用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果無玩開樂器, 而音樂科差
go

如果無玩開樂器, 而音樂科差 [複製鏈接]

小朋友對音樂無感.......音樂科試卷剛合格, 只練音樂堂教的牧童笛, 可唔可以去上下d樂理班??? 但係又好似無乜初級的樂理班, 通常都係5級.....

現在小四,暫時仲keep到前列,希望遲d逞分唔好被音樂拉低太多...............

王家爸爸  同我亞大當年一樣,對音樂無興趣,到現在音樂科都係緊緊合格。  發表於 17-1-19 13:38
   1    0    0    0

vestzs 發表於 17-1-18 08:03
小朋友對音樂無感.......音樂科試卷剛合格, 只練音樂堂教的牧童笛, 可唔可以去上下d樂理班???  ...
所以呢。我女女學鋼琴, 考樂理唔駛溫的。無學開西樂, 見到D豆豉都真係攞命。

不過, 考試都係果D基本嘢, 你自己教下囉, 我哋中學都有學過下嘛。

我女無正式学樂器,只跟家姐長笛老師学三隻飲歌应付校內音樂試,無学樂理,虽匀無有学既同学高分,但都有A(85以上A)吖~我見柏C有由一級樂理开始教上去,不妨用个暑假煲煲佢~

Yanamami 發表於 17-1-18 08:56
我女無正式学樂器,只跟家姐長笛老師学三隻飲歌应付校內音樂試,無学樂理,虽匀無有学既同学高分,但都有A( ...
我哋學校就絕, 可能係有老師上嚟EK收料, 知道有同學仔學幾隻飲歌應付考試, 所以, 我哋係上學期自選歌, 下學期係老師派歌, 等你一定要老老實實去學。

Yanamami  同學學不同樂器,點派歌?我地有學樂器既同學,奏唔同既歌。  發表於 17-1-19 13:33

little_yolky 發表於 17-1-19 13:28
我哋學校就絕, 可能係有老師上嚟EK收料, 知道有同學仔學幾隻飲歌應付考試, 所以, 我哋係上學期自選歌, 下學 ...
我地校長好信每個同學會有唔同專長,有人朗誦叻,有人劍擊叻,有人唱歌叻,有人游水叻。。。。唔洗十項全能,所以VA同音樂都好易過骨。

Yanamami  同學學不同樂器,點派歌?我地有學樂器既同學,奏唔同既歌。  發表於 2 分鐘前

唔知老師點運作, 因為我哋好多都响學校學, 只係校外學既需要特別考試。老師係按同學上學期考試歌既程度, 派下學期既考試歌, 同水平應該係相同歌。至於唔同樂器個曲譜點搞, 就唔知了。

vestzs 發表於 17-1-18 08:03
小朋友對音樂無感.......音樂科試卷剛合格, 只練音樂堂教的牧童笛, 可唔可以去上下d樂理班???  ...
最大嗰兩間琴行有初級樂理班,當年我哋都係喺到學。

Yanamami 發表於 17-1-19 13:36
我地校長好信每個同學會有唔同專長,有人朗誦叻,有人劍擊叻,有人唱歌叻,有人游水叻。。。。唔洗十項全能 ...
咪係囉。好似唱歌考試, 只可以唱音樂書入面既歌仔, 如果唔係, 阿女唱段折子戲, 就KO晒。

Yanamami 發表於 17-1-19 13:36
我地校長好信每個同學會有唔同專長,有人朗誦叻,有人劍擊叻,有人唱歌叻,有人游水叻。。。。唔洗十項全能 ...
我哋學校都係VA同音樂都好易過骨,我大嗰個啲音樂都係老師鬆手先合到格。

little_yolky 發表於 17-1-19 13:38
Yanamami  同學學不同樂器,點派歌?我地有學樂器既同學,奏唔同既歌。  發表於 2 分鐘前
通常學開樂器既同學,會用番考級既歌或音樂節練開既歌去考校內試,唔洗再練另一隻歌禁煩。

同小朋友講過, 好彩佢都話去補補樂理好d

回覆樓主:

我是做左大人先學樂理的,
我覺得一定要最起碼買個keyboard,
睇樂理書時將d音噤反出來,
才會感覺到d音點行,major minor吾同既感覺 etcetc

回覆 santakit 的帖子

用電腦d程式頂住先, 得唔得??? (如果有的話)

Yanamami 發表於 17-1-19 13:49
通常學開樂器既同學,會用番考級既歌或音樂節練開既歌去考校內試,唔洗再練另一隻歌禁煩。 ...

其實係未起碼要學到3、4級琴先停學,是否已應付到6年的音樂試?
我仔剛小一,我想學多陣就唔學,佢長處不在音樂。

vestzs 發表於 17-1-19 14:27
回覆 santakit 的帖子

用電腦d程式頂住先, 得唔得??? (如果有的話)

吾。。我覺得吾得,當然我不是音樂老師。。都吾會答得你好pro....
青苗琴行d電子琴都是一千幾百都有。。
但有琴就可以得閒冇事興起就噤個chord來聽下,彈下本樂理書d 音來睇,先感受到吾同chord吾同key 係點 ,只睇書吾會feel到d音。。我覺得

Yanamami 發表於 17-1-19 13:49
通常學開樂器既同學,會用番考級既歌或音樂節練開既歌去考校內試,唔洗再練另一隻歌禁煩。 ...
唔........因為我哋無考級, 無比賽.......所以, 我搵佢本琴書最好聽果首, 因為, 日日要聽, 都想聽首自己鐘意既, 唔係好惡頂。

IloveJJ 發表於 17-1-19 17:12
請問初級樂理即係等同幾多級?
琴行啲大班通常係預你考五級樂理,當然一對一就靈活好多。

IloveJJ 發表於 17-1-19 17:30
你係為咗應付校內音樂試而讀?還是有學樂器,要考級而讀呢?
其實我舊年有問過老師,學校既筆試相應樂理幾 ...
如果你小朋友聽話,可以自己買書教,我兩個唔多聽我,音樂天份又唔高,費事勞氣,所以寧願揾其他人教佢哋。
‹ 上一主題|下一主題