用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實 呈一 是否最重要?
go

其實 呈一 是否最重要? [複製鏈接]

睇左EDB隻碟,有d野仲係唔明,請教請教一下

其實EDB比學校拿學生次第排名的window 是任何時間還是有特定時限(e.g., 三月X日之後才提供)?

如果是任何時間,那些早in的直資, e.g.,DG, HY, DBS, YW男 會否已有呈一學生次第排名在手,並以此用來定學生高低?
咁呈一對考直資咪最重要?

如果是三月X日之後才提供,
咁學校是呈一已在舊年呈一次,依家呈二又呈一次
還是依家呈交一個呈一+呈二的總排名?
因見很多學校,包括阿仔學校,都是告訴我們 呈一+呈二總排名 rather than 呈二單一排名
   15    0    0    0

係,例如DG,一早已經出offer
不過自行的話呈二都重要,因為會參考呈一,呈二成績 (總)

小鹿揀學校 發表於 17-1-18 08:35

其實EDB比學校拿學生次第排名的window 是任何時間還是有特定時 ...
直資: 是。所以會睇校内成績表。據知直資學校會 ~三/四月向EDB拿總次第。
津: 以呈一 + 呈二作評估,尤其是官校。

直資有可能只睇到呈一成績,所以呈一考得好係好重要。

小鹿揀學校 發表於 17-1-18 08:35

其實EDB比學校拿學生次第排名的window 是任何時間還是有特定時 ...
呈一考直資嚟講係重要D, 因為佢地收生一般較早, 未有呈二成績

官津中學自行係睇呈一+呈二成績後教育局排既次第

其實小學係可以係呈三系統按次排出呈分名次同呈一+呈二名次.

知道自己呈一和呈二兩個獨立名次, 比只知道呈一+呈二合計名次有用, 尤其係邊緣人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-18 09:13
呈一考直資嚟講係重要D, 因為佢地收生一般較早, 未有呈二成績

官津中學自行係睇呈一+呈二成績後教育局排既 ...

唔知點解大部分小學唔講你知呈分名次,即使係一線學校都係講你知大概名次,寶校更加避而不談。

謝謝
咁小朋友要贏在起跑線,就要贏在五年級

依家事過境遷,舊年考呈一仲係烏sir sir

大貓媽媽  其實有直資要填埋小四成績架喇﹗  發表於 17-1-18 12:15

王家爸爸 發表於 17-1-18 09:22
唔知點解大部分小學唔講你知呈分名次,即使係一線學校都係講你知大概名次,寶校更加避而不談。 ...
咁阿仔小學就好君子了

雖然是直屬小學,肯話你知呈一、呈二排名,又話埋比你知舊年學校B1B2個學生排名range

夠正氣、有胸襟

artroboy    發表於 17-1-18 11:00
b3410  這正是我欣賞學校的地方!  發表於 17-1-18 10:14
王家爸爸    發表於 17-1-18 09:57

回覆 小鹿揀學校 的帖子

直屬都肯講有氣度抵讚邊區?

b3410  愛惜自己學生的龍校  發表於 17-1-18 10:17

kkhon 發表於 17-1-18 09:51
回覆 小鹿揀學校 的帖子

直屬都肯講有氣度抵讚邊區?

九龍城

不過學校好遲先出成績表,因剛剛才考完期考(不是呈二) ,要到二月才出成績表。

所以好頭痕驚d直資因冇P6成績表而DQ我地

王家爸爸  放心,我估直資又唔會因為冇P6成績表而DQ你哋既。   發表於 17-1-18 10:27

小鹿揀學校 發表於 17-1-18 09:29
謝謝
咁小朋友要贏在起跑線,就要贏在五年級

有d要埋小四成績的

想再請教一下....

直資有可能只睇呈一成績  <<<<<< 意思是.....

直資會問EDB拿學生的呈一次第排名

還是
直資只看小五校內成績表去評估呈一成績?

小鹿揀學校 發表於 17-1-18 10:08
九龍城

不過學校好遲先出成績表,因剛剛才考完期考(不是呈二) ,要到二月才出成績表。
我從來未聽過直屬學校會講名次比你聽,更枉論呈分名次,這是好得嘅德政!八卦問吓係男校定男女校?

想問你們仔女學校一年是出四張還是兩張成績表?
我女學校一年只有兩張(上學期一張,下學期一張),即是話成績表裏的成績是測驗和考試的平均。Top 10 成績也是用測驗和考試的平均計算。咁我點知她呈一和呈二的真正成績?

YmOra  呈分名次不是家長容易從成績表成績看到,必需由校方告知.  發表於 17-1-18 18:05
王家爸爸  四張,小學同中學都係  發表於 17-1-18 14:54
b3410  要問學校  發表於 17-1-18 14:24

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-18 14:05
我從來未聽過直屬學校會講名次比你聽,更枉論呈分名次,這是好得嘅德政!八卦問吓係男校定男女校? ...
培正

YmOra  培正一向升中都好照顧學生,學生絕不會盲中中選校呢!  發表於 17-1-18 18:10

小鹿揀學校 發表於 17-1-18 14:20
培正
好學校............但唔敢報

王家爸爸  唔敢報係好事   發表於 17-1-18 14:56

小鹿揀學校 發表於 17-1-18 13:36
想再請教一下....

直資有可能只睇呈一成績
我覺得直資會去教局拿呈一成績。因為記得聽DG簡介會,校長話,如果小朋友入到1st in,會呈報名單去教局,無論收或唔收,小朋友已經失去一條龍的學位。如果唔係拿呈一成績,點解要通知教局呢?

Eat_Sleep_Play  應該係入到2nd in  發表於 17-2-16 20:17

b3410 發表於 17-1-18 14:28
我覺得直資會去教局拿呈一成績。因為記得聽DG簡介會,校長話,如果小朋友入到1st in,會呈報名單去教局,無 ...
IC ,謝謝
覺得咁樣好d,因大部份學校小五成績表只得ABCD,每個 grade 個 range 太闊,難以評估學生水平

Eat_Sleep_Play 發表於 17-1-18 14:23
好學校............但唔敢報
好彩你無填佢,填咗就知道浪費咗張表,培正中學自行收生一般只收自己小學,外校生只能靠統一派位(19個位)。

Eat_Sleep_Play  我知呀....所以咪好學校但唔敢報囉  發表於 17-1-18 18:23

b3410 發表於 17-1-18 14:28
我覺得直資會去教局拿呈一成績。因為記得聽DG簡介會,校長話,如果小朋友入到1st in,會呈報名單去教局,無 ...
遊戲規則係直資先呈上報咗名既名單去教育局,教育局會將名單排名,然後俾返學校。其實自行階段既官津學校都係咁,只係大部分直資早啲呈上名單,所以教育局俾返直資既係根據呈一排;官津遲啲,所以係呈一、呈二既綜合排名。
‹ 上一主題|下一主題