用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26 ...
樓主: hkpapa852
go

2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26/4)  

2jkidsfather 發表於 17-1-25 10:10
你覺得統一階段灣仔B1A男生比中西區B1A男生著數嗎? 因為St Joe/KC/WY位少, B1A男生揀QC後便要揀 TSK, 有D無 ...
灣仔需要大抽獎既B1生比中西區多三成多,但係B1A男生可以揀既位數量差唔多,假設兩區男女比率接近,好似中西區好啲。但係如果考慮埋TSK、高記、聖類斯,就灣仔好啲,因為TSK好過聖類斯。
所以我覺得可以理解為灣仔區雖然入B1A既機會低啲,但係比較穩陣,最差都係TSK;中西區入B1A既機會高啲,但係最差可能去咗聖類斯。

2jkidsfather 發表於 17-1-25 10:10
你覺得統一階段灣仔B1A男生比中西區B1A男生著數嗎? 因為St Joe/KC/WY位少, B1A男生揀QC後便要揀 TSK, 有D無 ...
其實中西區也好, 灣仔區也好, 升中都係無乜選擇.

中西區位多會收男仔既只有一間, 灣仔區只有兩間

2jkidsfather    發表於 17-1-25 11:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝分享!

唔該晒, HKPAPA, 資料好有用
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

謝謝HKPAPA.資料好有用,破除大家以為中西區B1男的迷思!!以為中西區一定多位..

hkpapa852 發表於 17-1-22 14:41
其實如果係油尖旺區真正B1女生,又未必需要太擔心,只怕係其實唔係B1但以為自己係B1既學生。將內學校男生升 ...

請問 band 1 男生要唔要計升去神級直資中學那批呢?謝謝。

Chowying 發表於 17-3-27 17:24
請問 band 1 男生要唔要計升去神級直資中學那批呢?謝謝。
考入直資中學既學生, 一樣會被分配Banding, 只係唔會為佢地派位.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-27 17:36
考入直資中學既學生, 一樣會被分配Banding, 只係唔會為佢地派位.

唔該你。

Many many thanks for so much information...

hkpapa852 發表於 17-1-22 14:41
其實如果係油尖旺區真正B1女生,又未必需要太擔心,只怕係其實唔係B1但以為自己係B1既學生。將內學校男生升 ...
多謝哂數據先,其實油尖旺女仔真係唔著數,剩係得油真同QE,而QE又要同男仔爭,男仔有九華又有聖芳濟,真係著數
BTW,QE近年成績好D嗎?

誠意請教各位高人,越睇越似難選擇。囡囡灣仔區校網,級八-九名,老師話邊緣人多數,如果抽獎甲乙部前三填邊個好點?

MollyTian 發表於 17-3-30 14:18
誠意請教各位高人,越睇越似難選擇。囡囡灣仔區校網,級八-九名,老師話邊緣人多數,如果抽獎甲乙部前三填 ...

級八-九名是邊緣人?

Which school? 全級多少人?

2jkidsfather 發表於 17-3-30 14:27
級八-九名是邊緣人?

Which school? 全級多少人?

因為一方面級人數少,小學校不是B1,另一方面判斷較保守點。多謝

是的!有些學校頭幾名才是B1, 其餘全是B2或B3.

MollyTian 發表於 17-3-30 14:31
因為一方面級人數少,小學校不是B1,另一方面判斷較保守點。多謝
那應是 B1-B2 邊緣人?

照揀B1 女校, 位多。

MollyTian 發表於 17-3-30 14:18
誠意請教各位高人,越睇越似難選擇。囡囡灣仔區校網,級八-九名,老師話邊緣人多數,如果抽獎甲乙部前三填 ...
咁你要問清楚係咪真B1邊緣人了 ~~~

灣仔某D小學依往績派入B1中學...仍有可能係B2生...並不一定係B1邊緣人 ~~~

2jkidsfather 發表於 17-3-30 14:38

我直D咁睇...灣仔某D小學...級8-9未必係B1...學校應最清楚

但灣仔利女生...就算係B2生...都唔細機會派B1中學 ~~~

2jkidsfather 發表於 17-3-30 14:38

好怕抽獎落空,叩門又無望

MollyTian 發表於 17-3-30 14:53
好怕抽獎落空,叩門又無望

弱校要小心排位...要一/二擊即中 ~~~

CheungAA 發表於 17-3-30 14:32
是的!有些學校頭幾名才是B1, 其餘全是B2或B3.

係呀,好難