用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實 呈一 是否最重要?
樓主: 小鹿揀學校
go

其實 呈一 是否最重要? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-1-18 15:07
遊戲規則係直資先呈上報咗名既名單去教育局,教育局會將名單排名,然後俾返學校。其實自行階段既官津學校都 ...
謝謝王家爸爸!好奇一問,SPCC都要等到3月先in 第二批(級一同特異功能已經12月見咗),會唔會因為要等呈二成績呢?

王家爸爸  我估有可能係  發表於 17-1-18 16:10

王家爸爸 發表於 17-1-18 15:00
好彩你無填佢,填咗就知道浪費咗張表,培正中學自行收生一般只收自己小學,外校生只能靠統一派位(19個位) ...

咁又唔會

EDB 本學校名冊內,培正中學自行收生位數目寫明是:N/A

培小生自行表是經內部交到培中(順便可以check埋邊個自行報外校 )

所以培中根本冇收自行表的服務,不會亂收外校生自行表而浪費小朋友的寶貴自行位

小鹿揀學校 發表於 17-1-18 15:23
咁又唔會

係EDB 本學校名冊內,培正中學自行收生位數目寫明是:N/A
但係如果啲人唔知,填咗交表時先知,真係唔知點算好,因為改返之後,收表既學校好明顯見到你改過。

咁呈3係用黎派彩囉, 係咪?

王家爸爸 發表於 17-1-18 16:06
但係如果啲人唔知,填咗交表時先知,真係唔知點算好,因為改返之後,收表既學校好明顯見到你改過。 ...
俾錢去EDB好似可以攞過Set
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 17-1-18 15:07
遊戲規則係直資先呈上報咗名既名單去教育局,教育局會將名單排名,然後俾返學校。其實自行階段既官津學校都 ...
我估...女拔都係3月先有名單...一早揚聲會取名單係風險聲明
若EDB肯早於3月提供名單...D直資可能鬥早收客...宜家咁早係一次過收生...無乜邊幾間咁早 ~~~

王家爸爸 發表於 17-1-18 16:06
但係如果啲人唔知,填咗交表時先知,真係唔知點算好,因為改返之後,收表既學校好明顯見到你改過。 ...

咁就判你不小心填表罪名成立,罰款$125 (EDB比錢報失拿過份新表)

用錢可以解決的問題都唔算係問題既

王家爸爸  錢解決到既就唔係問題   發表於 17-1-18 16:34

b3410 發表於 17-1-18 14:28
我覺得直資會去教局拿呈一成績。因為記得聽DG簡介會,校長話,如果小朋友入到1st in,會呈報名單去教局,無 ...
如果係就讀一條龍津校既小六學生去考學校, 根本一報考就已經失去直升資格, 呢點EDB一早講明(相信小學都有講)

但如果係直資學校既學生, 唔會有影響.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

廷廷媽 發表於 17-1-18 16:23
咁呈3係用黎派彩囉, 係咪?
統一派位係要計晒三次呈分再分Banding

hkpapa852 發表於 17-1-18 16:23
俾錢去EDB好似可以攞過Set
但係今日係最後,如果今日去培正先至發現唔收,咁就趕唔徹。

Eat_Sleep_Play  咁就真係大鑊  發表於 17-1-18 18:28

王家爸爸 發表於 17-1-18 16:33
但係今日係最後,如果今日去培正先至發現唔收,咁就趕唔徹。
嗱, 如果家長自己唔做功課, 咁衰咗無得怨.

EDB網上都有公佈全港官津中學(包括參加派位直資中學)係自行階段既學額, 咁都唔去睇, 想點?

回覆 王家爸爸 的帖子

唯有塗改一下,就算被學校知道,都好過放棄。

王家爸爸  如果係咁,真係可能只能咁做。   發表於 17-1-18 16:39

hkpapa852 發表於 17-1-18 16:36
嗱, 如果家長自己唔做功課, 咁衰咗無得怨.

EDB網上都有公佈全港官津中學(包括參加派位直資中學)係自行階段 ...
講真,又有幾多家長真係會去睇。 我哋只係少數八卦啲既人。

YmOra  識得上EK八卦嘅!一定唔會少得上EDB睇資料呢!  發表於 17-1-18 18:34

王家爸爸 發表於 17-1-18 16:38
講真,又有幾多家長真係會去睇。 我哋只係少數八卦啲既人。
所以我成日都同人講, 凡事唔好預咁"忟"水. 早兩日去報, 衰咗都仲有時間補救.
吓吓去到 last 一刻...... 自找麻煩

optman88  啱聽!  發表於 17-1-18 18:37
王家爸爸  講得啱!   發表於 17-1-18 16:46

hkpapa852 發表於 17-1-18 16:44
所以我成日都同人講, 凡事唔好預咁"忟"水. 早兩日去報, 衰咗都仲有時間補救.
吓吓去到 last 一刻...... 自 ...
仲有要做足功課,做人父母唔懶得。

optman88  係, 我之前真係乜都要睇要就, 父母理應如此  發表於 17-1-18 18:39

hkpapa852 發表於 17-1-18 16:32
統一派位係要計晒三次呈分再分Banding
頭兩次係對考直資同自行比較重要, 統一派位果次需要睇埋呈3成績.....I MEAN....

回覆 hkpapa852 的帖子

係,通常我會set 提早2日做deadline,以防萬一。不過有些有些學校面試次序跟報名次序,有時家長prefer比較後的slot,所以到最後一刻先交。學校又都比較通情達理,萬一唔齊文件,可以補交

回覆 王家爸爸 的帖子

其實我覺得要P.4開始要考得好睇d了,因都多直資學校要最近3年的成绩表,P.6上學期(呈2)可後補給學校。

回覆 ptm 的帖子

係,可惜四年級未開始發力,成績高高低低。五年級發力之後,考的高分咗,不過學校又只markABCD,89為A,100都係A。體現唔到“粒粒(每一分)皆辛苦”

回覆 b3410 的帖子

me too.....我自己又蒙蒙下,不早d收下風,同阿仔做好準備

王家爸爸  男仔通常都遲啲   發表於 17-1-18 17:57
‹ 上一主題|下一主題