用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26 ...
樓主: hkpapa852
go

2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26/4)   [複製鏈接]

首先多謝你每年既分享,我由小女四年級開始睇到今年升中~~~

庇理羅士女子中學
張祝珊英文中學
香港中國婦女會中學
聖馬可中學

1. 請問東區TOP 4係咪依然係以上四間?
2. 如果要排名,請問你會點排?
3. 以上四間係大抽獎擺第二,係咪機會都係接近零?

IvyPluto 發表於 17-3-30 22:17
回覆 hkpapa852 的帖子

按照樓主的計算,我有D唔係好明,灣仔要派位的人數是27人,而QC有非保留位51個,是 ...

好問題!

因為我以統一既"假設"條件去計算各區小學生入B1中學既機會, 但其實每區都有不同因素

個人認為, 影響灣仔區派位有以下幾項:

1. 兩間軒小既B1男生同女生, 一心只想入QC同BPS, 所以可能只有自行1, 亦不會考直資, 所以成功離場既比例一定無假設既30%, 甚至可能低過10%
2. WY, RC小學, 每年都有不少B1學生都寧搏其它B1中學, 都不會首選會直升中學部, 所以呢兩間小學升讀中學部B1學生既比例, 應少於假設既55%
3. 3大女校和SJPS, 在自行時學生多會選直屬中學, 但中學部會係自行收番, 又或會考直資離場既B1學生, 亦未必有假設既30%

以上幾間學校都係區內大戶, 對區內影響都頗大

所以, 部份條件"可能"要作以下調整:

估計自行/直資離場比例: 30%=>15%
估計直屬位B1學生佔例: 55%=>35%

調整後:

需要參加派位既B1女生:    104
需要參加派位既B1男生:    61

B1女生乙部抽入B1中學機會:    126.43%
B1男生乙部抽入B1中學機會:    150.01%

我諗灣仔區既家長應該都清楚, RC同WY, 每年有幾多B1生想跳出外面吧! 所以就會做成, 點解灣仔區B1生唔係必入QC, 不過機會都係高既

CheungAA  其實每区名小学(如RC)级1-级25, 必走啦!人望高處,定律嚟!有更好点解吾博?   發表於 17-3-31 12:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Rabbitfoot1 發表於 17-3-31 10:21
首先多謝你每年既分享,我由小女四年級開始睇到今年升中~~~

庇理羅士女子中學
個人認為, 以近年成績計:

庇理羅士女子中學/張祝珊英文中學
香港中國婦女會中學/聖馬可中學
港島民生
筲箕灣官立/嘉諾撒

只能話BPS/CCS唔放乙1一定無機會, 其餘放乙2係有少許機會

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-31 10:35
個人認為, 以近年成績計:

庇理羅士女子中學/張祝珊英文中學

多謝你嘅分析~~~亦多謝你多年既分享同貢獻!!!!!!

hkpapa852  唔駛客氣  發表於 17-3-31 10:49

papa71 發表於 17-3-31 10:11
用現實數字來猜想,似乎說得過...但學校應該會考慮極端情況...

"如果所有BAND 1 生推出去抽,大抽獎48個位取 ...

最重要係,真光應該係統一收到街外B2生,數字亦唔係一個半個,呢點已某程度反映假設下既準確性~

punlik 發表於 17-3-31 10:33
極端情況下,仲有八個留級位.或者每班由32人加多幾人.我當初都覺得咁樣對Band1學生來講太冒險.但後來再睇 ...

真光幼稚園,又真光小學開多一班,同真小升中有乜関係 ?? 真中可以隨意每班加多幾個位 ??

punlik 發表於 17-3-31 12:37
唔可以否定真光係統一收到街外B2生
由實際數字來看, B2乙一擺真光,唔擺聖公會鄧肇堅 是否舍易取難.
而且由 ...

你自己計下數先去假設會好D

軒小/銅係有分流建議,分流去边?

聖鄧 64, 坑真 48, 一間男女,一間女,你話边間表面上昜D ??

你理解吓本區非直联小 男女生比例先啦 ?? 本區另有3間女校, 有幾多女生會外闖去抽他校 ??

punlik 發表於 17-3-31 13:05
一開始講左:
外校Band1生乙一抽真光,與真光Band1生一齊抽,機會極大.
https://www.edu-kingdom.com/forum. ...

搬龍門乎~~

灣仔B1位咁有利女仔,唔少家長都知B1生入B1中學係極大啦~

一陣又話B2生放乙1機會極少,边個同你講機會極大??

有網友問選校,唔係問個人假設 ~

punlik 發表於 17-3-31 14:00
"一陣又話B2生放乙1機會極少,邊個同你講機會極大??"你自己講.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?m ...

見你quote我D講明"估"估下既意見, 又似乎唔寫多幾句唔得, 我"估"都有D根據既

近年, 我有朋友讀書平平入坑真, 又有幾個同學仔乙2入SPSS/SFCC(佢地學校絕少揀坑真), 仲有位仲難以置信
我既"估",似乎比你既假設多少少野既, 再加, 仲有D網友分享過B2生入坑真
邊到睇到講機會大 ??..."搏到盡"都睇唔明意思 ?? ...龍門都仲係原位~~~

唔好用無乜數字既假設, 要估都要出D力,雖然舊D又無參考價值 ~~~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3255108

hkpapa852 發表於 17-3-27 17:36
考入直資中學既學生, 一樣會被分配Banding, 只係唔會為佢地派位.

派位组别:因应中学学位分配办法下的派位程序,将所有参加派位学生在小五下学期和小六上、下学期的校内成绩调整和转化后,平均划分为三个派位组别,以便决定学生主要的派位次序.

咁睇:考入直資中學既學生, 唔會被分配Banding。

三木爸爸 發表於 17-3-31 22:01
派位组别:因应中学学位分配办法下的派位程序,将所有参加派位学生在小五下学期和小六上、下学期的校内成 ...
建議你去EDB學位分配組查證。
我只能夠話,以前我問到既結果係,照分banding但不安排派位。
只有沒有呈分既學生不會被分配banding。

咁在自行階段已經被接納的學生,又會否有隨机No.,分配banding 呢

CMMANDY 發表於 17-4-1 10:57
咁在自行階段已經被接納的學生,又會否有隨机No.,分配banding 呢
一樣有banding

thanks😀😀

hkpapa852 發表於 17-4-1 10:51
建議你去EDB學位分配組查證。
我只能夠話,以前我問到既結果係,照分banding但不安排派位。
只有沒有呈分既 ...
沒有呈分的學生不會被分配Banding,但如果該校師兄姐升中時有考PreS1,該小學會否佔據各banding 一定的百分比?
‹ 上一主題|下一主題