用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學差可以點攪
樓主: bb鼠
go

數學差可以點攪

hoihoima 發表於 17-2-1 09:43
以我仔為例,數感十分弱,即是對數字的敏感度很低,數字與數字之間找不到連貫性。例如佢到了四年級,俾佢兩 ...

"佢兩個五位數比較大小,佢都會錯。有些算式可以前面和後面的計算先做(例如前面有個22,後面有個除以11,可以先做等於2),會快好多,但是佢會睇唔到,只會順住做,搞到運算變得好複雜又容易錯。"

這是否正正是未攪清楚 "數量 概念, 而太早視數學為處理數字和數式的處理?

retriever 發表於 17-2-1 12:50
"俾佢兩個五位數比較大小,佢都會錯。有些算式可以前面和後面的計算先做(例如前面有個22,後面有個除以11 ...
我仔的幼稚園和小學課程都很注重理解和學習“數量”的概念,有點不明白做少了什麽。

hoihoima 發表於 17-2-1 19:18
我仔的幼稚園和小學課程都很注重理解和學習“數量”的概念,有點不明白做少了什麽。
...

相對的。可能數量慨念接觸(生活上的練習)不夠多,或者反過來做數字題過早太多,e.g. eyelevel

老實講,幼稚園有時都會教壞手。我細路K2 時跟我出去行走江湖,常幫計埋單俾錢找錢無問題,根本唔需要咩嘢借位概念,幾多次個位都係咁計。但後來學校教直式橫式,佢少少野都企係度,因為佢腦內唔係數量,而係畫面化既直式,所以計出來成日對錯位。

retriever 發表於 17-2-2 08:16

相對的。可能數量慨念接觸(生活上的練習)不夠多,或者反過 ...

我仔細個確實上過幾個月eye level,不過佢好唔中意做數字題果本,所以後來就無再上了

chanwendy 發表於 17-1-19 10:22
數學真係只有操先做得快, 做得多, 一睇題目已知條式係咩, 唔需要再花太多時間去慢僈諗. ...
我都同意, 平時操數都好重要, 起碼唔會驚咗多題目, 做得多, 速度也可以提升。

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-2-2 08:16

相對的。可能數量慨念接觸(生活上的練習)不夠多,或者反過 ...
即係平日計數無問題,學校教用算式運算反而唔理解?照計once理解咗數量概念無理由用算式反而唔明㗎

bobbob 發表於 17-2-2 16:24
即係平日計數無問題,學校教用算式運算反而唔理解?照計once理解咗數量概念無理由用算式反而唔明㗎 ...

問題係學校點教算式,個位十位百位咩意思,進位借位咩意思。如果當好似一個表格或者數式去教,係好難明。變成淨係對位借位。

好多細路問: 點解借左唔駛還。

另外係數量概念有幾堅固。十位即係十個一組,如此類推,而家細路少用現金,甚至少機會幫屋企買野,可能更難明。

hoihoima 發表於 17-2-1 09:43
以我仔為例,數感十分弱,即是對數字的敏感度很低,數字與數字之間找不到連貫性。例如佢到了四年級,俾佢兩 ...
同我仔差不多佢2年級比佢返數研但成績無好過...太多大意同明明識但睇咗題, 文字題列式岩但直式都可以抄咗數字. 計岩亦可以寫錯答案...最大問題係佢唔聽人講可以從計算過程用咩方法可以少點出錯, 例如用紙寫清楚一路計..但佢就係今日錯咗你話完佢聽佢覺得知道咗下次小心點就唔會錯..如是者己幾年...今年5年級要呈分, 揾咗第二間比佢補如果好就唔去數研...3月考試諗住2間同步一齊補睇下點...上星期新個間補習老師話佢做佢比既EXERCISE都OK..但這星期又唔掂..........佢太飄忽同唔聽人講.....錢同機會我比咗佢....但我己沒希望.

IloveJJ 發表於 17-2-7 13:22
即是佢由二年級補數研補到而家五年級都仲唔得?點唔得法?8x?7x?定好飄忽?

都係7X-8X咁上下...佢既錯層出不窮....
1. 有唔識
2. 睇錯數字
3. 那條係+數, 佢個位加加下可以千位計咗-
4. 3+5 啦啦變咗9
5, 文字題列式岩咗, 但直式抄數字
6. 分數要通分母時分子無啦啦又x錯.

佢數慨唔係唔得...大部份佢錯既你話佢知錯咗叫佢再睇再計佢就會岩....

最慘係佢既性格粗之大葉係對科科都有影響, 好似作文咁佢係唔會整理下就諗到乜寫乜, 變咗文法錯...昨日有份昨文明明係全部應該用past tense佢又present又past...個個老師都話佢係有能力可以做好d...計數我同佢講咗幾年, 叫佢專注做, 做快d..寫低開始同完成時間同埋要用紙寫好d條算式等自己睇得清楚d...但幾年了, 佢只係話佢時第一日都一次半次...幾年加埋無十次......

...除咗放棄我唔知仲可以點做,...好down.

jojoplanet 發表於 17-2-7 14:46
都係7X-8X咁上下...佢既錯層出不窮....
1. 有唔識
2. 睇錯數字
直頭同我仔一模一樣。衹可以嘆一句:性格決定命運!

hoihoima 發表於 17-2-7 17:55
做父母都衹可以幫到盡,條路還是要孩子自己走

hoihoima 發表於 17-2-7 17:55

無錯!我同佢講你性格累死你自己!

IloveJJ 發表於 17-2-7 14:59
咁睇嚟你仔係唔夠專注,而且個人管理比較差喎!咁既然無幫助,點解你仲俾佢學咁多年數研呢?
如果係7x,8x, ...

唔學死多幾錢重啦!

IloveJJ 發表於 17-2-7 20:26
同我大仔一樣!我都同佢咁講。

所以我真係好灰!

IloveJJ 發表於 17-2-7 21:25
咁佢如果真係咁既能力,都要接受,迫佢上,對佢都唔係好事。我會寧願我仔入返適合佢程度既中學,我相信佢 ...

調節緊自己接受但有時唔甘心因為佢唔係唔識