用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何跟孩子(小三)開始講中國歷史故事 ...
樓主: S-Kwok
go

如何跟孩子(小三)開始講中國歷史故事

Rachelmummy2008 發表於 17-1-20 15:41
秦统一前的戰國時期
楚漢相爭
各朝代有名的將軍
仲可以講下堯舜禪讓、大禹治水、禹貢九州、夏桀、商湯、紂王等等好多故事。實在太有趣了。

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-1-20 15:22

我讀到中四揀科時,第一時間drop中史,揀讀西史同human biol ...
我哋中史淨係讀到F2,好多對歷史嘅知識來自打機

bobbob 發表於 17-1-20 15:55
我哋中史淨係讀到F2,好多對歷史嘅知識來自打機
三國志、項劉記、信長之野望、太閤立志傳、大航海時代

bobbob  機友  發表於 17-1-20 16:04
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

little_yolky 發表於 17-1-20 15:34
我當年學校D歷史/中史老師教得好生動架, 尤其越生動就越會教低年班, 上堂笑到卡卡聲, 真係收唔到聲架。想當 ...

老師同父母一樣咁重要!
我地中史老師真係講得好悶,所以我第一時間drop。相反,西史就好好多,所以去到了預科,即使轉校,都揀西史讀,點知預科西史老師超唔掂,所以我預科西史嘅成績都……唉

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-1-19 22:46
我看完修煉都覺得書到用時方恨少,lai 手就去找中國不同朝代的書,不過相信小朋友興趣最為重要,興趣和性格 ...
為咗吸引個仔,我講到諸葛亮好似先知咁,點知阿仔話如果佢咁叻,就會預知邊度行雷,引晒啲敵人過去劈死晒佢哋啦。

little_yolky  諸葛亮唔係先知,只係熟悉天文、兵法。  發表於 17-1-20 17:44

仲有,差點忘記了

阿囡迷三國前看了一套三十六計,有智有謀。
這套有圖有字,熟悉了多些歷史戰爭的字眼。

MASAYA 發表於 17-1-20 15:29
都唔係既,唔一定要家長去教,或者同佢一齊起步學習,呢種陪同,又有另一種體會同享受 ...

一齊學當然係另有一種樂趣,但我想隨時隨地可以講到一些故事比阿仔聽,當傾計咁,特別入腦

引用:Quote:MASAYA+發表於+17-1-20+15:29+ 都唔

原帖由 S-Kwok 於 17-01-20 發表
一齊學當然係另有一種樂趣,但我想隨時隨地可以講到一些故事比阿仔聽,當傾計咁,特別入腦
...
我都有你同一個志願。我買了螢火蟲出版的«地圖上的中國歷史»。這本書籍精簡的,每兩頁講一個朝代,背晒都好足夠跟仔吹水。不過我仔就唔so我,佢話呢d野好悶,同埋唔知我講咩。咁我暫時放棄。

S-Kwok 發表於 17-1-20 16:19
...
又或者用歷史或故事去令小朋友反思如何改進,比責罵有效又唔傷感情。我自從中文伴讀後,自己中文都好左好多(雖然仲好多別字)

MrBeast 發表於 17-1-22 07:50
又或者用歷史或故事去令小朋友反思如何改進,比責罵有效又唔傷感情。我自從中文伴讀後,自己中文都好左好多 ...

我都會用歷史人物同阿仔講道理,遺憾我識嘅唔多,要繼續自修

S-Kwok 發表於 17-1-22 07:58
我都會用歷史人物同阿仔講道理,遺憾我識嘅唔多,要繼續自修
有時仲可問下伸展/聯想性問題:如果你係個主角你會點做

MrBeast 發表於 17-1-22 08:07
有時仲可問下伸展/聯想性問題:如果你係個主角你會點做

會啊!雖然暫時仲係“講就無敵,做就有心無力”嘅階段 ,但仍希望早日收成正果

S-Kwok 發表於 17-1-19 15:30
阿仔小三,佢有睇植物大戰殭屍系列嘅歷史漫畫,但我估計佢睇得唔深入,我想跟阿仔講啲中國歷史故事,請問我 ...

我覺得成語故事係幾好既起步點。

其實好多成語背景都係東周列國時代。

西洋史方面,聖經又係幾好既起點。以色列,埃及,羅馬,英國。。。 用基督教文明貫穿。。。

S-Kwok 發表於 17-1-20 16:03
老師同父母一樣咁重要!
我地中史老師真係講得好悶,所以我第一時間drop。相反,西史就好好多,所以去到了 ...

唔知同你係咪同年代。不過香港中西史教法,不嬲係中史教HARD FACTS 多D, 西史多D 講影響方面,所有以中史係有D 悶。

當年英文太差唔識領略西史既緻趣。

醒目開學勳章

little_yolky  諸葛亮唔係先知,只係熟悉天文、兵法。

我知,但細路仔睇慣啲super heroes,唔將人物神化無乜興趣睇/聽

bobbob 發表於 17-1-22 14:41
我知,但細路仔睇慣啲super heroes,唔將人物神化無乜興趣睇/聽

試咗西遊記未?

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-1-22 14:59
試咗西遊記未?
可能佢唔鍾意動物,每次我攞起本書即走。
嚟緊想試吓封神榜,佢睇咁多希臘神話可能會鍾意睇啲中國神話掛。

bobbob 發表於 17-1-22 15:06
可能佢唔鍾意動物,每次我攞起本書即走。
嚟緊想試吓封神榜,佢睇咁多希臘神話可能會鍾意睇啲中國神話掛。
...

係喎,我都諗唔起封神榜添,謝謝。

借了十大開國皇帝,唔睇不過伴讀又冇抗拒

https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/i ... false&theme=WEB