用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: MariaTsui
go

M2  

dobbybabie 發表於 17-9-2 22:13
PHY,CHEM,BlO啦,中大醫科舊年當M2半科,阿仔同學唯有入港大

Yes. 是phy chem bio外再+M2好定M1好。統計對med有幫助嗎?

pineapple0983 發表於 17-7-13 17:40
趁新鮮滾熱辣,今屆DSE好多狀元、探花、榜眼的報考科目在各大小媒體陸續曝光
之前我一直主張phy - chem - b ...

今屆個靚女狀元讀,chem, bio, econ, m1, 吾係全理。

pineapple0983    發表於 17-9-4 19:49

Acatmom 發表於 17-9-3 13:34
Yes. 是phy chem bio外再+M2好定M1好。統計對med有幫助嗎?

我個人覺得有心做醫生就一定要選Bi0,Chem,有這兩科底子,對讀醫好好多,Phy是子女强項就選,Phy是搭m2的,如子女數理强就PHY,Chem,Bio,M2。如佢M1强,就讀M1,Dse畢竟是以分選人

dobbybabie 發表於 17-9-5 21:09
我個人覺得有心做醫生就一定要選Bi0,Chem,有這兩科底子,對讀醫好好多,Phy是子女强項就選,Phy是搭m2的 ...

謝謝你!我孩子較喜歡chem和bio, 也喜數理分析,那麼應該選M1更好。選3科是學校規定,希望不會太辛苦啦。做家長有時很矛盾,但孩子大了只好由他們決定吧

Acatmom 發表於 17-9-5 21:32
謝謝你!我孩子較喜歡chem和bio, 也喜數理分析,那麼應該選M1更好。選3科是學校規定,希望不會太辛苦啦。 ...

選M1嘅好處係所需時間少過M2。

Acatmom 發表於 17-9-5 21:32
謝謝你!我孩子較喜歡chem和bio, 也喜數理分析,那麼應該選M1更好。選3科是學校規定,希望不會太辛苦啦。 ...

你的孩子是選4科嗎?phy,chem,bio,m1/m2,一共讀八科啊

dobbybabie 發表於 17-9-5 23:46
你的孩子是選4科嗎?phy,chem,bio,m1/m2,一共讀八科啊

就是呀,相對比較沒太大喜歡phy。所以M1好D。

LingChiBaBa 發表於 17-9-5 21:50
選M1嘅好處係所需時間少過M2。

忘記自己有否問過這問題,還是想再問一次.thx.thx.

其實,有無人修讀M1+M2全修的呢?全修的是否有好處?還是百害而無一利呢?thx.thx.

YmOra 發表於 17-9-6 08:12

其實,有無人修讀M1+M2全修的呢?全修的是否有好 ...

這是以那個角度看。

M1/M2大學不會計2科。

以個人學習來說當然是學多一些知識。

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 08:37
這是已那個角度看。

M1/M2大學不會計2科。

我具體DD問,因為看多咗少少資料得知:

BAFS配M1會是好配搭
Phy配M2又會是好配搭

那麼,選修科選擇BAFS+Phy+M1+M2是否就代表可以擴闊大學學科之選擇呢?

thx.thx.

YmOra 發表於 17-9-6 09:25
我具體DD問,因為看多咗少少資料得知:

BAFS配M1會是好配搭

你呢個問題又會俾人話無討論價值啦。

Chem, Bio 都無,範圍會好大?

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 10:04
你呢個問題又會俾人話無討論價值啦。

Chem, Bio 都無,範圍會好大?

好多謝你的提點,我實在要扒下舊文先得,我都知我未有一定程度的知識會是經常問錯問題,耐何心急想到就好想問呢!似乎都係未係時候和火候做,要先行進修進修一番呢!

thx.thx.

YmOra 發表於 17-9-6 08:12

其實,有無人修讀M1+M2全修的呢?全修的是否有好 ...
m1 和 m2 在同一時間考,同一個考手點可以分身考 2科架?
同埋,學校點會比學生咁選架?
如果自修另一科延伸數其實有啲搵自己笨

pineapple0983 發表於 17-9-6 10:49
m1 和 m2 在同一時間考,同一個考手點可以分身考 2科架?
同埋,學校點會比學生咁選架?
如果自修另一科延 ...

實在底打,問題問得好蠢呢!基本資料都未去了解先,謝謝指教.thx.thx.

YmOra 發表於 17-9-6 10:15
好多謝你的提點,我實在要扒下舊文先得,我都知我未有一定程度的知識會是經常問錯問題,耐何心急想到就好想問 ...

其實要實際D,縮窄大學programme範圍來選DSE科目會易D。

YmOra 發表於 17-9-6 10:55
實在底打,問題問得好蠢呢!基本資料都未去了解先,謝謝指教.thx.thx.

...

唔係絕對無可能,有樣嘢叫combined result。

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 11:06
其實要實際D,縮窄大學programme範圍來選DSE科目會易D。

明白,我會學習呢!thx.thx.

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 11:13
唔係絕對無可能,有樣嘢叫combined result。

這個唔明呢!你意思係combined result下可以達至M1和M2同時修讀和考試嗎?

thx.thx.

YmOra 發表於 17-9-6 11:32
這個唔明呢!你意思係combined result下可以達至M1和M2同時修讀和考試嗎?

thx.thx.

2年DSE成績

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 11:35
2年DSE成績

好計謀,夾証書.