用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬灣基慧和聖公會仁立,哪一間較好?
樓主: monkeydiary
go

馬灣基慧和聖公會仁立,哪一間較好?

晴晴小B 發表於 17-1-19 09:04
我覺得林護相對荃灣葵青既學校,學術上確實係有絕對優勢,已經遠遠放甩荃官中好多。而真正B1A學生唔考慮林 ...

公開試林護係好DD,但未去到咁誇張,
但個人都喜歡林護因為有宗教,所以我會選仁立。

gracelam 發表於 17-1-19 13:29
只係舉例。 帶出自行階段間間小學最勁嗰幾個都有機會,双仁不一定有優勢。 唯一優勝地方大抽獎有聯繫位。

...
双仁有聯繫位和8-10個叩門位。我覺得頭十名穩入林䕶, 因為A. 唔會個個都選擇林䕶
B. 有D 直資已收
C. 唔會個個都需要叩門. 頭十又需要叩門一定收

ilmsc 發表於 17-1-19 15:09
公開試林護係好DD,但未去到咁誇張,
但個人都喜歡林護因為有宗教,所以我會選仁立。
...

林護入大學比率高荃官1X‰,都相差幾多

liw 發表於 17-1-19 16:41
双仁有聯繫位和8-10個叩門位。我覺得頭十名穩入林䕶, 因為A. 唔會個個都選擇林䕶
B. 有D 直資已收
C. 唔會 ...
紀錄上不是頭十名穩入林護。肯定5年內至少3年,
仁立頭十自行、甲乙首選乜入不到林護。
其中一年頭十還不止一個!

晴晴小B 發表於 17-1-19 09:10
我估你朋友應該係仁紀唔係最前個批。其實林護自行時唔會專登唔見雙仁學生,主要都係用數據計分。
我有朋友 ...
仁立有冇得2nd in 林護,好個別情況。好幾年紀錄上就算 4x 至8x 都試過有第二輪面試。
相反,級40內近一半一樣冇2nd,
前幾年多數得2x有2nd,近2年就唔知
1,睇第一輪面試好唔好,比重唔少架!
2,當然特異功能是重點,如公開賽、音樂類型。
我見證過至少2年6x-7x有2nd而最終入到。(不過是自行定抽獎入就冇人知)

monkeydiary 發表於 17-1-18 14:33
因為聽過馬基是活動教學

我都有聽過