用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: MariaTsui
go

M2   [複製鏈接]

MariaTsui 發表於 17-1-18 09:57
囝囝想讀M2,但中學沒有開M2,只有M1,請問那裡有M2讀?課程可以應付DSE.

啊仔學校有m2,但佢話不易,學校要保持好成績,不達標,要被迫踢走,到最後剩返不多,但要拿高份5**,佢話要睇臨場

http://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/kla/ma/res/Entrance%20Requirements%20on%20Math_UGC.pdf

似乎大部份學系都已把m2 成為 1 個 elective subject.

Leelom    發表於 17-5-6 12:10
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

Thanks for your sharing.
唔駛D人重問係咪讀Engg先要修M1/2。

andy.ma 發表於 17-3-19 09:45
啊仔學校有m2,但佢話不易,學校要保持好成績,不達標,要被迫踢走,到最後剩返不多,但要拿高份5**,佢話 ...
M2高grade的百分比較M1高,而M1又比core高.原因是數學最好的讀M2,次之M1, 而core係必收, 再加上好多學校,不達標,會被踢走.

pineapple0983 發表於 17-1-19 12:56
如果是理科生,就建議m2
m2並非像某啲人講,只是代數咁簡單。m2代數和m1統計,只是課程簡介,是給完全不懂 ...

因為不叻都不要會報考,啊仔學校d同學讀到咁上下,知自己不掂,一早放棄,冇謂 浪費時間 ,將時間放在第2科

Leelom    發表於 17-5-6 12:09

咁樣小朋友會很辛苦嗎?

andy.ma 發表於 17-4-20 12:28
因為不叻都不要會報考,啊仔學校d同學讀到咁上下,知自己不掂,一早放棄,冇謂 浪費時間 ,將時間放在第2 ...
其實如果投入和其它選修科同樣的時間,同樣的努力,m2不會比其它科難。
如果是覺得m2只是附屬科,將來會drop依科,不肯投入。這就會變成一個「自我實現的預言」。意思就是說,不肯投入是因,將來要drop m2是果。
可能有些真是數痴都未定,但身為理科生竟然是數痴,比較罕見吧

YDLFATHER    發表於 17-5-7 09:51

pineapple0983 發表於 17-4-21 12:34
其實如果投入和其它選修科同樣的時間,同樣的努力,m2不會比其它科難。
如果是覺得m2只是附屬科,將來會dro ...

Hi,pineapple,大仔現讀F.4,成績一般,又唔係好勤力果隻,選修phy, chem, ICT,m1, 他想大學時修讀computer eng,而他的chem成績成日唔合格,幸好其他科就合格,我想叫他drop chem ,亞仔又唔想,他說喜歡讀chem,我想問如一心想讀computer eng, 係咪drop chem都無影響? 好多朋友同我講,chem係百搭,好有用。另外,亞仔又唔想drop chem, 我無理由叫他drop .
另一方面,亞仔的全級第一的同學,都係4+3,而亞仔就係4+4,真係唔夠時間讀。

想讀computer eng,drop chem 無影響。佢唔想drop,由得佢。

YDLFATHER    發表於 17-5-7 09:53

chun媽 發表於 17-5-6 07:36

Hi,pineapple,大仔現讀F.4,成績一般,又唔係好勤力果隻,選修 ...

Drop chem 不如drop ICT
ICT 又難攞高分,而讀comp eng 根本就唔睇ICT
Chem 係理科的必修,冇理由drop

BallBallMaMa 發表於 17-5-6 22:18

Drop chem 不如drop ICT
除core外無話邊科一定要讀。Chem唔及格,無理由drop ICT而讀Chem。要drop科,中五先算。

YDLFATHER    發表於 17-5-7 09:54

cow 發表於 17-5-6 23:48
除core外無話邊科一定要讀。Chem唔及格,無理由drop ICT而讀Chem。要drop科,中五先算。 ...

同意。難唔難好睇個人。
想讀 Comp Engg無理由搞唔掂ICT。

而且,如果成績一般,唔夠分入HKU Engg,都可以考慮理大&城大,ICT計high weighting喎。

其實 唔夠時間嘅理由 --->唔係好勤力,要做嘅係重新安排温習時間。

YDLFATHER    發表於 17-5-7 09:54

cow 發表於 17-5-6 23:48
除core外無話邊科一定要讀。Chem唔及格,無理由drop ICT而讀Chem。要drop科,中五先算。 ...

