用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: MariaTsui
go

M2  

pineapple0983 發表於 17-9-6 10:49
m1 和 m2 在同一時間考,同一個考手點可以分身考 2科架?
同埋,學校點會比學生咁選架?
如果自修另一科延 ...

M1,M2真的同一時段考DSE,識人真的2X選M1+M2,如果是DSE是這樣安排,學校怎會容許學生這樣選。

MariaTsui 發表於 17-9-6 11:59
M1,M2真的同一時段考DSE,識人真的2X選M1+M2,如果是DSE是這樣安排,學校怎會容許學生這樣選。 ...

以下是今年DSE time table。

M1/M2 考試日期 19Apr  8:30 - 11:00

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Timetable/2017_DSE_Timetable.pdf

MariaTsui 發表於 17-9-6 11:59
M1,M2真的同一時段考DSE,識人真的2X選M1+M2,如果是DSE是這樣安排,學校怎會容許學生這樣選。 ...
咁神奇?

YmOra 發表於 17-9-6 08:12
忘記自己有否問過這問題,還是想再問一次.thx.thx.

其實,有無人修讀M1+M2全修的呢?全修的是否有好 ...

吾會,考只會考一科,不可能兩科一齊考

YmOra 發表於 17-9-6 09:25
我具體DD問,因為看多咗少少資料得知:

BAFS配M1會是好配搭
有能力同時間take M1 & M2,  又點會得2X, 唔take 3X 呢?

lm251099 發表於 17-9-6 20:07
吾會,考只會考一科,不可能兩科一齊考

明白,謝謝你呀!我要惡補下D基本資料呢!

October. 發表於 17-9-6 20:30
有能力同時間take M1 & M2,  又點會得2X, 唔take 3X 呢?

我這假設性問題出得唔太好,需留意下呢!

其實入U邊科需要有讀M2 ?

October. 發表於 17-9-6 20:30
其實如果真的可以修m1 + m2,由於這2科重疊的課程內容不少,讀起來比較慳水慳力。
如果2科都可以當 1x,我覺得咁報有so喎,留多啲時間比另外4科。從入u角度看,是一個好的選科組合,但前堤是數要惦~

pineapple0983 發表於 17-9-7 19:23
其實如果真的可以修m1 + m2,由於這2科重疊的課程內容不少,讀起來比較慳水慳力。
如果2科都可以當 1x,我 ...
知道有中學中四M1,M2班一齊上堂的(唔知係唔係上下學期都一齊上).

B1 校,中一、二數學恆常8X分,有冇能力讀到M2 ?DSE取4就OK.

pineapple0983 發表於 17-9-7 19:23

我只係覺得數掂嘅人會想M1和M2同時修讀,因為估佢哋都係愛數之人呢!奈何原來考評局安排這兩科考核時間一樣,那麼,是刻意不讓學生同時修讀,這種氣氛似乎不提昌學生响大學選修數學學士呢!

YmOra 發表於 17-9-7 21:06
我只係覺得數掂嘅人會想M1和M2同時修讀,因為估佢哋都係愛數之人呢!奈何原來考評局安排這兩科考核時間一樣, ...

如果M1和M2計2個 elective,D學生take M1&M2做2X,其實證明唔到佢嘅能力,因為咁嘅4C+2X配搭,有3科係Maths,M1+M2 cover嘅範圍,我覺得未必夠1.5科。

如果真係咁有興趣讀M1&M2,HKU暑假有開High School programme(Age16+),其中有credit bearing 嘅Maths programme,內容係M1和M2嘅topic,不過要俾錢。學分好似係HKU faculty of Science認可。

LingChiBaBa 發表於 17-9-7 22:38
如果M1和M2計2個 elective,D學生take M1&M2做2X,其實證明唔到佢嘅能力,因為咁嘅4C+2X配搭,有3科係Math ...

明白,以計算學分角度來看,事實係有重複內容或技巧部份,只計1.5科亦理解的,不過,十分愛數之人,可能好想同時間完成晒所有中學的數學學習呢!夢想與現實响香港或許只能留一個,始終都係要以現實行先,配搭得宜才有更大勝算入讀大學呢!

你建議的暑假課程好好,值得參考留底呢! thx.thx.

如果從入 U 角度睇,啊女話讀 M1 好,課程內容少又集中,只需投放很少資源係這科。

lm251099 發表於 17-9-8 09:11
如果從入 U 角度睇,啊女話讀 M1 好,課程內容少又集中,只需投放很少資源係這科。
...