用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26 ...
樓主: hkpapa852
go

2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26/4)  

sabatini 發表於 17-4-1 19:29
沒有呈分的學生不會被分配Banding,但如果該校師兄姐升中時有考PreS1,該小學會否佔據各banding 一定的百分 ...
又或者等我以我理解既派位方法去解釋吓, 你就明白無呈分學生點解唔會影響派位

步驟: 運作:

1: 4月中旬所有直資中學把已註冊中一學生名單交上EDB; 官津中學同時把自行取錄既學生名單交上EDB
2: 5月中EDB收到所有有呈分小學既學生升中統一派位表格
(以下為估計之運作)
3: EDB把所有有呈分和遞交統一派位表既學生進行Banding分配
4: EDB核實官津中學自行取錄名單, 把有呈分已在已註冊直資中學學生名單中出現的學生, 在自行派位中剔除 (沒有呈分既學生, 即使已出現在直資中學註冊名單中, 也不會剔除). 最後訂出自行取錄的最終學生名單, 並把相關學生在統一派位名單中剔除
5: 把步驟4中的統一派位學生名單, 再與已註冊直資中學學生名單核對, 將已註冊直資大學既學生從統一派位名單中剔除
6: 餘下的統一派位名單, 按學生Banding進行派位
7: 所有有呈分學生派位完結後, 如有沒有呈分的學生申請參加派位, 將以餘下的學額按學生申報的校網隨機分派
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-3 14:29
又或者等我以我理解既派位方法去解釋吓, 你就明白無呈分學生點解唔會影響派位

步驟: 運作:

我直覺咁認為,4. 無呈分既小學學生,若姓名已出現在直資中學收生名單中,一樣會被剔除,唔可以再參加統一派位。

回覆 hkpapa852 的帖子

謝謝詳細回覆!咁係咪即是教育局不會計算沒有呈分的學生所考的Pre S1?而計算各banding人數時亦會先減去不呈分學生人數後才除三?

各區B1中學學額已按EDB公佈資料更新

IloveJJ    發表於 17-4-8 00:03
2jkidsfather  Thanks.   發表於 17-4-7 11:41
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-7 10:35
各區B1中學學額已按EDB公佈資料更新

謝謝,你的更新資料。請問Band1B深水埗男仔以下的排位方法會否太冒險?

甲一 油尖旺聖芳濟 (自行已申請)
甲二 深水埗長天 (自行已申請)

乙一 長天
乙二 銘賢
乙三 黃棣珊
乙四 他區聖芳濟
乙五 他區九華
乙六 他區喇沙
乙七 他區旅港開平
乙八 張明添

由於沒有把直屬瑪神放在乙一,而它於非保留學位只有10個名額,請問應否考慮填乙四位置?

謝謝你的意見。

已加入因何壽南和聖十架搬校學生人口變化對KL3和KL4影響的調整因素

睇番KL3網,  2014年的升中人數為4249人, 而當年的中學一覽表乙部包括非保留學額及直屬/聯繫學額一共2677位
而今年2017年升中人數為47XX人,而今年乙部學位則只有2692(包括非保留學額及直屬/聯繫學額)
今年的競爭大好多

chun媽 發表於 17-4-10 14:55
睇番KL3網,  2014年的升中人數為4249人, 而當年的中學一覽表乙部包括非保留學額及直屬/聯繫學額一共2677位
...
剛才致電EDB,我問他們升中人數是否4501人,該位女士答他們會估計多一些人,包括一些回港人士,所以他們估計九龍城區有4900人,我亦問她有無計何及聖間小學她只答九龍城區升中人數

chun媽 發表於 17-4-10 15:04
剛才致電EDB,我問他們升中人數是否4501人,該位女士答他們會估計多一些人,包括一些回港人士,所以他們估計九 ...

之前問過都係這個數字,係遠超過4700人好多,但另一個人員有答話包括埋該兩間小學呢!

chun媽 發表於 17-4-10 15:04
剛才致電EDB,我問他們升中人數是否4501人,該位女士答他們會估計多一些人,包括一些回港人士,所以他們估計九 ...
咁你有冇問:
扣咗無呈分既區內學生, 同位於九龍城但升中網不屬於KL3既學生後有升中人數有幾多人?

ayubb 發表於 17-4-8 10:33
謝謝,你的更新資料。請問Band1B深水埗男仔以下的排位方法會否太冒險?

甲一 油尖旺聖芳濟 (自行已申請)
以DSE成績計:
銘賢 >> 長天

所以正路係排銘賢先於長天.

但考慮到SSP 男仔既B1中學學位唔夠, 所以唔應該排晒兩間

比較理想:
乙1: 長天/銘賢/九華/LS/旅港
乙2: 聖芳濟/黃棣珊
乙3. 香島
乙4: 唐乃勤
乙5: 匯基/張明添

hkpapa852 發表於 17-4-10 15:36
咁你有冇問:
扣咗無呈分既區內學生, 同位於九龍城但升中網不屬於KL3既學生後有升中人數有幾多人?
...

嘩,你條問題咁複雜,當然無啦!

YmOra 發表於 17-4-10 15:13
之前問過都係這個數字,係遠超過4700人好多,但另一個人員有答話包括埋該兩間小學呢!

...

似乎好多人Call EDB, 今天,我都打了成朝,才call到負責九龍城區的人員,九龍城區直線:28327623

chun媽 發表於 17-4-10 16:14
似乎好多人Call EDB, 今天,我都打了成朝,才call到負責九龍城區的人員,九龍城區直線:28327623
...
EDB既升中人數, 係計晒所有官津, 直資同私立小學, 甚至計埋國際學校, 咁人數一定遠超5000.

但統一派位適用於"有呈分"兼選用KL3升中既學生, 同區內整體升中學生人數, 一定有差距

chun媽 發表於 17-4-10 16:14
...

其實,這個方法問實際人數過去已有少數人懂得咁做了,每年大約這段時間EDB嘅電話就響過不停,其實都係"前輩們"教路才識得咁去問EDB呢!

hkpapa852 發表於 17-4-10 15:36
咁你有冇問:
...
咁教育局個熱線, 可唔可以提供埋男女生分別既數字?

YmOra 發表於 17-4-10 16:44
其實,這個方法問實際人數過去已有少數人懂得咁做了,每年大約這段時間EDB嘅電話就響過不停,其實都係"前輩們 ...

我有問過,包括自行學位,究竟九龍城區有多少學額!我問過係咪咁計,
乙部有2692學位,甲部則有299學位,再加自行位,總數就係4272 學位,九龍城區好似唔夠派。
該位女士說我唔評論你的計法,有些自行跨區的,直資的,都未計,你如此計法只會令你自己憂心。。。。

chun媽 發表於 17-4-10 20:22
我有問過,包括自行學位,究竟九龍城區有多少學額!我問過係咪咁計,
乙部有2692學位,甲部則有299學位,再 ...

是的,若然誠意D問,他們也很樂意回答,我覺得尤其"男職員"的態度最好呢!只要你不是""串串貢""咁問問題,他們都會肯講多D資料你知的.

灣仔區 (#4) 和油尖旺區 (#7) 加入咗個別因素既調整計算俾大家參考

2jkidsfather  Thank you very much.  發表於 17-4-11 09:18