用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 培正 vs 民生
樓主: Soming
go

根德園 vs 培正 vs 民生   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-1-25 14:19
我諗我覆埋今次, 唔會再係呢個帖回覆了.

其實如果家長唔係對培中或者民中有興趣, 其實根本無必要考慮呢兩 ...
Good points!!

hkpapa852 發表於 17-1-25 14:19

其實如果家長唔係對培中或者民中有興趣, 其實根本無必要考慮呢兩 ...

Thanks a lot for the info, im appreciated that i picked the suitable school for my boy last year

dreamdream081    發表於 17-1-25 15:00
hppa    發表於 17-1-25 14:53

謝謝各位的實貴意見, 很多有用資料供家長們參考

感激萬分!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+17-1-25+15:53+

原帖由 hkpapa852 於 17-01-25 發表

培正系一間真正有教無類的好學校!

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝 HKPAPA 提供有用的數據及中肯的意見, 令後輩獲益良多

有興趣亦可參考吓以往家長既討論

http://m.edu-kingdom.com/post.php?fid=182&tid=2996764&page=2

無論培正或民生或KV, 都有人喜歡有人不喜歡

最重要是了解才選擇最合適的
:wave:

真係多謝大家的research 和 意見, 很Informative!

好多謝讚培正的人。其實, 我有識既人係校友, 但年代唔同, 謝謝您們的updated information.

講返民生或其它直屬學校..
正面d諗: 校方盡早話我知我小朋友有咩不足, 甚至叫佢轉校都唔一定係壞事。
如果一個band 2小孩在band1學校年年考包尾又係咪好事呢?  去到適合的學校自信心返晒o黎!
(我明白, 如果到時老師叫我小朋友轉校, 我都會好唔開心。但現實歸現實嘛~咪大抽獎慳返6年私校學費, 計埋校車費都慳了30萬 )

升中方面, 睇實力而上, 好公道呢~  如果學校講明band 2 3生直升, 應該又唔會咁多人報。可能有少數人以為半龍易升。但我相信, 絕大部份hk家長會做research, 都知條路唔易行 (唔易行, 考慮到日後無論任何原因轉校, 身邊總會有d 多嘴朋友或親戚恥笑升唔上, 所以, 入唔到的都唔係壞事)。

我好早留意到網上對民生較多負評, 壞老師係有少數(名都開了一半), 但好多好俾心機教果d呢? 唔好埋沒佢地的努力。

網上有人話連d姨姨都唔好, 我可以同大家講, d姨姨超級好人, 我小孩返左Playgroup 1年, 小孩係主動走埋佢地到say Hi、探熱和say bye的。而且, 講明只可1個家長入, 但有幾次落雨我地2個家長入校整理, 佢地都笑容好好, 無趕走人。

2間都好...可能我的小孩2間小學都上唔到呢‥‥‥到時唔好恥笑我。

Hopeforb  Well said, 兩間都係好學校,各取所需,兩間都作育不少英才的!  發表於 17-1-26 12:48

Soming 發表於 17-1-26 01:54
真係多謝大家的research 和 意見, 很Informative!

好多謝讚培正的人。其實, 我有識既人係校友, 但年 ...

(emoji)(emoji)

hkpapa852 發表於 17-1-25 11:04
我又真係幾8吓, 去學人數人頭:

http://primary.munsang.edu.hk/primary/php/webcms/public/index.php3?ref ...
咩陰謀論學校要保持小六只有200人呢?我想聽你講吓喎。我只知呢年小五好多人留班,
每班考尾果幾個都要留班。

考廿中至尾果D要試升。
經過中學第一學期的測考我好明學校點解要咁多人留班,
因為試升果D在民中根本跟唔上,三科或以上不合格。

hkpapa852 發表於 17-1-25 12:54
有兩點係值得留意:

1. 民小上年小一到今年小二,已經少咗~12人
真係有人小五唔想留班而走架。入咗官小精英班讀小六再抽入伊中。

hkpapa852 發表於 17-1-23 08:23
被勸退和留班的情況 ,民小會比培小出現得多。
民小嘅留班係根據已訂政策,全年計有兩個非主科(中英數常以外)不合格,
或主科內的其中兩個分科不合格(e.g. Eng 除咗份考卷仲有分dictation,speaking, listening, writing, etc),
都要留班。
仲有好多conditions 的,唔記得咁多。

唔會好似你幻想要控制在200人以內就隨便留人班囉。

據說若兩年連續乎合留班資格嘅係冇得留低。
如果一個學生嘅成績真係追唔上,
呢間學校是否適合個小孩再讀下去呢?
你又自己諗下囉。

你嘅講法好好笑,
你估現今家長咁易就範叫佢留同走,
就是為咗配合學校嘅小六200人以下咩!

