用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教育局今年咁遲都未公佈大抽獎選校資料,係咪計唔掂數?? ...
go

教育局今年咁遲都未公佈大抽獎選校資料,係咪計唔掂數?? [複製鏈接]

以往好似無咁遲公佈,而家每間學校剩幾多位可以供大抽獎都未知,下星期已經過年,唔得閒研究學校資料,放完農曆年無耐就要決定選校次序。唔知係咪今年入學人數大增,教育局仲未攪掂跨境校網同跨區借位既問題,又未同學校傾掂小班轉大班。

1    0    1    0

se6b03 發表於 17-1-17 10:34
以往好似無咁遲公佈,而家每間學校剩幾多位可以供大抽獎都未知,下星期已經過年,唔得閒研究學校資料,放完 ...

希望星期五出到,等假期去睇下其他學校。

以往好似無咁遲公佈,而家每間學校剩幾多位可以供大抽獎都未知,下星期已經過年,唔得閒研究學校資料,放完 ...

請問應該在哪裡公佈?

醒目開學勳章 貢獻勳章

yukisch 發表於 17-1-17 16:28
請問應該在哪裡公佈?
edb網頁,同埋會直接寄去府上,再唔係,到時填表响嗰間學校度慢慢睇,都得
恐龍家

bernardbaba 發表於 17-1-17 10:52
希望星期五出到,等假期去睇下其他學校。

其實年年同一校網都係果堆學校, 只係少部份校網可能會借隔離網D位, 分別唔大.

至少學位多少, 其實自行收生結果出咗之後, 自己肯去計都心中有數

除非係個校網突然由唔需要供位變成要借位, 否則早出同遲出, 根本無分別

ekhc    發表於 17-1-18 00:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 17-1-17 16:38
edb網頁,同埋會直接寄去府上,再唔係,到時填表响嗰間學校度慢慢睇,都得 ...

我有朋友昨天去教育局度轉地址,聽佢講要2月頭先會有大抽獎的資料

hkpapa852 發表於 17-1-17 17:27
其實年年同一校網都係果堆學校, 只係少部份校網可能會借隔離網D位, 分別唔大.

至少學位多少, 其實自行收 ...

主要係想知道熱門學校是否有機會會由小班轉大班,以及臨時要加開新班,咁樣整個部署會唔同晒。

monkeydiary 發表於 17-1-17 17:41
我有朋友昨天去教育局度轉地址,聽佢講要2月頭先會有大抽獎的資料

二月頭先出?但是2月11日就去交表了

pirudi 發表於 17-1-17 18:18
二月頭先出?但是2月11日就去交表了

請問表格喺自己去拎定郵寄屋企?

Lawfamily2409 發表於 17-1-17 18:32
請問表格喺自己去拎定郵寄屋企?

去選校中心拎!

hkpapa852 發表於 17-1-17 17:27

至少學位多少, 其實自行收 ...

跟據機制,教育局會係三月根據大抽獎受歡迎程度,學校情況決定點樣加位,所以如果自行收突,但間學校係小班,加位機會或會大過原本大班學校。

cattz288 發表於 17-1-17 19:12
去選校中心拎!

選校中心在那裡,係咪人人唔同?係咪跟番自己的校網區?

kwokbobo 發表於 17-1-17 22:44
選校中心在那裡,係咪人人唔同?係咪跟番自己的校網區?

各校網指定一間小學! 其實我都唔明點解要寄! 上網寫晒咪得囉!當年仲要寄失

cattz288 發表於 17-1-17 23:06
各校網指定一間小學! 其實我都唔明點解要寄! 上網寫晒咪得囉!當年仲要寄失
...

係,上網又快又方便。咁係咪收到信後才知校綱選左邊間學校做校網中心?新手第一次接觸,成日驚自己唔小心miss左野都唔知。

想像力豐富,不過edb一早講咗係一月下旬寄信通知,而家未到。

kwokbobo 發表於 17-1-17 23:22

係,上網又快又方便。咁係咪收到信後才知校綱選左邊間學校 ...
係呀! 之後去拎派位結果都係呢間!

kwokbobo  thx  發表於 17-1-18 03:08

以往好似無咁遲公佈,而家每間學校剩幾多位可以供大抽獎都未知,下星期已經過年,唔得閒研究學校資料,放完農曆年無耐就要決定選校次序。唔知係咪今年入學人數大增,教育局仲未攪掂跨境校網同跨區借位既問題,又未同學校傾掂小班轉大班。

印象中你係EK的日子都唔短,唔好好似d新手媽咪咁亂哂大龍至得架!
定係你嫌呢度唔夠亂?!

