用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實 呈一 是否最重要?
樓主: 小鹿揀學校
go

其實 呈一 是否最重要? [複製鏈接]

b3410 發表於 17-1-18 17:28
回覆 ptm 的帖子

係,可惜四年級未開始發力,成績高高低低。五年級發力之後,考的高分咗,不過學校又只mar ...
我反而覺得即使四年級未開始發力都唔係大問題,只要五年級開始發力,考得越來越好,其實已經好足夠。如果小朋友面試時,可以從中表現到進步緊,可能係一個更好既故事。

b3410 發表於 17-1-18 17:07
回覆 hkpapa852 的帖子

係,通常我會set 提早2日做deadline,以防萬一。不過有些有些學校面試次序跟報名次 ...
當年我全部都係第一日交,有啲仲係單位數交表序號。誠意十足。

回覆樓主:

不少一線直資,如DBS,都係睇小四+小五的成績表就收人,我校在去年9月底已有同學獲DB取錄,根本連第2次呈分試都未考

Eat_Sleep_Play  Same same,我哋學校都係咁  發表於 17-1-18 18:32

引用:Quote:b3410+發表於+17-1-18+17:28+回覆+pt

原帖由 王家爸爸 於 17-01-18 發表
我反而覺得即使四年級未開始發力都唔係大問題,只要五年級開始發力,考得越來越好,其實已經好足夠。如果小 ...
另一問題係P5先發力,可能已經入唔到閘~~~

王家爸爸  女仔可能係   發表於 17-1-19 09:17

王家爸爸 發表於 17-1-18 16:38
講真,又有幾多家長真係會去睇。 我哋只係少數八卦啲既人。
嗱,我真係有睇架,仲print埋出嚟日對夜對添

引用:不少一線直資,如DBS,都係睇小四+小五的成

原帖由 chun媽 於 17-01-18 發表
不少一線直資,如DBS,都係睇小四+小五的成績表就收人,我校在去年9月底已有同學獲DB取錄,根本連第2次呈分 ...
體藝學生 ?? ~~~

mcl203 發表於 17-1-18 18:39
體藝學生 ?? ~~~

不是,是私小,成績+        運動

小鹿揀學校 發表於 17-1-18 15:23
咁又唔會

係EDB 本學校名冊內,培正中學自行收生位數目寫明是:N/A

... ...培小生自行表是經內部交到培中(順便可以check埋邊個自行報外校 )

想請問,內部交到培中是否兩張自行申請表都交晒嗎?有無人會自1交到培中,自2交另一間,若然有,咁培中估計邊個自行報外校個數字咪唔準囉?!

thx.thx.

chun媽 發表於 17-1-18 18:27
不少一線直資,如DBS,都係睇小四+小五的成績表就收人,我校在去年9月底已有同學獲DB取錄,根本連第2次呈分 ...

有D仲誇,小五已經收到DBG嘅"預收位",無人早得過哩種位,就連呈1都唔需要睇,他們會以""卡片""為入學證明派俾目標同學仔,學生就以""學界獎杯""為呈上之成績,犀利過呈分試成績呢!

2jkidsfather  相信是運動奬杯吧.  發表於 17-1-18 19:11

YmOra 發表於 17-1-18 19:07
有D仲誇,小五已經收到DBG嘅"預收位",無人早得過哩種位,就連呈1都唔需要睇,他們會以""卡片""為入學證明派俾 ...

不,是小六 9月尾取錄的

YmOra  名校嘅星探會跟足運動員一兩年,到派卡片之日已經是必收了.  發表於 17-1-18 20:49
YmOra  我認嘅個响小五上學期學界完結當日派卡片作實取錄了.慳水慳力.  發表於 17-1-18 20:48

chun媽 發表於 17-1-18 19:21
不,是小六 9月尾取錄的
九龍城某私小, 認識既人試過係小五升小六放暑假前被通知已取錄
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YmOra 發表於 17-1-18 18:53
想請問,內部交到培中是否兩張自行申請表都交晒嗎?有無人會自1交到培中,自2交另一間,若然有,咁培中估計邊個自行報外校個數字咪唔準囉?!
想請問,內部交到培中是否兩張自行申請表都交晒嗎? <<< 交一張就得

有無人會自1交到培中,自2交另一間, <<<<< 有可能,其實學校好open,從無干涉我們怎樣報自行,所以話培正胸襟廣闊,真是仁者無敵!  BTW, 其實最聰明的既玩法是 自1交另一間; 自2才交到培中----既不會得失學校,又可以報心儀中學

若然有,咁培中估計邊個自行報外校個數字咪唔準囉?! <<<< 都係架,但反正報直資學校也無法統計

YmOra  明白晒thx.thx.  發表於 17-1-18 20:56

mcl203 發表於 17-1-18 18:29
另一問題係P5先發力,可能已經入唔到閘~~~
男仔無幾多個P5之前已經先發力,而且遲發力既男仔一般中學時都好過早發力既。所以如果面試時講到個慢慢進步既故事,男校可能buy。

王家爸爸 發表於 17-1-19 09:20
男仔無幾多個P5之前已經先發力,而且遲發力既男仔一般中學時都好過早發力既。所以如果面試時講到個慢慢進步 ...
最怕未發力已入了間不理想中學,貪玩無心機,又要出動家長。

hkpapa852 發表於 17-1-18 19:25
九龍城某私小, 認識既人試過係小五升小六放暑假前被通知已取錄
是APS還是KTS?

考直資就五年級成績最緊要,有部分仲睇埋四年級。

如打算自行就當然呈一呈二啦,呈三就主要係會大抽獎的小朋友。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-2-16 20:24
是APS還是KTS?

二間都收了幾個
‹ 上一主題|下一主題