朋友能入讀

AK14 發表於 17-7-3 13:07
請問你囡囡讀寶盈定富康?

佢依家係富康讀主流班

Charmom 發表於 17-7-3 21:20
希望德寶好!囡囡8月開始讀國際PN。總覺得他們的前線員工禮拜一般,行政不太有條理。
...

前線員工唔係重點,重點係啲老師點對小朋友。BB班時教過亞女既老師,依家一見到面都會即刻好熱情地過黎攬住亞女,令亞女好有歸熟感好開心老師仲對佢咁好呀!至於你話行政,已經比舊校長時代好嫁啦,起碼依家日日都會見到校長,而且會聽家長意見,有問題即刻幫你拆掂。前校長有問題就唔見人的

回覆樓主

行政的確普通,但老師有耐性有愛心

你好似同楊校長好熟甘播,連佢邊一年上任都背得出,大家個名有係有個楊 (yeung) 同姓3分親? 你係德寶員工? 希望你係真正用家啦,唔好誤導其他家長

Leemeilo 發表於 17-8-4 01:55

你好似同楊校長好熟甘播,連佢邊一年上任都背得出,大家個名有係有個楊 ...

我需要誤導大家嗎?如果間學校係唔好既,我相信無論我講咩都唔有人理我。更何況唔需要我講咩,都已經好多人報名啦我小朋友果班入面,有區外小朋友入讀添。我日日放學都會自己接個小朋友放學,校長日日都會見到,日日見佢知我係邊個小朋友家長好出奇咩? 話我係學校入面做就仲搞笑,落力去宣傳學校跟住等多啲人報讀,等自己多啲野做?咪講笑啦 分享俾大家知多啲關於學校既疑問,又俾人砌生豬肉,唔怪之得哩邊咁少人答野啦

yeung_b_mama 發表於 17-8-9 02:33
我需要誤導大家嗎?如果間學校係唔好既,我相信無論我講咩都唔有人理我。更何況唔需要我講咩,都已經好多 ...

我都考慮緊富康主流。
想問下佢全日班的時間表、學費雜費係點既呢?
區內校車收費如何?
是長全日定4:30放學果隻?
同埋英文一日兩堂是否都是net教呢?
你覺得佢會否太著重抄寫?thank you very much!

granny 發表於 17-8-9 09:21
我都考慮緊富康主流。
想問下佢全日班的時間表、學費雜費係點既呢?
區內校車收費如何?

時間表係課室會有列明,我唔太記得  全日學費係$6950(2016-2017價),好衰一點通常九月或十月先講加幾錢學費,跟住要交番開學到果陣差額,秋後算賬我個人不喜歡雜費半個學期交一次約$3600,跟住無其他費用啦。校車唔知,因我自己接送的。全日班放學時間係4:50的,有講點解咁遲,但我唔記得 英文堂絕大部分都係net,除非net老師無番學。我又覺得抄寫還可以,每日只係一頁中文及一頁英文或數學,k2下學期有默書,中文及英文都係3個詞或字。
‹ 上一主題|下一主題