用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: MariaTsui
go

M2   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 17-5-9 11:02
[size=27.5847px]如果學校祇看[size=27.5847px]DSE 5+%[size=27.5847px]而不理個人因素,那麽學校祇需開[size=27.5847px]Phy/Chem/Eng Lit/M2 [size=27.5847px]這[size=27.5847px]4[size=27.5847px]科[size=27.5847px]Elective[size=27.5847px]便夠了。 ...
完全同意你的睇法,可惜好多人只睇5+%,而話邊科易攞高分。
M2同Eng Lit 5+%好高,真係咁易攞高分?讀得M2數都有返咁上下,讀Eng Lit嗰啲英文都唔洗講。

JustAParent 發表於 17-5-9 13:35
想係香港讀computer eng唔難, 中大為例, 你睇下工程學院收幾多分既學生。
理科生Chem drop不得,DSE ICT ...

成績一般,CityU同PoluU應該都係targets。想讀Comp Eng,代表對comp有興趣。Chem同ICT要選其一,梗係選ICT。CityU ICT weighting 2, Chem 1.5。
ICT 3 x 2 = Chem 4 x 1.5 = 6
ICT 4 x 2 = 8 > Chem 5 x 1.5 = 7.5
讀Comp Eng/Computing,drop Chem 無所謂。

cow 發表於 17-5-9 21:28
成績一般,CityU同PoluU應該都係targets。想讀Comp Eng,代表對comp有興趣。Chem同ICT要選其一,梗係選ICT ...

嗰位仔仔讀緊B1A, 話就話成績中中地,但target可以係三大囉。而且d細路五時花六時變,今日話想入computer eng,過兩日又改變主意想讀其他科,最好唔好咁快斬曬自己的後路會安全d。

chun媽  謝謝建議,大仔的中學只是b1中的  發表於 17-5-10 11:59

回覆 BallBallMaMa 的帖子

我嘅建議都係中五先算。就算目標係三大,都要有後備方案。如非三大不入,可不必理會ICT比重。

chun媽  謝謝,睇下今次chem考成點先算  發表於 17-5-10 12:01

chun媽 發表於 17-5-6 07:36

Hi,pineapple,大仔現讀F.4,成績一般,又唔係好勤力果隻,選修 ...
除非大學想讀Medi或Chem(港大護理連文科生都讀得), 你仔又有科phy係手, 正路都係drop Chem.

chun媽  謝謝建議  發表於 17-5-10 12:00

cow 發表於 17-5-9 21:28
成績一般,CityU同PoluU應該都係targets。想讀Comp Eng,代表對comp有興趣。Chem同ICT要選其一,梗係選ICT ...

謝謝,一目了然

Chun 媽,
你好!你兒子的中學,中四兩班精英班多數讀三科加M1/M2。在港的工程系/電腦系收生的分數不高,除非有重大失手,否則入大學應該 沒有什麼問題。我兒子(你兒子的師兄)幾年前選課亦是三科半(phy,chem, hist + M2),到最後亦沒有drop 科。如冇記錯,當年該兩班的同學差不多全部入大學,所以不用擔心。
你阿仔心儀的科目,是要數學好,加M1/M2 (工程最好有微積分),退不退修一科,要視乎你兒子的意願和能力。我阿仔當年雖然感覺時間緊迫,但到最後沒有退修,祗將M2 hea 住讀, 亦取得4.
多謝你當年給我小女兒最新入中學的面試題,但她不喜歡跟哥哥,最終沒有選取阿哥的中學,而去了另一間英中。祝你兒子考取好成績。

jemm 發表於 17-5-19 16:07
Chun 媽,
你好!你兒子的中學,中四兩班精英班多數讀三科加M1/M2。在港的工程系/電腦系收生的分數不高, ...

謝謝你呀!我記得你大仔❨師兄❩成績好好,現在讀緊邊間大學呢?

Chun 媽,
去年DSE放榜後,港大收了他,不過兒子想到英國讀建築,所以前年年尾他已申請英國聯招,其後用DSE成績入讀英國大學。讀三年制Degree,比香港讀少一年。他讀得開心,眼界也闊了。

jemm 發表於 17-5-21 10:52
Chun 媽,
去年DSE放榜後,港大收了他,不過兒子想到英國讀建築,所以前年年尾他已申請英國聯招,其後用DSE ...

Chun 媽,
去年DSE放榜後,港大收了他,不過兒子想到英國讀建築,所以前年年尾他已申請英國聯招,其後用DSE ...

羨慕死人,恭喜恭喜.

Chun 媽,

請問學費大約幾錢?

不同的大孿但同一學系的學费都不同, 淨學费由萬三至萬九磅

趁新鮮滾熱辣,今屆DSE好多狀元、探花、榜眼的報考科目在各大小媒體陸續曝光
之前我一直主張phy - chem - bio - m2 這幾科選修之間有互補/協同效應,但被某些人否定。
我看過部份成績優異考生的選修,皆以理科甚至純理科為主。這些考生的先天資質、後天努力當然值得肯定,但幾科理科之間的互補性,也幫助考生讀書時事半功倍。各位還在猶疑選科的家長,可參考成功考生們的選擇。
選對了科,不表示一定會有好成績。但選錯了科,結果一定不會好到哪裡~

pineapple0983 發表於 17-7-13 17:40
趁新鮮滾熱辣,今屆DSE好多狀元、探花、榜眼的報考科目在各大小媒體陸續曝光
之前我一直主張phy - chem - b ...
好認同. 我女都經歷左.

pineapple0983 發表於 17-1-19 18:17
其實如果你有留意啲歷屆狀元探花榜眼之類,你會發現他/她們多數是理科生,且較多是純理生,不少更是讀8科(4 ...
我女今年升F.4, 就是TAKE, PHY, CHEM, GEOG +M2. 希望佢應付得到啦!

YDLFATHER    發表於 17-7-19 16:39

pineapple0983 發表於 17-7-13 17:40
之前我一直主張phy - chem - b ...
狀元讀理科為主,除咗互補/協同效應外,另一個原因係理科既評分好客觀,如果三科文科是但有一、兩科被評卷員既主觀因素影響咗,由5**變成5*,狀元之位隨時不保。

王家爸爸 發表於 17-7-18 16:01
狀元讀理科為主,除咗互補/協同效應外,另一個原因係理科既評分好客觀,如果三科文科是但有一、兩科被評卷 ...
對,的確是咁
理科嘢對錯好清晰,答案啱,step不同只要合理,就可攞晒分,改卷員冇咁易扣分
文科好多主觀嘢,你中晒point 但改卷員要扣分,你都冇法子。
所以我是佩服文科狀員的,因為真係難好多

YDLFATHER    發表於 17-7-19 16:41

CrabPincers 發表於 17-1-19 07:37
我聽女講,讀m1是易高分過m2 (佢讀m2)

如果只補m2, 我知道有d大型補習社有,但無聽過同一時間補core +m2 ...
請問哪裡有專補m2的, 九龍區, 謝謝

醒目開學勳章

木子 發表於 17-7-25 22:29
請問哪裡有專補m2的, 九龍區, 謝謝

我聽女講過活*好似有,我們住香港區,不熟九龍

‹ 上一主題|下一主題