用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26 ...
樓主: hkpapa852
go

2017年各區升中統一派位派獲B1中學機會估計(Updated: 26/4)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-4-26 16:15
EDB原來Update咗各區最新升中人數:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/about-edb/publications-stat/fi ...
睇返第三十一頁,可以睇到香港整體升中人數由五年前開始跌,到舊年上升返。雖然每年只係講緊2%左右既變化,但係已經睇到影響有幾大。舊年人數上升返,已經開始聽多咗派得唔好既個案,明年人數再回升多啲,派得唔好既個案一定更多,叩門成功率一定更少,所以大家唔好過份進取。

妹妹頭 發表於 17-8-2 10:06
回覆 hkpapa852 的帖子

想問問, 來年升中, 元朗區 vs 荃灣區, b1, 女仔, 邊個區派位優勢好d? ...
初步推算, 只會更差..... 下年全港有呈分要升中既學生, 應該會突破5萬, 即多咗成2800人

以下係按照EDB目前各區小五人數去推算既2017-2018年度升中人數:

中學網

B1男生派入B1中學機會

B1女生派入B1中學機會

2017有呈分學生升中一人數

HK1

56.17%

142.31%

1,665

HK2

100.53%

123.94%

1,631

HK3

66.92%

100.79%

2,889

HK4

40.40%

23.41%

1,159

KL1

116.77%

84.32%

2,382

KL2

67.79%

85.13%

3,176

KL3

87.03%

84.60%

4,959

KL4

60.54%

89.11%

2,528

KL5

75.02%

76.69%

4,232

NT1

65.64%

103.49%

2,868

NT2

54.55%

54.55%

2,323

* NT3

50.55%

50.55%

3,521

* NT4

42.26%

42.26%

4,691

* NT5

66.22%

66.22%

3,169

NT6

67.88%

67.88%

2,118

NT7

101.41%

102.95%

3,953

NT8

64.65%

63.92%

2,066

NT9

12.35%

10.39%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁係唔係即係NT4 比NT2 派到B1中學較佳

妹妹頭 發表於 17-8-2 11:53

咁係唔係即係NT4 比NT2 派到B1中學較佳
吓.....

妳再睇清楚:

中學網

B1男生派入B1中學機會

B1女生派入B1中學機會

NT2

54.55%

54.55%

NT4

42.26%

42.26%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

明白, 我誤會左係 "派入B1中學的%"

根據報章報導:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0710_00822_001.html

2015-2017年升中派位有 47,203人參加, 呢個帖估計既 "參加派位既呈分學生人數" : 46,944, 兩者相差 259人, 暫時按此方法既估計尚算準確....

希望有各區人數可以再進一步核對

等待你的2018 年各區估計

HM168 發表於 17-11-3 15:04
等待你的2018 年各區估計
期待

hkpapa852 發表於 17-8-2 11:01
初步推算, 只會更差..... 下年全港有呈分要升中既學生, 應該會突破5萬, 即多咗成2800人

以下係按照EDB目前 ...
咁2017-2018的B2生入B2嘅機會率,又會怎樣的呢?thx我係屯門區的。

lmc640 發表於 17-11-7 22:06
咁2017-2018的B2生入B2嘅機會率,又會怎樣的呢?thx我係屯門區的。
因為近年不少學校都無乜公佈公試既成績, 部份B2/B3學校其實已經好難分得到.

但可以簡單D去諗, 區內B1位唔夠, 稍為好一點既B2中學都會被B1學生攞嚟做保險線, 咁B2生要入好既B2中學機會又會低咗

NT 3 & 4 重差過NT2,
一向都聽到荃灣已經好差, 原來底處未算底... !

無埋由架???????

subb 發表於 17-11-8 09:28
NT 3 & 4 重差過NT2,
一向都聽到荃灣已經好差, 原來底處未算底... !
因為NT3同NT4有太多未達B1水平既英中..... 過往大家都以為英中就係B1中學, 所以出現咗呢個錯誤既期望

hkpapa852 發表於 17-11-8 09:16
因為近年不少學校都無乜公佈公試既成績, 部份B2/B3學校其實已經好難分得到.

但可以簡單D去諗, 區內B1位唔 ...

想問個表係點計?
係指:
1. 小學時某區B1升番同區B1
2. 小學時某區B1升番同區或他區B1
3. 還是其他

LinusYip 發表於 17-11-9 13:44
想問個表係點計?
係指:
1. 小學時某區B1升番同區B1
你指呢個帖個機會率?

hkpapa852 發表於 17-11-9 13:45
你指呢個帖個機會率?

係呀

182樓個帖

小學同中學同區當然易計,但如果升中果陣誇區呢?冇理由唔計埋嫁?

LinusYip 發表於 17-11-9 13:46

係呀
其實同之前一樣計法, 不過係以小五人數去計

假設/條件如下:
1. 所有屬於該中學網既小五學生, 會跟小學網升中
2. B1男女生比例, 直資/自行離場比例, 按 #2 假設去計
3. 區內B1學位, 以統一派位 本區+他區 非保留位計

公式就睇番 #3 - #21

hkpapa852 發表於 17-11-9 13:51
其實同之前一樣計法, 不過係以小五人數去計

假設/條件如下:

算喇太深
我都係番出去

我係好奇南區女仔就算b1都係得1/4升番‘b1中學’啫

LinusYip 發表於 17-11-9 14:01

算喇太深
南區只有一間B1中學 --- 聖心, 仲要大部份位俾番區外既直屬小學.

但南區有呈分B1男生大戶, 其應該係SPCPS, 咁佢地大多數都有著落 (起碼都幾十人), 扣番出嚟, 南區需要統一派位既B1女生, 好大機會多過男生一截

hkpapa852 發表於 17-11-9 14:17
南區只有一間B1中學 --- 聖心, 仲要大部份位俾番區外既直屬小學.

但南區有呈分B1男生大戶, 其應該係SPCPS, ...

但好多南區b1女仔都target區外小學
呢個表只計統一派位?
自行區外又點?
‹ 上一主題|下一主題