用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26 ...
樓主: hkpapa852
go

2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26/4)   [複製鏈接]

mcl203 發表於 17-3-30 14:56
弱校要小心排位...要一/二擊即中 ~~~

唔該!是否一二直接填真光或聖鄧,糾結但往年同排位的學生抽獎也有更好點哋

MollyTian 發表於 17-3-30 14:53
好怕抽獎落空,叩門又無望
你的4大心水是甚麽?

MollyTian 發表於 17-3-30 15:02
唔該!是否一二直接填真光或聖鄧,糾結但往年同排位的學生抽獎也有更好點哋
...

我估估吓....若係B1就一天光晒...若係B2要好小心(雖然有運可以補救)

只係用B2去估吓...(B1生可以不理):
1 搏到盡...乙1 SPSS...乙2 TLMSHK...(但SPSS好嚴下...直屬位似乎有機會用唔晒)
2. 乙1 TLMSHK
3. SKHTSK 要諗清楚...男女校...機會減半

問番老師...往績有無級8-9派唔到B1中學
舉例...若級6試過派唔到B1中學...有機會級6已係B2生 ~~~

2jkidsfather    發表於 17-3-30 16:11

2jkidsfather 發表於 17-3-30 15:10
你的4大心水是甚麽?

SPSS,SFCC,TLMSHK都心水中,但係,仲有聯繫小學,應該好難抽到?

MollyTian 發表於 17-3-30 15:35
SPSS,SFCC,TLMSHK都心水中,但係,仲有聯繫小學,應該好難抽到?
TLMSHK 機會大些。

先問老師往年的同學派了那些中學,再做評估。
也要配合自行1&2。

MollyTian 發表於 17-3-30 15:35
唔知你囡囡係邊間小學...以下係上年自行/派位資料...學校係無公佈派入各校人數
嘉道理 - MSS / TL / SFCC / QC / KC (5)
宝覺 - MSS / TL / SKHTSK / RC (4)
李陞 - MSS / TL / SKHTSK (3)
黄焯奄 - TSK / MK (2)

估估下...MSS / QC / KC / MK 數字上(可能)1個起2個止...只有 TL / SKHTSK 較多位
自己評估吓/問番上年家長...約有幾多位派入各中學

BTW...我估...灣仔有>30% B2女生派B1中學 ~~~

punlik 發表於 17-3-30 16:28
有公開升中資料既灣仔小學
入聖保祿中學,香港真光,聖方濟各既人數

Yes. But...

真光直屬 = 21 個位
2016: 真小升上真中 = 77
77-21 = 56個位

真光自行 = 38 個位

隨機號碼太神奇了.

mcl203 發表於 17-3-30 16:42
唔知你囡囡係邊間小學...以下係上年自行/派位資料...學校係無公佈派入各校人數
嘉道理 - MSS / TL / SFCC / ...

外校B2生 Vs 真小B2生,大家都放乙1,為何外校B2生機會極細 ?? ~ (我指機會率)

punlik 發表於 17-3-30 17:46
因為真小既Band2生可能是自行同叩門時收既.外校既Band2生大抽獎既時候面對既是真小既Band1生. ...

你唔係講緊真小B2生多放乙1咩 ?? 樓上, 網友咪講左收生人數和自行位既関係囉,真中自行位唔收街外生 ??~

如果B1b-c九龍城應什樣排中學

punlik 發表於 17-3-30 18:17
以下純為猜想:
真小全級女生107人,
自行收生38人中收2x個真小Band2生.

真小上年有19個學生入左其他B1中學,唔計14個中華基金+福建,你會認為真小有5X% 本區B1生乎 ?? (4X + 19), 你又認為真中用 2X位可以收晒真小 B2女生 ?? 只要有真小B2生係統一抽入,點解街外B2生會機會細 ?? ~

mcl203 發表於 17-3-30 18:30
真小上年有19個學生入左其他B1中學,唔計14個中華基金+福建,你會認為真小有5X% 本區B1生乎 ?? (4X + 19), ...

除非,仲要假設真中自行街外唔收B1生,用晒自行位去收自己B2生,咁條數先似番D。

回覆 hkpapa852 的帖子

按照樓主的計算,我有D唔係好明,灣仔要派位的人數是27人,而QC有非保留位51個,是否所有灣仔的B1男子都可以抽入QC呢?

punlik 發表於 17-3-30 18:17
以下純為猜想:
真小全級女生107人,
自行收生38人中收2x個真小Band2生.
用現實數字來猜想,似乎說得過...但學校應該會考慮極端情況...

"如果所有BAND 1 生推出去抽,大抽獎48個位取得其中2X個位" -- 最壞情況,係大抽獎中48個位全由街外生取得 (或大部份),而叩門會收唔番晒親生女

雖然機會很低,但學校不能忽視這個可能性... 你覺得呢?

‹ 上一主題|下一主題