用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 培正 vs 民生
樓主: Soming
go

根德園 vs 培正 vs 民生  

目標更高選根德/民生;穩陣選培正

Soming  agree~  發表於 17-1-24 12:21

我會揀培正

Soming  thanks~  發表於 17-1-24 12:21

cclemon2009 發表於 17-1-23 14:31
請你吾好自己作故仔

18/2培正家長日,用家可以直接問高班老師

Soming  THANKS~  發表於 17-1-24 12:24

回覆樓主:

其實培正同民生已經係相當唔錯的學校,就算幼升小%、小升中%、入U%都相差都唔會話有好壓倒性的相差。有人喜歡穩穩陣陣上培中,有人喜歡民生多少少英文語境。鹹魚青菜各有所好,正如金剛煮野食加鹽加醋味濃d,  小儀煮野清淡有心機d,  但次次都各有支持者。

Soming  THANKS AGREE WITH YOU~  發表於 17-1-24 12:26

引用:培正係愛心學校。我曾見過有好曳的同學,學

原帖由 amoyresident 於 17-01-19 發表
培正係愛心學校。我曾見過有好曳的同學,學校老師係想辦法教好佢,並沒有放棄他,這是我欣賞培正的地方。

...

Abbyprince 發表於 17-1-23 08:57
培正改建校舍後,選擇增加幼稚園學額而不是增加小學部,致令100%直升的一條龍消失,加上今年已有K3學生被" ...
如果留班後可保證升上小一,咁又好過唔俾你升又推你出公海。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

73662710 發表於 17-1-23 09:16
Do you have the related data to show us?
你唔係以為有學校會公開呢D資料俾人睇呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 星星的後裔 的帖子

我都想知培正如何o係唔淘汰學生情況下,中學KEEP到BAND1A的地位。
呢方面真係最強。

hkpapa852 發表於 17-1-24 11:49
你唔係以為有學校會公開呢D資料俾人睇呀?
咁你又憑吔知道?

hkpapa852 發表於 17-1-22 13:55
如果計小學升中學機會,培正遠勝民生。培正今年唔係小學加班繼續保証幼稚園學生100%升上去,係唔想日後有更 ...
小五小六少过200人係唔系你生安白做?

Soming 發表於 17-1-24 12:09
回覆 星星的後裔 的帖子

我都想知培正如何o係唔淘汰學生情況下,中學KEEP到BAND1A的地位。
今年升中版會員透露咗個消息,個人認為係培正小學做得比其它有直屬中學既小學好既地方。
培小會如實向學生透露級名次,同過往B1/2/3組別既名次範圍。

至於其它有直屬中學既小學,一係只會同你講能否直升中學,一係就俾D學校自定組別俾你。

b3410  係!抵贊  發表於 17-5-6 17:39
Soming  thanks for your information.  發表於 17-1-24 14:26

73662710 發表於 17-1-24 12:14
自己去民生校網同校務報告睇吓

hkpapa852 發表於 17-1-24 12:18
自己去民生校網同校務報告睇吓

你自己数吓!

73662710 發表於 17-1-24 12:14

http://primary.munsang.edu.hk/primary/php/webcms/public/index.php3?refid=1373&mode=published&nocache1485226937

多年嚟民小P6都只有5班,咁會有幾多人呢?

Soming  thanks for your information.  發表於 17-1-24 14:26

回覆 Abbyprince 的帖子

2月18日 問完有無人可以話俾大家知?   

剛過去星期六去了培正新生簡介會,如何有Q&A時段都打算問,但可能太多家長所以無Q&A(都似有過千人)。

2014年小四:216人
2015年小五:219人
2016年小六:207人

民生何來有方法令小五小六少於200人?

小六少了12個人, 應該有部分repeat 部分走佐,走的原因可能唔想repeat, 或者走去讀boarding schools。 就算12個人全部都是學校要求repeat,  即是每班2人。這個數字完全可以接受。硬要做炮灰升上小六,不如打好基礎,或者轉一轉環境,如果唔想repeat 的話

73662710 發表於 17-1-24 12:46
唔係盲的就自己數吓
2014年小四:216人
2015年小五:219人

真心覺得民生真係好適合你同你嘅小朋友!你對學校真係瞭如指掌!

73662710  幫10左右Top students 私補  發表於 17-1-24 14:09
73662710  培正係一間值得敬佩的學校,不過在培中一定要入精英班,我謮書年代,學校會幫學生私補谷狀元,而家情況不清   發表於 17-1-24 14:07
73662710  以事論事,我們並不是ms 忠心fans, 會轉國際學校,現今做父母不容易。  發表於 17-1-24 13:57

回覆樓主:

大家理性討論,請不要人身攻擊。

http://applications.chsc.hk/psp2016/sch_detail5.php?lang_id=2&sch_id=104
根據教育署資料民生15/16年班級結構是7,6,6,6,6,5. 16/17年是7,7,6,6,6,5. 只以兩年資料睇,民生真係有一路縮班的傾向,當然兩年不是好有代表性。而培正是全8. 而民生是如何/為何7變5呢?培正又是否一路加入外來生呢?我唔知。

73662710  2015年開始開七班,而每班人數相應減少  發表於 17-1-24 14:15
73662710  2016年先開7班,之前一向6班,小六就5班,幾年後小六應變6班。  發表於 17-1-24 13:54

回覆:星星的後裔 的帖子

民生小一開班數目是否年年不同? 來年會開多少班? 5班,6班,7班人數是否一樣維持200人?

73662710  今年7班小二,明年7班小三,後年7班小四and so on.  發表於 17-1-24 15:12
73662710  200人某人作的。小一至小六都冇這個數字  發表於 17-1-24 15:08
73662710  應該keep住7班小1  發表於 17-1-24 15:07

回覆 73662710 的帖子

可否透露點解轉國際學校?

73662710  還小朋友一个童年  發表於 17-2-12 18:24