用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: MariaTsui
go

M2  

pineapple0983 發表於 17-1-19 12:56
如果是理科生,就建議m2
m2並非像某啲人講,只是代數咁簡單。m2代數和m1統計,只是課程簡介,是給完全不懂 ...

另外,我亦都開始在這裡"高中教育"和"初中教育"爬舊帖子,其實,爬舊帖子係一件""賞心樂事""嘅享受,值得推介給每一位[新丁家長]呢!

TwinWong  早有準備  發表於 17-2-3 14:27

引用:+本帖最後由+pineapple0983+於+17-1-19+12:

原帖由 pineapple0983 於 17-01-19 發表
非常多謝你,你解說得十分清楚,聽你講完,囝囝更應該讀M2,因為他比較粗心,他也不喜歡太多文字,圖表,而且我建議他讀physic,這樣更相得益彰。

引用:Quote:pineapple0983+發表於+17-1-19+12:56

原帖由 YmOra 於 17-01-19 發表
另外,我亦都開始在這裡"高中教育"和"初中教育"爬舊帖子,其實,爬舊帖子係一件""賞心樂事""嘅享受,值得推介 ...
你說得對,由升中睇睇下,到高中教育,在這裡,真的穫益良多

YmOra    發表於 17-1-19 18:38

YmOra 發表於 17-1-19 14:41
感激你詳細解釋呢!讓我明白多了,了解多了M1和M2,內容確實精彩呢!thx.thx.

...
其實如果你有留意啲歷屆狀元探花榜眼之類,你會發現他/她們多數是理科生,且較多是純理生,不少更是讀8科(4C+3X+M2)
除了他/她們的資質、環境之外,純理科也能令學生較易融匯貫通各科,節省了不少力氣,也訓練出學生理性思維模式,令學習更有效率。
會考狀元對你來說或許是件比較遙遠的事。不過,理科之間有相關性、存在協同效應就是事實。例如:m2和 core maths/phy 有關連,phy 和 chem 有關連,phy/chem 和 bio 又有關連。又例如環保議題,phy chem bio 都有,連LS都有相關的環保topic。除bio 外,phy chem 和 geog 也有關連性,不take bio,選geog也不錯~

pineapple0983 發表於 17-1-19 18:17
其實如果你有留意啲歷屆狀元探花榜眼之類,你會發現他/她們多數是理科生,且較多是純理生,不少更是讀8科(4 ...

謝謝你的指導呀!我估我的中學知識之路還有排行呢!還要在這裡尋寶尋寶呢!你講的我都好應同,理科嘅科與科之間的確有著很大的關連性,看得通透整個高中選修科,選科才有十足把握呢!

多謝你的分享.

我亞女都係鍾意代數,所以讀m2.
目前中五,未去到最深既topic, 但吾講得上好難. 付出時間比一整科既少. 如果你地學校冇m2, 照讀m1, 之後搵人補m2, 再叫學校幫你報.

我亞女同學全級第一果位係學校學緊m2, 同時間自修緊m1 中。

pineapple0983  呢位同學真係超班,竟然仲讀到咁多嘢  發表於 17-1-22 12:56

pineapple0983 發表於 17-1-19 18:17
其實如果你有留意啲歷屆狀元探花榜眼之類,你會發現他/她們多數是理科生,且較多是純理生,不少更是讀8科(4 ...

Phy和chem有關連?我真係睇唔出。。。

講真,每一科的關連不太大,就算有關連都只係好少部份有關,而且相關部份的題目都唔同考法和答法。

揀科重點始終係果科對揀大學有無用同埋自己有無信心考得好,入大學係鬥高分,唔係鬥讀多幾多科,而且如果因為覺得各學科有關連而去讀係好傻。如果唔係天才,讀咁多科只會浪費時間。如果你要讀既科根本唔駛m1/m2,唔讀好過,因為其實m1/m2係比core Maths難好多,而且花既時間係好多。

除非你話大學要讀數、統計、精算、工程果類野,先要讀m1/m2啫,否則純粹話讀m1/m2對其它學科有幫助(其實我唔認同關連好大講真),而要花咁多時間去讀m1/m2,其實好蠢。

如果我立志讀法律、會計、文科、社會科學,我讀m1/m2把鬼。

你話叻果批未肯定大學讀乜所以讀m1/m2留下後路啫,但真心唔明點解咁多唔係好叻既人都花時間去讀m1/m2。。。已經唔係叻就更加要早點知自己想大學讀乜,集中火力讀必修科目。高中已經多野讀,仲浪費時間讀D對自己第時大學揀科無用的學科。自己讀得唔叻就更要早早諗定,你無條件好似叻既同學咁有條件去留所謂既後路,唔係人讀你讀。

dativebond 發表於 17-1-23 18:02

我唔會同你糾纏,你睇唔出不表示其它人睇唔出,有讀過就會明我講什麼。
舉例有人選Chem/ICT/Econ,我會話這三科的關連是非常少囉
m2比core讀多好多時間.......我對你的看法真的沒有意見;不過如果你真係咁,我建議drop左m2佢,留番時間比core好過。

pineapple0983 發表於 17-1-24 10:16
我唔會同你糾纏,你睇唔出不表示其它人睇唔出,有讀過就會明我講什麼。
舉例有人選Chem/ICT/Econ,我會話這 ...

Physics和chem的關連係邊?