Chem 在學校唔合格,唔等於出去考DSE時唔得,要比較學校在DSE 的整體成績和阿仔的chem 的級排名,才可project 到DSE 大約的分數。

而且,可能是時間分配令chem 成績未如理想。

Drop 左chem , 連讀其他理科和去外國的退路都冇埋,需要慎重考慮。

洋蔥頭媽咪  網友兒子有 phy,  已有大把選擇,drop chem 都不會沒退路  發表於 17-5-7 17:01

回覆 BallBallMaMa 的帖子

目標係Computer Engineering,CityU 嘅 ICT weighting 係 2,Chem 1.5。英國升學黎講,除非係讀Chem有關嘅科,否則讀Chem 同 ICT 無乜分別,Maths +M1/M2 + Phy + ICT 可入讀大多數大學嘅 Engineering 同 Computing 如  Cambridge, Imperial.

Hi,pineapple,大仔現讀F.4,成績一般,又唔係好勤力果隻,選修 ...
想讀 comp eng, 選 ict 比重高,有 phy+ict 其實已ok, 唔一定要 chem, 若chem唔合格, drop 了留時間落其他科反而更有利。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-5-7 16:57
想讀 comp eng, 選 ict 比重高,有 phy+ict 其實已ok, 唔一定要 chem, 若chem唔合格, drop 了留時間落其他 ...

謝謝各位高人的意見,等大仔考完6月的考試先,如果努力後,chem依然唔合格,再同亞仔傾下點做

Deleted Deleted

LingChiBaBa 發表於 17-5-7 09:36
同意。難唔難好睇個人。
想讀 Comp Engg無理由搞唔掂ICT。

老老實實,中學的ICT同大學的CEng or CS 根本是兩碼子事,反而有讀M1/2 有利d。

在2016HKDSE 5+% chem=25.4%, ICT 得7.8%, physics = 26.5%

邊科易取好成績,自己諗下就知。

BallBallMaMa 發表於 17-5-9 07:17

首先,不要搬龍門。M1/2對所有Engg’ 都必需的。不是比較ICTChem嗎?

我不知道中學的ICT同大學的CEng orCS 有多大少的兩碼子事,完全沒關係?你可以說中學的ICT課程很皮毛,但連這皮毛也讀不好,入到大學讀Comp Engg是否錯配。這正如報醫科祇需Chem不用Bio的說法。

DSE 5+%的數據又是跟EK常討論的中學入U率同一道理。

能拿到甚麼成績是很個人的,如果還在中三選科而未了解自己ChemICT的能力時,DSE 5+%是其中一個參考因素,但現在已經身處高中課程,開始真正了解到自己對各科的強弱,再加上確定了大學目標,仍盲看這general的數據是否不切實際?

況且,ICT以中文作答的是57.8%Phy/Chem分別是25.2%/23%,是那個Banding學生報考這些科目多?Phy/Chem成績好是必然吧。

如果學校祇看DSE 5+%而不理個人因素,那麽學校祇需開Phy/Chem/Eng Lit/M2 4Elective便夠了。

chun媽  謝謝建議  發表於 17-5-10 11:55
fion6406  同意  發表於 17-5-9 13:15

想係香港讀computer eng唔難, 中大為例, 你睇下工程學院收幾多分既學生。
理科生Chem drop不得,DSE ICT 基本上和大學CS/CEng冇乜關係。 大學讀Eng一定要識數,但唔代表你中學要讀M1/M2 ! 這是香港的現實。有時間叫你仔仔去大學開放日, 同啲工程系教授傾下, 佢會話你知佢收嘅學生當中, 有幾多%入學時已經識calculus。 高中首要考慮嘅, 係你用乜嘢策略最有效拿到大學入場券。 入到去點讀, 遲啲再算。

chun媽  F.3時,大仔去了HKU的info day,知道必須讀phy, 今年我又叫下佢去睇下先,謝  發表於 17-5-10 11:57
‹ 上一主題|下一主題