其實討論左好耐, 看官自有判斷。

星星的後裔 發表於 17-2-12 16:37
其實討論左好耐, 看官自有判斷。
我在另一個post  hkpapa 比條link 我嚟呢度睇佢嘅獨家分析http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3416129&extra=page%3D1

我見佢咁有心去數人頭再發表控制小六生在200以下的偉論先多事留些我知道嘅資料。
正如你所講,看官自有判斷。
我無意同各位討論邊間學校好邊間唔好基本上樓主提及的都是好學校。
祝各位為孩子找到最合適的學校。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-12 15:53
民小嘅留班係根據已訂政策,全年計有兩個非主科(中英數常以外)不合格,
或主科內的其中兩個分科不合格(e ...
你對民生都幾清楚同清晰,比個叻你

-Johnnywalker-    發表於 17-2-13 00:19

-Johnnywalker- 發表於 17-2-10 18:47
真係有人小五唔想留班而走架。入咗官小精英班讀小六再抽入伊中。

如果小五係民小因成績不達標升唔番小六, 小六插班去九龍城區官小依然可以做到B1學生入到同民中水平相若既伊中, 咁証明學生本身能力其實唔錯之外, 是否亦衍生出另一個問題:

一個本身叻既學生如果係某校都俾人話不達標要留班, 咁某校既升班要求/標準又是否合理呢?

九龍城區4間官小我只係識人讀其中一間, 我亦識其它家長係港九多間有開設精英班既官津小學就讀(大約10間), 基本上九成以上不接受小六插班位. 就算可以插班, 小五小六既插班生都唔會俾佢插入精英班.

Soming  I have the same question with you. If my child is Band1 but still need to 留班... ...I must be angry   發表於 17-2-14 14:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-13 09:48
如果小五係民小因成績不達標升唔番小六, 小六插班去九龍城區官小依然可以做到B1學生入到同民中水平相若既 ...

你攪清楚你嘅思路先:
1) 學校已訂有升班基準,唔達標就係唔達標,唔好同我討論個學生咁叻都唔比佢升班點點點。我唔識答你。

2) 在官校讀精英班唔代表在民生是精英。我無意踩低別校。我只講我知道嘅事實: 民生自訂英文教材比官校深好多。數學同常識除原有嘅中文教授外另設英數及science,英文由nat teacher 教一科reading 都要考試。讀少幾科英文教嘅成績有進步有幾奇。

3)伊中不在九龍城網,所說的例子亦不在九龍城官小。全港九的官小你全識人讀嗎?別的學校收唔收新生入精英班你知得晒嗎?

-Johnnywalker- 發表於 17-2-13 16:49
你攪清楚你嘅思路先:
1) 學校已訂有升班基準,唔達標就係唔達標,唔好同我討論個學生咁叻都唔比佢升班點點 ...
3)伊中不在九龍城網,所說的例子亦不在九龍城官小。全港九的官小你全識人讀嗎?別的學校收唔收新生入精英班你知得晒嗎?

對的, 我不認識所有小學家長, 我只是說出一些例子 (不少較熱門官津小學不會讓插班生直接插入精英班).

伊中聯繫小學係油尖旺區有3間官小同九龍城區4間官小, 當中九龍城區4間官小都係受追捧既二線頭小學, 年年每間學校都有10+人升讀伊中. 至於油尖旺本區個3間官小...... 基本上年年小一都收生不足, 我諗要插入去應該唔會太難, 而且呢3間最多個間可能都不過5人可升讀伊中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-2-13 17:41
3)伊中不在九龍城網,所說的例子亦不在九龍城官小。全港九的官小你全識人讀嗎?別的學校收唔收新生入精英班 ...
討論官小有幾多入伊中已完全out of the topic.我只可以講你再一次資料失實(指不可能多過5人入伊中)。
唔好真係以為自己知道全港學校發生嘅事啦。

-Johnnywalker- 發表於 17-2-13 18:45
討論官小有幾多入伊中已完全out of the topic.我只可以講你再一次資料失實(指不可能多過5人入伊中)。
唔 ...

人地句說話是"....而且呢3間最多個間可能都不過5人可升讀伊中..." 講左"可能". 同你句"....不可能多過5人..."有不同意義。

可能你太上心喇。

星星的後裔 發表於 17-2-13 19:00
人地句說話是"....而且呢3間最多個間可能都不過5人可升讀伊中..." 講左"可能". 同你句"....不可能多過5人. ...

咁佢咁講好safe嘅,最多 可能 不過5個。
多過5個 又得。
冇得輸。
‹ 上一主題|下一主題