Physics 主要讀optics, mechanics, wave, electromagnetics。
Chem主要讀organic chem, inorganic chem,係比physics更微觀的世界。
我諗到你所謂的「關連」係講點解會有electromagnetics呢?就係chem入面所講既electron既流動,但係兩者難考既地方唔係呢D,呢D野太皮毛。其實你望下past paper 和marking scheme就知係考試層面,各科關連性不大,唔好想當然,有少少掂到就話有關連,好緊要。

真係唔好亂講有關連(就算有關連都唔係DSE level,可能到大學或更後先體驗到),唔係個個媽媽有讀過,你一句話有關連,人地真係會信。

況且,就算有D地方有關連,例如physics和m1/m2 的vector有關連,都只係和physics的mechanics的一門入門課vector有關,好基本。真正要考你難既地方都唔係果部份。m1/m2和physics最難果part electromagnetics關連真係無乜。其它學科都係,就算有關連都只係極少部份,佔5%都無,而且關連既部份都係好皮毛,唔係果科最難既地方。

我就係讀過先覺得所謂的「關連論」太過誇張,先澄清下,免得有D唔識既家長會認為「關連論」重要,人云亦云。

洋蔥頭媽咪    發表於 17-2-2 18:46
YDLFATHER  TKS  發表於 17-1-24 21:49

dativebond 發表於 17-1-24 10:42

Physics和chem的關連係邊?
你講的所謂課程內容太狹窄了,只是些標題而已。如果你堅持話沒有關連,就當是沒有關連好了。我不想勉強你,或其它不懂的人相信。
凡事都是相對的,其它我不說了。就你所舉的例子,雖然皮毛一點,也算是有些關連。起碼,比起 Chem / ICT / Econ這三科之間更有關連吧。
不管怎樣,我以後還是會告訴其它人,這些純理科之間是有關連的。因為這信念已經幫助我的孩子獲得了很不錯的DSE成績,而且被不少理科生證明了。
m2和core彼此間有協同效應我也會繼續告訴其它人,也會繼續鼓勵理科生儘量 take m2。當然,不是m2的料子,就不要勉強了,drop了m2,把時間精力放在有機會的科目好了。明明是音痴,為什麼要勉強自己當歌手,會有好結果嗎?
你說:讀法律、會計、文科、社會科學不用m2,恐怕這是連小學生也懂的常識吧~

YDLFATHER  TKS  發表於 17-1-24 21:50

dativebond 發表於 17-1-23 18:02

我地A level 年代,理科預科生一係讀 Maths Group,一係讀 Bio Group。

Maths Group -  Pure Maths, Applied Maths, Phy, Chem
Bio Group - Phy, Chem, Bio

這種grouping其實是將較相闕科目(及需要相關的能力)組合在一起,讀的人整體理科根底會較好。現在選科較有彈性,有利有幣!

hong2002 發表於 17-1-25 18:17
我地A level 年代,理科預科生一係讀 Maths Group,一係讀 Bio Group。

Maths Group -  Pure Maths, Ap ...

你以為我係0靚仔呢?我都係A level年代架。

你有一句話好啱。係將讀果科的能力相似的group埋一齊,我認同。如果講讀法,的確讀core Maths、m1/m2、phy、Chem和bio讀方法係各有相似既地方,都係掌握得好個concept先可以考得好。

唔用內容,反而用讀書方法這個角度來看,我之前和pineapple兄的分歧收窄了。你的講法突破了我的盲點。

其實,另一方面,我覺得econ都和讀理科的方法好似,雖然內容擺明唔似。

以上咁多科既讀法其實都有相似地方,㨂邊科、揀幾多科,到最尾都係睇你興趣和能力,夠唔夠時間應付,因為你唔可能因為相似就㨂晒全部黎讀架嘛~

認同,揀咩科都好,唔好勉強,一定睇興趣和能力。

識人文科好好,數理都唔算差,揀讀理科,結果AL科數肥左,中文取A, 但都無用,可惜。

其實有時讀咩科以後都此終有機會用到少少。有能力,讀多幾科係有好處。
M2 /M1 讀econ, research 都會有用。而statistics 是社會科學研究的基本。

del del

pineapple0983  尊重用家意見好啲  發表於 17-2-8 19:29

andywmama 發表於 17-2-8 18:14
如果 phy+ chem + econ + m2 呢?
可否比啲意見?
囝囝唔鍾意bio ,

细女都係唔鍾意Bio,會揀Phy+Chem+ICT+M2。ICT喺Engg/Science/Education都用得著雖然L5+低D。

其實關連只是想容易D讀少D,達到好成績,朋友仔讀PHY同Chem, 
Chem其中一部份計算就全對,要背書棵部份完全不掂。
我囡有修M1, 但最後drop 了, 話好難,但DSEcore數有5+。

回覆 Kittymummy 的帖子

m1 m2 DSE 係相同時間考 唔駛考都咁進取 GOOD

long0 發表於 17-2-9 13:04
回覆 Kittymummy 的帖子

m1 m2 DSE 係相同時間考 唔駛考都咁進取 GOOD

呢位同學超晒班架,科科9字頭. Maths 差不多次次滿分. M2 直頭滿分.但佢未算最叻,因為最叻果個已經跳左班今年DSE.

dativebond 發表於 17-1-24 10:42

Physics和chem的關連係邊?........
真係唔好亂講有關連(就算有關連都唔係DSE level,可能到大學或更後先體驗到),唔係個個媽媽有讀過,你一句話有關連,人地真係會信。況且,就算有D地方有關連,例如physics和m1/m2 的vector有關連,都只係和physics的mechanics的一門入門課vector有關,好基本。
乜m1有vector 讀咁奇?邊間學校咁大整古??
又話只得physics的 mechanics用vector.........
仲有,講electromagnetics 和chem electron既流動關系.....等等的陳述
唔怪得你猛話3科純理科冇關連啦.......