睇下舊年份稿幾時出啦。。。

http://www.edb.gov.hk/tc/student-parents/parents-related/ebulletin-for-parents/2015-2016/20160125.html

教育局

2016年1月25日

本期焦點
  • 小一入學統一派位階段即將開始

小一入學統一派位階段即將開始

二○一六年度小一入學統籌辦法的統一派位階段即將展開,所有在自行分配學位階段未獲分配學位的申請兒童(包括居於內地申請兒童),應已收到教育局函件,通知家長於一月三十日或三十一日,攜同選校通知書及身份證明文件,前往指定的統一派位中心,辦理統一派位選校手續。家長可透過子女就讀的幼稚園或幼稚園暨幼兒中心、教育局24小時自動電話查詢服務(傳真服務)28910088或瀏覽教育局網頁http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html),查閱各學校網的《統一派位選校名單》/為居於內地申請兒童編製的《統一派位選校名單(居於內地申請兒童)》(以網上版為準)。

按現有資料計算,預計為應付本年度統一派位的學位需求,73校網(元朗西)的暫定派位人數須暫時增加至每班30人;74校網(元朗東)31人;84校網(大埔)32人;80及81校網(北區)28人或33人。一如以往,最終派位學額需視乎小一學位的實際需求而調整,如有需要,教育局會更新有關網頁。此外,現預計公營小一學位的需求將在未來兩年達到高峰,然後回落。上述學校會獲提供額外資源,確保學生學習效能。

如家長最近曾遷居或快將搬遷,必須盡快通知教育局學位分配組,以便家長可按他們的新住址填選住址所屬小一學校網內的選擇。家長在填報住址時,必須填寫真確的居住地址。教育局設有查核機制,抽查核實家長填報的居住地址。倘若家長被發現提供虛假住址以獲取學位,其子女的小一入學申請將會作廢,獲派的學位亦會被取消。此外,家長請留意,根據現行的刑事條例,製造虛假文書的行為屬刑事罪行。

若家長在一月三十一日後才為子女提出申請參加本年度小一入學統籌辦法,他們須前往教育局學位分配組辦理有關手續,教育局會於二○一六年六月為申請兒童另行安排小一學位。

統一派位結果將於二○一六年六月四日公布。如有查詢,請致電2832 7700。

小一選校「小貼士」

家長在辦理統一派位選校手續前,不妨參考以下的選校「小貼士」:

(一)了解統一派位運作,小心填寫「選擇學校表格」
        家長填寫「選擇學校表格」時,須留意下列各項:

(i) 統一派位分兩部分:甲部佔統一派位學額的10%,是不受學校網限制的,家長可選擇不超過三所香港任何官立或資助小學;乙部佔統一派位學額其餘的90%,居於各校網的申請兒童的家長須選擇載列於其住址所屬小一學校網的統一派位選校名單內的小學;而居於內地申請兒童的家長則須選擇載列於「統一派位選校名單(居於內地申請兒童)」內的小學。家長應依照意願,將選擇的小學排列先後次序,填入選擇學校表格內。

(ii) 電腦在派位過程中,會按次序考慮家長填選的學校,但當所有填選學校的學額已全部派出時,子女便可能會被分配到未有填選的學校就讀。故此,家長在填寫乙部的學校選擇時,應儘量把所屬學校網的選校名單/為居於內地申請兒童編製的統一派位選校名單內的學校,依照意願排列先後次序,填寫在表格上。

(二)以孩子為本,選擇「好」學校
         家長選擇學校時,不要單看學校名氣,應該按子女的特質和需要去選擇合適的學校,這樣才能提升他們的學習興趣和自信心。每個孩子都有獨特的個性、能力和潛質,每所學校亦有其特色;事實上,各區均有不少校風優良、教學出色的學校,這些學校都是上好的選擇。

(三)搜集資料,實地視察
         家長不妨實地視察各學校,觀察學校的環境設施,體會學校的校風,家長亦可參考教育局編製的各小一學校網選校名冊、家庭與學校合作事宜委員會出版的《小學概覽》,或瀏覽學校的網頁,搜集各學校的資料,進一步了解學校詳情。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

打錯了字, sorry

奥脫福 發表於 17-1-18 01:48
印象中你係EK的日子都唔短,唔好好似d新手媽咪咁亂哂大龍至得架!
定係你嫌呢度唔夠亂?!

舊年既情況同今年並非完全一樣,以往多數係1月份公佈制餘統一派位學額,而選校亦係1月份完成。今年選校已經改左係2月份,咁公佈統一派位剩餘學額好大可能也會一併延遲。下星期又過年,屋企好多野要準備,之後又去旅行,無乜時間再研究學校資料,如果今年趕唔切係過年前公佈學額,咁就要等過年後。我唔係擔心收唔到通知信,就算係都可以打去教育局問,只係學額未公佈,今年入學人數多,世襲制又食左好多大抽獎學額,想早d知熱門學校有冇機會開多一兩班,否則今次又會係多年來統一派位成功率最低既一年,如果唔想d數字咁難睇,政府或者會做返多d野補救。

se6b03 發表於 17-1-18 09:35
舊年既情況同今年並非完全一樣,以往多數係1月份公佈制餘統一派位學額,而選校亦係1月份完成。今年選校已經 ...
其實唔駛公佈, 用常識都知.

1. 加班條件 --- 校舍要有多餘校室. 你估叫得"熱門"既官津小學, 有幾大可能有多餘既課室呢?

如果熱門學校可無限加班, 咁大家應該好開心. 因為只要全區家長齊心集中去抽熱門, 如LS同MCS, 到時全區週街都係呢D學校既班, 咁大家咪唔駛爭囉! 熱門學校會因多人報名而加班, 呢個只係不切實際既幻想.

2. 擴充每班學生 (即由小班轉大班): 呢個有可能, 但都係要視乎校舍情況. 雖然同一學校每班可能會係多5個位, 但如果你真係心儀某校, 其實無理由因為佢多咗或少咗10個8個位就去揀/唔去揀佢.

以學校學位數多寡去選校, 呢種投機既選校方式, 可能會令自己較易入到某學校, 但是否可取既方法呢?

個人就不認同了.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題