用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26 ...
樓主: hkpapa852
go

2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26/4)   [複製鏈接]

回覆:2017年18區參加統一派位學生人數和各區派獲B1中學機會估計

留位

非常感謝!

其實,2017升中人數比016年多了幾多人?

kkhon  比去年多大约2100  發表於 17-1-19 17:22

資料詳盡,分析透徹;出書的都未及

厲害,謝謝!!

一目了然!謝謝

回覆 hkpapa852 的帖子

根據資料, 油尖旺BAND 1 女仔沒有著數。連觀塘及黃大仙區都好過油尖旺。

Classroom 發表於 17-1-20 11:00

根據資料, 油尖旺BAND 1 女仔沒有著數。連觀塘及黃大仙區都好過油尖旺。 ...
實際情況未必會咁壞, 因為DGJS同St Mary既B1學生學生, 可能遠比我估計多, 咁到時需要靠派位既B1女生會少咗, 比例就會好咗

不過KL1的確無乜幾多間官津學校可以俾女仔選

Classroom  你會否建議BAND1油尖旺女仔轉網?  發表於 17-1-20 11:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Classroom 的帖子

Classroom 你會否建議BAND1油尖旺女仔轉網?

其實係小學版, 我一早叫家長選校要考慮楚升中的限制.

YTM係全港唯一一個升中利男不利女既區, 不過好多人唔會留意, 以為一心入咗YTM名小(如油天)就無問題.

不過, 好似我之前咁講, 女仔係YTM, 實際情況未必咁差....... 睇番St Mary近年Pre-S1既成績, 我有理由相信佢兩間龍小既B1學生比例會比我估計既高.

DGS雖然無公佈Pre-S1成績, 但相信佢既B1學生比例, 應該都唔會少得過St Mary

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

多謝分享。

不過有啲區我覺得男女小學生比例唔係1半半,例如中西區,好多小學係女校,要派位嘅女仔應該多好多。

bobbob 發表於 17-1-20 12:04
中西區幾間直屬女津校既學生, 你估有幾多會放棄乙1出嚟同人爭?

而且其實多數學校都係男多女少, 再加上部份女仔入咗女校, 區內整體男生比例一般都係高過女生

荃灣仍然係重災區, 依家連元朗都係, 咁我即係2個網都死得

KL5 都唔夠B1位給B1女生(只有77%),以前有媽咪話KL5有足夠B1位,咁大抽時是否要保守D?

lsy9255 發表於 17-1-20 14:42
KL5 都唔夠B1位給B1女生(只有77%),以前有媽咪話KL5有足夠B1位,咁大抽時是否要保守D? ...
其實長久以來, 都係得某幾區男同女都夠B1位, 話某區夠位果D人, 10個有9個都係斷估無辛苦

hkpapa852 發表於 17-1-20 15:17
其實長久以來, 都係得某幾區男同女都夠B1位, 話某區夠位果D人, 10個有9個都係斷估無辛苦
...
仲有D話中西區升中人口上升....灣仔如是
但事實...你果條數今年係下跌左 ~~~

請問KL5 的梁式芝、呂郭、蒙民偉 都算是 B1學校?

lsy9255 發表於 17-1-20 15:26
請問KL5 的梁式芝、呂郭、蒙民偉 都算是 B1學校?
呂郭既output(畢業生DSE成績/入U率)只有B2水平,所以你見我無計佢

mcl203 發表於 17-1-20 15:26
仲有D話中西區升中人口上升....灣仔如是
但事實...你果條數今年係下跌左 ~~~
可能多咗人申請轉網去灣仔抽呢

hkpapa852 發表於 17-1-20 15:29
可能多咗人申請轉網去灣仔抽呢
咁無計了...住灣仔係要去他區讀小學....

hkmom  灣仔最好景(尤其男仔),為何說"住灣仔係要去他區讀小學"呢?!  發表於 17-1-23 18:50
‹ 上一主題|下一主題